Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

(In memorial: Nikaus Wirth) Deel 2: Modula en Oberon

Uitzending do 18:00 ** January 18th, 2024 by wim.webgang **

Aflevering 2: Modula en Oberon

Modula

En terwijl Pascal zijn opgang maakte in de wereld was Niklaus Wirth al met een opvolger bezig, vanaf midden jaren 70.
De goede programmeerpraktijken bleven de drijfveer bij het ontwerpen van een opvolger van Pascal. Zoals de naam het zegt, ligt de nadruk op modulair programmeren, en zo ontstond “Modula”.
De definitie van de taal werd in 1976 gepubliceerd.

Rond die tijd nam Wirth een “sabattical”, waarin hij zich ging inspireren in Xerox Palo Alto Research Center (waar Steve Jobs zijn ideën voor de ontwikkeling van de Mac haalde).
Liefst wilde Wirth zo’n toestel van het Xerox LAB meenemen naar zijn universiteit, maar dat bleek niet mogelijk.

Met de inspiratie van Xerox werkte Wirth daarna in Zurich aan hardware: een nieuw soort computer-werkstation, met een rechthoekig beeldscherm dat rechtop stond als een A4 blad. Spectaculair eind jaren 70 toen een monitor een klein monochroom tv-tje was met een typische ver naar acher uitdeinende CRT beeldbuis. Het toestel was gebaseerd op een AMD processor, en het kreeg de naam “DISER Lilith”. DISER was de naam van het bedrijf dat het toestel op de markt bracht, er werden er een paar honderd van gemaakt.
Voor die nieuwe computer had hij natuurlijk een operating systeem en software nodig, en hij wertke Modula om naar Modula-2. Daarmee werd het operating systeem Medos-2 geschreven. Modula-2 werd ook gebruikt om alle software voor het werkstation te schrijven. Er was een database nodig, en dus werd in Modula-2 ook de relationele database “Lidas” geschreven.

Er ontstond een spin-off aan de universiteit van Zürich, onder de naam “Oberon Micro Systems”. Het commercialiseerde Oberon, eigenaardig genoeg onder een andere naam: “Component Pascal”.

Oberon

Een van Wirth’s vreemdste verwezenlijkingen was de programmeertaal Oberon, die zelfs een vervolg kreeg in een Oberon besturingssysteem, geschreven met de Oberon programmeertaal, samen met een andere professor van ETH Zurich. Er kwam een book uit met de titel “Project Oberon”, en daarin noemen ze zich bescheiden “part-time programmeurs”. In 1987 werd Oberon gepubliek gemaakt als algemene programmeertaal. Oberon werd gebruikt om de software te maken voor Ceres, het werkstation dat een opvolger was van het Lilith werkstation.

In 1991 werd Oberon-2 gemaakt als een uitbreiding op Oberon, waarbij een aantal eigenschappen van object-oriëntatie werden toegevoegd. Van Oberon-2 verschenen compilers voor veel verschillende besturingssystemen.

In 1999 ging Wirth op pensioen, maar dat hield hem niet tegen om voort te werken, ondermeer aan Oberon.

In 2007 ontwierp hij Oberon-07, gebaseerd op de originele Oberon. Hij werkte in de richting van het gebruik van een “Reduced Instruction Set”, en ontwierp een eigen RISC processor om in 2013 om het Project Oberon besturingssysteem op te draaien.

Ook in 2013 verscheen een tweede editie van het book “Project Oberon”.

In maart 2020 kwam de laaste update uit voor de Oberon compiler, waar hij zelf nog aan meewerkte.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.