Libië van het internet * Open.org
i-nieuws 6 na 6 ** March 3rd, 2011 by wim.webgang **Libië van het internet
Hoewel toepassingen op internet wel de naam hebben de revoluties in Egypte in gang te hebben gestoken, en live te documenteren, wist bv Libië op een efficiënte manier het internetverkeer te blokkeren, en er kwam dan ook weinig nieuws door van daar.
Het onderzoeken van het internetverkeer dat wel of niet mogelijk is, levert inzicht op over evolutie van de greep van de Kadhafi-regering op dat medium.
Op Craig Labovitz’s Blog worden cijfermateriaal en grafieken gepubliceerd, gepubliceerd op connecties met meer dan 100 internetproviders over heel de wereld.
Het grootste deel van het internetverkeer verloopt via het staats-telecom-bedrijf, dat een drietal verbindingen heeft met het buitenland; richting Azie en Europa.
De sociale mediasites als Twitter, YouTube, Facebook enz werden effectief geblokeerd vanaf 18 februari. Niet dat er geen internet was; er werd een daling van het volume vastgesteld met 20 tot 40 %, en op 18 februari viel het terug tot nauwelijks 20 procent. .Er is in het totale volume een lichte stijging te merken in het voorbije weekend.
Op de grafieken met het verkeer van en naar Benghazi zie je duidelijk de volledige uitval op 24 februari, maar een sterke piek vanaf 27 februari.
Ondanks de internetblokkade is er heel wat informatie via de verplaatsing van mensen beschikbaar gekomen; zo zijn er vluchtelingen die in Egypte informatie uit hun gsm’s of camera’s op internet zetten.
ps: De domeinnaam van Libië is “LY”.
Ook Egypte verbrak kort de verbinding met internet voor het vertrek van Mubarak.
En voor andere landen is het voor de onderzoekers soms moelijk conclusies trekken. Wat betekent bv een vertraging? Wordt het verkeer gehinderd door de overheid of is het door het intensere gebruik dat er vertraging is?
Wie de grafieken wil bekijken of meer wil lezen kan terecht op Craig Labovitz’s Blog
Dit alles is ook interessant in het kader van de macht van de VS op de internetorganen; moet bv het DNS in handen zijn van een overheid?
Open.org
Het Linux fonds heeft de domeinnaam “open.org” gekocht. Die was voorheen in gebruik door een bibliotheek, en het woord “open” vormde de afkorting voor “Oregon Public Education Network.
The Linux Fund is nu op zoek naar een geschikte toepassing voor de domeinnaam. Ze staan ook open voor suggesties, en trokken het debat op gang op de Expo “SCALE 9X in Californië.
Er werden al ideeën geopperd als een e-mail dienst waar je een e-mail adres kan nemen dat eindigt op “@open.org”, of een website over alles wat open is, inbegrepen hardwareontwerpen, of een platform waar gebruikers elkaar kunnen helpen met allerlei “open” oplossingen, enz.
Sinds “open source” software in de media begon te komen zijn combinaties met het woord “open” populair geworden bij vriend en vijand. OpenOffice en het Open Document Format behoren tot die “open source” en “free software” scene, maar ook commerciële begrijven begonnen het hippe voorvoegsel te gebruiken, al was het maar om verwarring te zaaien, zoals Microsoft met zijn Open XML formaat voor zijn documenten, dat bij nader inzien niet zo open bleek te zijn.
Linux Fund wou duidelijk vermijden dat de site in handen kwam van tegenstanders van het “open” gedoe.