Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Vuurbal * Een WiFi schilderij * 4Chan : Snel en anoniem * Prijspolitiek en piraterij * Vrijheid van expressie * Van speelgoed naar echt

i-nieuws 6 na 6 ** March 17th, 2011 by wim.webgang **

Vuurbal
Terwijl Amerikaanse prive-bedrijven als Google de straten bespioneren, richt de overheid van de VS zijn camera’s naar de lucht. Toestellen met de bekende glazen halve bol die een breedbeeld camera bevat, speurt de hemel af, en speelt data door aan de Meteorieten-observatiedienst van de NASA. Het mooie van de dienst is dat de data doorlopend beschikbaar is via een website. Je kan dus meekijken, of als je denkt een meteoriet gezien te hebben, dat verifiëren op de site. De naam van de site is “NASA’s All Sky Fireball Network”. Het “network” verwijst naar het netwerk van camera’s.
http://fireballs.ndc.nasa.gov/

Een WiFi schilderij

Timo Arnall, Jørn Knutsen en Einar Sneve Martinussen maakten een WiFi schilderij in Oslo. Ze maakten een meterslange staaf met leds op, die diende als een grote staaf-led display. Die werd aangesloten op een laptop, die de wifi signalen in de lucht mat. Hoe sterker het signaal, hoe meer leds op de staaf brandden. De staaf-led display kan rondgedragen worden, en door langzaam door een straat te stappen wordt het wifi-spectrum gevisualiseerd. Deze visualisatie werd vastgelegd in een foto-opname, die ’s avonds werd gemaakt zodat een lange sluitertijd gebruikt kon worden. De led’s die zich verplaatsen beschrijven op de beelden een lichtend vlak. Door de led’s te laten knipperen krijg je zelfs een soort lichtende-puntjes-raster. Het levert fantastische beelden op, die bovendien iets onzichtbaars zichtbaar maken. Ze noemen het zelf een “immaterieel wifi-lichtschilderij”. De beelden zijn te vinden op de Noorse website: yourban.no. Yourban is een onderzoeksproject van de “Oslo School of Architecture and Design”.

http://yourban.no/2011/02/22/immaterials-light-painting-wifi/

4Chan : Snel en anoniem

4Chan is een online discussie-site die opgericht werd rond 2003.
Het is een soort live chatkanaal, maar dan in de vorm van een website. Er kunnen ook afbeeldingen op geplakt worden, om er gemakkelijk over te kunnen praten. Net als op een chat kanaal komen de nieuwste opmerkingen en commentaren bovenaan bij, en vallen onderaan de oudste weg. Aangezien het een “lopende” site is, kan je nadien niets terug gaan opzoeken. De hele discussie is publiek, dus je hebt geen login nodig. Er zijn wel een aantal rubrieken waaruit je eerst kiest, bv Japanse kultuur.

Je kan er berichten op schrijven met een zelf gekozen naam, of gewoon anoniem (“anonymous”). Deze vorm stimuleert de ongeremde creativiteit volgens de oprichter, Christopher Poole. Hij weet met zijn 4Chan website zo’n 12 miljoen gebruikers per maand te bereiken.


Prijspolitiek en piraterij

Volgens een Amerikaanse studie is het probleem van de piraterij eigenlijk een probleem van prijspolitiek. De prijzen van bv muziek zijn niet aangepast aan de locale markt, in verhouding is de prijs van een muziek-cd of video-dvd in arme landen een groter deel van het gemiddeld inkomen dan in rijke landen, terwijl andere producten er wel goedkoper zijn. De piraterij overspant er dus een groot prijsverschil. De beste manier om piraterij er aan te pakken is de prijs te doen zakken. De studie van de Social Science Research Counsil werd voorbije week gepubliceerd onder de titel “The Media Piracy Project”.
De tekst ervan is verkrijgbaar onder de “Consumenten Dilemma Licentie”; die maakt een onderscheid waarbij gebruikers in rijke landen 8 dollar moeten betalen voor de studie, en de anderen het gratis mogen downloaden voor niet commerciëel gebruik.

Vrijheid van expressie

In de VS worden schooldirecties steeds meer onder druk gezet om in te grijpen in het internetgedrag van hun leerlingen.

Het gaat er al lang niet meer over hoeveel tijd leerlingen verspelen op internet, maar wel over de inhoud. Schoolhoofden worden juridisch aansprakelijk gesteld als de kinderen op school het internet gebruiken om anderen te schaden, zelfs in de vorm van niet-fysiek geweld als bedreigingen en beledigingen. Onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen die geviseerd worden 4 keer meer zelfmoord plegen.

Facebook verklaarde zich al bereid om samen te werken met de overheid op dat gebied. In eerste instantie zouden ze denken aan een manier om een slachtoffer gemakkelijke toegang te geven tot het melden van het incident aan een verantwoordelijke vertrouwenspersoon in de school.

In de VS is niet iedereen gelukkig met deze internet-anti-pestwet. Tegenstanders vinden dat kinderen ook recht hebben op vrije expressie, en dat scholen kinderen niet mogen censureren.


Van speelgoed naar echt

Er zijn al heel wat toepassingen voor namaak usb-gitaren voor op de computer, waarbij je bv noten kan na- of meespelen terwijl de muziek op je scherm in noten getoond wordt.
Ubisoft heeft nu echter een spel ontwikkeld waar je een echte electrische gitaar op moet aansluiten. Er is een kastje bij met een gewone jack-plug aansluiting voor de gitaar. Op het scherm worden niet alleen de noten getoond, maar ook het beeld van hoe je je handen moet zetten op de nek van de gitaar.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.