Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Meelezen op de smartphone * Leer van de Natuur *

i-nieuws 6 na 6 ** January 10th, 2013 by wim.webgang **

Meelezen op de smartphone

Een paar weken geleden werd op internet bekendgemaakt dat een aantal Nokia smartphones waarmee je op het web kan surfen, een vreemde omweg maken. Ze halen de pagina’s niet rechtstreeks af, maar via een proxy. Die proxi is een server van Nokia, die tussenpersoon speelt tussen de smartphone en de website, en dus alle gegevens voorbij ziet komen. Dat is een rare politiek, want wat heeft Nokia te maken met wat de gebruiker doet op het web?
Het zou trouwens best kunnen dat ze zelfs beveiligde web-verbindingen kunnen inkijken, want de gebruiker geeft zijn gegevens eigenlijk aan de Nokia proxy en niet aan de website die hij denkt te gebruiken.
Nokia heeft ondertussen vandaag toegegeven dat ze het beveiligde webverkeer (https) inderdaad oncijferen, maar alleen om het aan de gebruikers te kunnen bezorgen. Natuurlijk kan je het best de gebruiker rechtstreeks toegang geven, dus waarom doen ze dit? Wat doen ze met die gegevens? Volgens Nokia worden de gegevens niet opgeslagen op de proxy servers, niet de webpagina’s die opgevraagd worden en ook niet wat de gebruikers invullen op het web.
De onderzoeker Guarang Pandya knoopte de kat de bel aan. Hij beschuldigde Nokia ronduit van het kapen van je internetverbinding. Hij stelde vast dat zijn Nokia Asha 302 niet rechtstreeks het internet gebruikte, maar via een tussenpartij het web gebruik. Zowel de Nokia browser als de ge├»nstalleerde Opera browser vragen de webpagina’s via de proxy aan in plaats van rechtstreeks. Hij testte ook een paar andere programma’s, zoals het ingebouwde twitter programma, en het e-mail programma, en ook die werken via de proxy. De onderzoeker vond geen weg om dat gedrag te veranderen in de instellingen.

Op zijn blog stelt hij een paar pertinente vragen aan Nokia:
- wat met de privacy van de gebruikers?
- wat doet Nokia met al die informatie?
- worden overal de Nokia smartphones zo uitgerust of alleen in India (waar deze vandaan komt)
- is er een overheidsinmenging die Nokia hiermee tegemoet komt?
- kan deze methode gebruikt worden vanuit andere toestellen, en wordt daarmee de bron van de vraag hiermee anoniem?

guarangkp.wordpress.com/2012/12/05/nokia-proxy/

Misschien beginnen nu meer mensen het nut in te zien van het installeren van een eigen browser, of zelfs een eigen Linux systeem op een smartphone.


Leer van de Natuur

Onderzoekers, waaronder studenten van de universiteit van Namen, hebben op microscopische schaal de vorm van het schild van vuurvliegjes nagemaakt en dat gecombineerd met led verlichting, om te kijken welke invloed het had op het licht. Nu blijkt dat ze een 50% hogere lichtopbrengst kunnen krijgen.
De website “The Optical Society” publiceerde een beschrijving.
(Meer op www.osa.org)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.