Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Een X update: 9 * Firefox zonder Java * Firefox hardware * Linus op Steam * Wireshark op Qt

i-nieuws 6 na 6 ** October 24th, 2013 by wim.webgang **

Ps: op 31/10 geen nieuws

Linus op Steam
Linus Torvalds lijkt enthousiast te zijn over het nieuws van Steam, de game-console die op Linux draait. Hij denkt dat de traditionele Linux-distributies op de kar zullen springen, en dat ook hardwareleveranciers zullen volgen. Dat is belangrijk omdat die nu soms geen drivers maken voor Linux, of geen informatie vrijgeven die het mogelijk maakt om die drivers te schrijven, bv voor grafische kaarten.

Firefox hardware

Na eerdere berichten over het Firefox OS voor smartphones, was het wachten op de aankondiging van een of meer fabrikanten die een toestel zouden uitbrengen met Firefox OS.
Die worden nu stilaan bekend: LG zou zijn eerste toestel in Brazilie op de markt brengen onder de naam Fireweb, en hij zou rond 200 dollar kosten. Alcatel heeft de Onte Touch Fire, en de eerste landen waar hij uitkomt zijn Brazilie, Mexico, Peru en Uruguay.
De Fireweb smartphone van LG heeft een 4 inch scherm, een Qualcom processor van 1 GHz, een 5-megapixel camera, en 4 GB intern geheugen. Er kan een micro-SD-kaart in gebruikt worden voor externe opslag.


Firefox zonder Java

De browser van Firefox zal in de toekomst java niet meer aktiveren als standaardinstelling. Gebruikers die dat willen kunnen Java nog wel aanzetten voor bepaalde sites. Het is een veiligheidsmaatregel, die wel voor gebruikers-problemen kan zorgen. Gebruikers die zich niet bewust zijn van wat die java is en hoe ze het aanzetten, zullen op sommige sites, die sterk op java steunen, soms niet meer alles kunnen gebruiken wat ze ervoor konden.
In de URL balk bovenaan zal wel duidelijk melding gemaakt worden van de vraag om java, met instructie om java aan te zetten.
De ontwikkelaars hebben goede redenen om Java standaard uit te schakelen. Java plugins zijn dikwijls oorzaak van problemen bij het gebruik van de browser, zoals schijnbaar vasthangen. Bovendien levert het veel veiligheidsrisico’s op.
In Google Chrome wordt Java trouwens ook geblokkeerd.


Een X update: 9

Apple heeft een update uitgebracht voor OS-X, nl versie 10.9. De update zou gratis zijn voor alle gebruikers van OS-X Mountain Lion.
De verbesteringen zouden vooral onder de motorkap zitten; zoals het stroomgebruik. De batterijduur zou met een kwart verbeterd zijn volgens een tester van Ars Technica, die een bespreking publiceerde.
Hij was ook te spreken over de multi-monitor-verbeteringen. Die maken het gebruik van een extra scherm veel handiger.

Wireshark op Qt

Het Wireshark project stapt over van GTK+ naar Qt als onderliggende bibliotheek voor de schermopbouw. Wireshark is een programma om netwerkverkeer te onderzoeken, meestal “sniffen” genoemd. De ontwikkelaar ervan, Gerald Combs, vindt beide bibliotheken (GTK+ en Qt) handige hulpmiddelen om een grafische interface te bouwen. Maar de evolutie dat Qt op meer verschillende platformen ondersteund wordt, heeft voor hem de doorslag gegeven. Het pakket werd oorspronkelijk ontwikkeld op Linux en Solaris, Sun’s Unix, en heette toen nog Ethereal.
Later begon hij ook versies voor Windows en Mac uit te brengen. En nu begint hij steeds meer vraag te krijgen voor tablet-versies.
Met het programma kan je netwerkproblemen onderzoeken en de oorzaken opsporen, en dus een belangrijk hulpmiddel voor netwerkbeheerders en server-administators. Het ondersteunt sinds 1998 ook IPv6.
Het programma kan het verkeer over het netwerk op het scherm tonen als paketjes met afzender-ip en bestemmelings-ip adres, alsook de poorten, het soort protocol, en grootte of inhoud.
Het programma kan filteren op protocol en inhoud.
De inhoud van het netwerkverkeer is hexadecimaal weergegeven, maar Wireshark kan de tekst in de code wel vertalen en als tekst weergeven in een aparte kolom.
Dat betekent dat je de tekst-inhoud van onversleuteld verkeer leesbaar kan zien voorbijkomen.

De aankondiging van de overstap naar Qt verscheen op de website wireshark.org. Die draagt de titel “Sniff free or die”.

www.wireshark.org
Het gebruik van een sniffer veronderstelt kennis van netwerken en protocols, en van de instellingen van de sniffer. De blog heeft enkele artikels en links naar video-lessen om daarbij te helpen.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.