Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Op de kaart gezet / eeuwige roem

CityGang, Uitzending do 18:00 ** January 14th, 2016 by wim.webgang **

Open Antwerpen Hackaton

  • Hackaton
    Frederik Feys van OpenAntwerpen is met zijn oproep voor een Hackaton te gast in het programma.

    Het is de bedoeling een app te maken, waarmee op een kaart punten worden getoond, die onderwerp zijn van beslissingen van het stadsbestuur. Eind februari wordt er een weekendje voor gereserveerd.

  • Scraper
    Daarvoor moet ondermeer een programma gemaakt worden dat de teksten van de beslissingen gaat lezen en de data eruit halen die nodig zijn (uit pdf’s ocharme!);
    Dan kunnen er punten op de kaart uitgezet worden, en bovendien is het de bedoeling met een eenvoudige klik ook te laten reageren richting auteur van de beslissing.

    Wie wil meewerken kan zich melden via de site:
    (www.openantwerpen.be)

  • Hij stelt ook OpenAntwerpen zelf voor

Kaart afgepakt

Achteraf vragen we ons nog af welke kaart ze gaan gebruiken; openstreetmaps, Google, …?
Google heeft een API voor het gebruik van Google maps door websites. Eén van de sites die Google maps gebruiken is RouteBuilder, die wandelaars en fietsers hun trajecten laat delen met elkaar via hun site. Dat doen ze al zo’n 10 jaar, maar nu kregen ze een mail van Google dat ze de maps zo niet mogen gebruiken.
“Gratis is niet vrij”, ontdekte de programmeur van RouteBuilder project, die zich nu genoodzaakt ziet om zijn site te sluiten. Google gaf hem 2 weken om zijn site aan te passen, maar dat was onmogelijk te realiseren.
Op 20 januari zou de site stoppen.

Beloning: niet gestraft worden

Aan de andere kant van het spectrum is er ook een oproep. Autoreus GM begint stilaan vertrouwd te worden met de nieuwe economie van de hackerswereld. Ze hebben ontdekt dat er websites zijn waar bedrijven hackers oproepen om beveiligingsproblemen in hun producten te vinden, en ze willen daar een graantje van meepikken. Tenslotte is het genant om in de media te komen met een auto die door iedere puber electronisch gekraakt kan worden, denk maar aan Chrysler, wiens jeep gehackt werd.

General Motors stelde dus een programma open op hackerone, waarin het oproept om beveiligingsproblemen te documenteren en melden, zonder de veiligheid of privacy van anderen in gevaar te brengen.

De site waarop dat gebeurt is één van de vele “bug bounty” sites, waar programmeurs en zogenaamde “white hat hackers” worden beloond voor het melden van problemen aan fabrikanten. Eigenaardig genoeg staat als enige beloning bij het “bug bounty program” van GM “eeuwige roem” vermeld, vergezeld van de melding dat je niet zal vervolgd worden voor het doorbreken van de veiligheid van hun producten.
De “eeuwige roem” keuze is ontstaan bij open source projecten die opriepen om op bug-jacht te gaan in hun open source code. Grotere opensource/free software projecten bieden zelfs een echte beloning uit donnaties, bv het Mozilla Security Bug Bounty program heeft onderzoekers al meer den aan miljoen dollar uitbetaald. Het is nogal wereldvreemd dat een multinational als GM vraagt om erg gespecialiseerd werk gratis voor hen te doen.
Google heeft beloningen van 100 tot 20.000 dollar beschikbaar voor een welomlijnde categorie van bugs.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.