Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Vertrouwensbreuk * Klikbreuk * Firefox Electrolyse * Moore * TrueOS

i-nieuws 6 na 6 ** September 15th, 2016 by wim.webgang **

Vertrouwensbreuk
Telenet zou eind dit jaar beginnen met reklame op maat. Om dat maatwerk te kunnen leveren, moeten ze hun gebruikers een beetje bespioneren, op gebied van tv-gewoontes, en eventueel op gebied van surfgedrag, want ze leveren niet alleen tv, maar ook internettoegang. Ze zien daar absoluut geen probleem in, en zijn van plan hun privacyvoorwaarden eenzijdig te veranderen op zo’n manier dat gebruikers hun toelating geven zonder hun toelating te geven, de zogenaamde “opt-out” methode.
De privacy commissie verslikt zich gezamelijk in zijn ochtendkoffie bij het horen van zo’n vrijpostigheid. en begrijpt niet wat Telenet bezielt, ook omdat tegenhanger proximus eerder al op de vingers werd getikt. Veel verder kunnen ze niet gaan want ze hebben geen macht.
Misschien is het niet toevallig dat Telenet nu voor dit “opt-out” systeem kiest, want binnenkort zal dat wettelijk niet meer kunnen, dank zij Europa. En in plaats van de geest van de komende wet al toe te passen, trekken ze snel een spurtje om de buit alsnog binnen te halen.
Uit de communicatie blijkt niet hoe je de gegevens die ze over jezelf verzamelen kan nakijken.
Onder de titel “we vinden je privacy heel belangrijk” kan je de instellingen wel terugdraaien…

Waar maken de privacy commissie en Europa zich druk over, vragen veel tv kijkers en internetgebruikers zich misschien af? Wat kan er nu foutgaan met het delen van een beetje privé gegevens?
Lees verder ….

Klikbreuk
ClixSense, een bedrijf dat zich bezighoudt met het verzamelen van gegevens van internetgebruikers om gepersonaliseerde reklame te kunnen bezorgen, kreeg te maken met een inbraak op hun computersystemen. ClixSense geeft op 11 september toe dat via een oude server, die eigenlijk niet meer in gebruik was, een inbreker in hun databank geraakte. Hij kopieerde er gegevens en veranderde er ook. Gegevens van miljoenen gebruikers kwamen in verkeerde handen terecht.
Clixsense zelf eindigt hun bekentenis positief: “Wat betekent dit allemaal? Eenvoudig gezegd zijn je Clixsense account gegevens nu veel beter beveiligd”. Maar dat is wel heel “eenvoudig gezegd”.
De daders of hun companen stortten een massa gebruikersgegevens op een website om te bewijzen wat ze in handen hadden. Menig gebruiker verslikte zich in zijn ochtendkoffie bij de ontdekking dat naam, adres, aankoopgeschiedenis, bankgegevens, sociale zekerheidsnummers op het net gegooid waren. En wie er niet bij was in dit online staal hoeft niet al te blij te zijn. De inbrekers hebben aangekondigd dat ze de miljoenen persoonlijke gegevens te koop aanbieden. Wie in de gegevens voorkomt heeft het vervolg niet meer in handen.

Ze beginnen alvast best met de al dan niet toevallige overeenkomsten tussen hun wachtwoorden voor verschillende onine diensten te checken. Ook worden de beveiligingsvragen voor het resetten van wachtwoorden soms opgelost door publieke kennis over een gebruiker. Als een van de bedrijven die gegevens over je hebben, je gegevens lekt, worden ook andere accounts die je gebruikt, bedreigd. Stel je voor dat de vraag om een nieuw wachtwoord te zetten luidt: “wat is je geboortejaar?”
Eenvoudig gezegd: hoe minder gegevens over jezelf in allerlei websites en databanken zit, hoe beter.

Kinderen zijn ook doelwit
In het geval van Telenet en Proximus is niet duidelijk hoe ver kinderen gericht of toevallig doelwit zijn voor gepersonaliseerde reklame. In de VS zijn een paar internetbedrijven waarbij het wel duidelijk was, beboet. Het gaat over ondermeer Viacom, Mattel en Hasbro. Ze volgden de internetaktiviteit van kinderen, en lieten marketing en reklamebedrijven daarvan gebruik maken. Ze betalen nu boetes in de grootte-orde van enkele honderdduizenden dollars, en moeten hun aktiviteit aanpassen. Kinderen tot 13 jaar zijn beschermd door federale wetten.

Firefox Electrolyse

Het Mozilla project werkt aan de nieuwe Firefox versie 49*. Die was oorspronkelijk aangekondigd voor deze week, maar is een week uitgesteld. Het is een belangrijke update, dus ze willen zeker zijn dat het goed is, en ze checken nog een paar onverwachte foutmeldingen.
De grote verandering heet “Electrolysis (e10s)”, en die zal het mogelijk maken dat Firefox voor bepaalde onderdelen van wat het moet tonen, een apart proces start, grof gezegd een apart programma start. Dat heeft het voordeel dat verschillende dingen die tegelijk gebeuren in Firefox beter uit elkaar gehouden kunnen worden, en elkaar minder kunnen storen. Zoals wanneer een webpagina met tekst en foto’s getoond wordt en tegelijk media speelt. De media-speler die wacht op het vervolg van een filmpje kan de rest van Firefox tegenhouden zodat het lijkt of die bevrozen is.
Een afzonderlijk proces voor de media die gespeeld wordt kan dat vermijden, en je kan je afvragen waarom ze dat dus niet al vroeger gedaan hebben; Google’s Chrome doet het bv ook.
Misschien omdat het geheugengebruik daardoor toeneemt. Chrome gebruikt ongeveer dubbel zoveel geheugen als Firefox, wat het meest opvalt op computers die iets minder krachtig zijn, of waar al veel andere programma’s aktief zijn. In de aangekondigde Electrolysis zou het maar een 10-20% toename mogen geven.
Nog een ander probleem is de uitwisselbaarheid van de extenties of uitbreidingen die gebruikers kunnen downloaden en installeren in hun browser. De makers van die extentions moeten die mogelijk aanpassen. Er komt een speciale WebExtensions API. Gebruikers worden aangemoedigd om problemen te melden op de buglists, een check vind je op “Are we 10’s yet?”: https://www.arewee10syet.com/, van heel wat plugins kan je hier de E10s status checken.
Wie toch al wil proberen kan de aangepaste Release Candidate installeren: Firefox 49 RC 3.
De problemen waaraan nog gewerkt worden zijn traagheid bij bepaalde scripts en het onterecht openen van een aparte pagina voor Giphy GIF beelden.

Het is niet duidelijk of het er iets mee te maken heeft, maar bepaalde gebruikers die Firefox 48 draaien en een update binnenkregen, merkten op dat de invulvelden er plots anders uitzien. De vormgeving van de velden, met een afgerond gekleurd randje, neemt meer plaats in dan de vroegere rechthoekige vorm, en daardoor wordt de schikking van de pagina aangetast. Vooral vervelend is dat de tekst erdoor weggedrukt wordt, en daardoor minder leesbaar is. Ook is soms de achtergrondkleur donker in plaats van licht bij het invullen van tekst, wat ook minder leesbaar is.

* Bv nu : Firefox 48.0.1

https://blog.mozilla.org/futurereleases/2016/02/04/update-on-2016-firefox-release-schedule/

http://www.zdnet.com/article/new-versions-of-firefox-prepare-for-its-biggest-change-ever/

TrueOS

Eén van de varianten van BSD, een Unix-achtig systeem, heeft besloten zijn naam te veranderen van PC-BSD naar TrueOS.
Dit is meer dan een naamsverandering; ze willen een modern systeem uitbrengen, gebaseerd op FreeBSD. Ze kozen daarbij resoluut voor een “rolling release” model, waarbij het systeem doorlopend ge-update wordt. BSD is typische veel meer een serversysteem, en het is de bedoeling TrueOS zeker stabiel genoeg te houden om het op servers te draaien.
Wie het wil uitproberen kan starten met een download van de ISO, wat je op een usb-stick kan zetten of op DVD kan branden om je systeem mee te installeren. De ISO’s worden wekelijks geüpdate, en eens geïnstalleerd werkt het systeem zichzelf bij.

Waar denk je aan bij “pc-bsd”? Aan een systeem voor de pc, de desktop? Aan een variant van BSD, gebaseerd op de bsd licentie?
Allemaal juist? Dus weg met die naam!
(reconstructie van wat omging in het hoofd van…)

https://www.trueos.org/

Moore
Ken Moore, die de aankondiging van de verandering deed, is zowel BSD ontwikkelaar, als de ontwikkelaar van het Lumina Desktop Environment project. Dat is een lichtgewicht desktop voor unix-achtige systemen. Hij is geprogrammeerd in C++, met de QT5 grafische gereedschapskist, verwant aan die gebruikt wordt door de huidige KDE desktop.
Toepassingen die enkel gebruik maken van QT5 grafische toolkit blijven lekker zuinig in gebruik van extra libraries.
(dependencies ..)
De Lumia desktop kan dus ook gebruikt worden op een Linux systeem als Fedora, OpenSUSE, Gentoo, enz, ( bv uit de repositories zoals bij openSUSE
Bovendien is de broncode beschikbaar om het zelf te compileren waar je maar wil.
Maar het gemakkelijkst is het om TrueOS te installeren, dat standaard met de Lumina Desktop gebundeld wordt.

https://lumina-desktop.org/get-lumina/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.