Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Raspberry Pi met stuiptrekkingen

Uitzending do 18:00 ** September 22nd, 2016 by wim.webgang **
 • Raspberry Pi met stuiptrekkingen

  Raspberry Pi

  (de Pi spreek je in het Engels uit als ‘paai’, of fonetisch [pa?] dus niet als ‘pi’. Waarschijnlijk zit daar ook de grap in, want het klinkt als pie, wat taart betekent).

  https://www.youtube.com/watch?v=wO1hqIbZw-0

  Niet officiële starterkit
  Ik kocht in GB deze doos in een electrozaak: Raspberry pi starterkit

  In de Raspberry Pi Starter Kit zit een Raspberry Pi Versie. 2 B.
  In de starterkit is een SD kaart van 8 Gb voorzien, maar die is leeg.

  Je moet zelf een systeem ergens vandaan halen, bv online, het begin-systeem is raspbian, te vinden op de officiële downloadsite:

  https://www.raspberrypi.org/downloads/

  Je hebt er nu, augustus 2016, keuze uit:

  Ubuntu MATE
  Snappy Ubuntu Core
  Windows 10 IoT Core
  OSMC
  LibreELEC
  PiNet
  RISC OS
  Weather Station

  Je ziet dat verschillende bedrijven mee op de kar springen; we noteren hier Microsoft en minder zichtbaar is dat Weather Station door Oracle gesponsord is (zie je als je er met de muis over beweegt). Misschien zijn het bedrijven die wat PR investering nodig hebben omdat ze op zich niet zo een goede naam hebben in de open source/free software scene?

  Je kan ook bij een of ander tijdschrift een systeem voor de Raspberry Pi gekregen hebben, bv Raspberry Pi Geek #18 van ongeveer juli 2016 had Noobs 1.9.2 meegeleverd.

  Noobs
  Bij Noobs is de eerste stap een lege SD kaart hebben, die NIET geformatteerd mag zijn in een of ander Linux formaat. Wel een gewone FAT; veel kans dat een kaart van minder dan 32 Gb die je koopt zo al is. Als je Noobs als een gecomprimmeerd bestand hebt (bv zip), pak die dan eerst uit alvorens de bestanden gewoon te kopieren. Je krijgt op je SD kaart dan een aantal bestanden en de mappen defaults, os, en overlays te zien. Het bestand INSTRUCTIONS-README.txt moet op het hoogste niveau van de SD kaart staan, dus niet in een subdirectory.

  Als je Noobs op een sd-kaart gekopieerd hebt, en daarmee je raspberrypi pi start, krijg je een installatie-scherm te zien van een tijdelijk gestart installie-systeem. Dat draait dus al op je Raspberry Pi, je moet hem dus normaal als een pc aansluiten (toetsenbord, muis, hdmi-scherm). Naargelang de keuze die je maakt, wordt het basis systeem geïnstalleerd, of wordt een ander systeem van internet afgehaald. In dat laatste geval moet je natuurlijk een internetverbinding hebben, via een aangesloten netwerkkabel.

  Het basissysteem is Raspbian, en er zit een volledige kopie van Raspbian in Noobs. Dit is dus de gemakkelijkste keuze; de tijdelijke Noobs zal vervangen worden door Raspbian op de SD kaart, en daarmee is die klaar om de volgende keer Raspbian te starten.

  Stuiptrekkingen
  Een nog niet ingeschakelde Pi met toetsenbord en muis, is aangesloten op een HDMI apparaat, dat ingesteld is op de juiste bron (bv HDMI 1), en dat weergeeft op een of ander manier dat er geen signaal is. Je schakelt de stroom van de Pi in:

  - er gebeurt niets op het scherm. De twee leds (rood en groen) van de Pi branden als hij stroom krijgt.
  (bv: pi heeft geen besturingssysteem, er zit geen SD kaart in de Pi)

  - op het scherm komt een kleurenpalet bestaande uit vierkantjes. Na een seconde verdwijnt het beeld, even later komt terug hetzelfde beeld op het scherm. De controleleds op de pi branden als hij stroom krijgt, de rode blijft branden. Dan knippert de groene aan, maar direct vallen beide leds uit. Dan gaan de leds terug aan en herhaalt de hele cyclus zich. Het lijkt alsof de pi telkens herstart. Of het lijkt of de stroomvoorziening niet voldoet.
  Dit is de grote schrik bij eender welk electronisch apparaat, maar vooral bij zoiets onbekends, dat nog niet eens geïnstalleerd is: stel dat het niet werkt/werkt het niet of doe ik iets verkeerds?

  Op een forum las ik dat het aan de voeding of aan de kabel zou kunnen liggen. Die komen beiden uit de doos van de starter kit, zijn nooit gebruikt, en ik neem aan dat ze geschikt zijn. Ik neem de kabel van mijn Jolla, die evengoed een usb (kant voeding) en mini-usb (kant apparaat) heeft. Het werkt perfect. De Pi start normaal. In vergelijking met de usb kabel van mijn Jolla is die van de Pi wel heel erg dun. Inferieure kwaliteit in deze starterkit, dat zijn slechte punten. Het is trouwens een kit van busbi, en niet van Raspberry Pi foundation zelf! De Pi die erin zit is ok, het SD kaartje is van Sandisk.

  - op het scherm komt een Raspberry Pi logo, en de melding dat de FAT partitie wordt aangepast. Dat duurt even en dan krijg je een installatiemenu.

  Installatie-menu

  Noobs is slim genoeg om eerst te checken of er een netwerkkabel aangesloten is. Als dat niet het geval is stelt hij bij de keuze enkel het aanwezige Raspbian voor. Tijdens de installatie krijg je uitleg over wat er zoal beschikbaar is.

  Raspbian is, zoals de naam al doet vermoeden, een Linux versie die afgeleid is – en dicht aanleunt bij – Debian. Debian is een soort Linux-oer-distributie; er zijn enorm veel andere systemen van afgeleid, zoals deze, wat het voordeel heeft dat er veel informatie en programma’s beschikbaar zijn.

  Als de installatie klaar is, komt een melding waar je alleen op “ok” moet klikken. Het systeem herstart, en je krijgt een meer typisch Linux startscherm te zien waarbij allerlei meldingen over het scherm rollen. Maar de pinguin die je er verwacht, is vervangen door een framboos. In dit geval zelfs vier frambozen. Die staan net als bij de pinguins voor het aantal processoren of processor-cores.

  Gebruiksvriendelijk

  Ik geraakte door heel de procedure met enkel een muis aangesloten. Je kan met de huidige versie van systeem/software dus gerust afwijken van de basisvoorwaarden om een toetsenbord en een muis aan te sluiten.

 • Hardware nostalgie:
  Een pc kast openen is in de loop de tijde gemakkelijker geworden dankzij kleine praktische ideetjes; nu zo gemakkelijk als een motorkap van een auto.
  Een harde schijf vervangen betekent niet meer 4 schroeven los en vast draaien.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.