Rode balonnen, tellen, sport, en Gitlab ‘diversifieert’
Uitzending do 18:00 ** September 7th, 2017 by wim.webgang **Electromagic
Zondag 17u Extra City
Project waarbij balon met techniek wordt opgelaten om een performance te slowscannen en locaal als beeld uit te zenden.
- Radio nodig om op 108 fm te onvangen
- sstv app nodig om het geluid om te zetten naar beeld (bv qstv op Linux)
1 september: Gitlab diversifieert
Gitlab heeft op de eerste schooldag een aantal gebruikers een mail gestuurd waarin ze uitleggen dat ze meer onderscheid moeten gaan maken tussen de gratis accounts en de betalende. Gitlab is een platform om software projecten op te beheren, voornamelijk bekend voor zijn broncodebeheer. Broncode kan er online opgeslagen worden op een manier die het gemakkelijk maakt om met meer aan eenzelfde project te werken. En bovendien is er allerlei hulp in de vorm van applicaties om bugs te melden enz. De site wist te groeien tot meer dan twee miljoen projecten.
Tot nu toe hadden de gebruikers gratis toegang voor kleine prive projecten, en het viel daarbij op dat die niet open source moesten zijn. Bedrijven met grotere projecten betaalden een soort abonnement, maar in principe hadden de gratis gebruikers ongeveer dezelfde mogelijkheden. Dat verandert nu. Gitlab meldt dat gebruikers hun gratis account wordt omgezet naar een zogenaamde “early adopter” status. Dat klinkt als een compliment, maar het betekent vooral dat je account bevroren wordt op de mogelijkheden die er nu zijn. Tegelijk kondigen ze vernieuwingen aan voor de betalende klanten, en die krijg je er dan niet meer bij. Iets meer verontrustend is het einde van de zin waarin staat ” gratis voor 12 maanden”. Daarna zal je account beperkt worden tot de mogelijkheden van de “free accounts”. Wie de mogelijkheden van de hogere “zilveren” abonnementen niet kan missen, moet betalen of volledig omschakelen naar een andere site of systeem. De broncode zelf vormt daarbij niet zo’n probleem, met de broncode kan je gemakkelijk elders heen. Maar de hele opvolging via todo items en buglijsten zet je niet zo gemakkelijk over. Gitlab doet een interessante toegeving: voor open source projecten verandert er momenteel niets.
https://about.gitlab.com
WebGang diversifieer: Sport?
Nieuws hebben we al, maar welke sport is het best geschikt voor een sportrubriek in Webgang?
Boks
Marthe vindt boksen een goede keuze. Er zijn zes simpele principes: 1*, 2*, 3*, 4*, 5* en 6*.
1) Links boven
2) Rechts boven
3) Links midden
4) Rechts midden
5) Links onder
6) Rechts onder.
(ps of is het rechts-links?)
Ping
Als je op een netwerk wil weten of een bepaalde computer aanstaat of een server op internet bereikbaar is dan gebruik je als Linuxer daarvoor een commandolijn commando: ping. Voorbeeld:
wim@linuxbox:~> ping webgang.radiocentraal
ping: unknown host webgang.radiocentraal
wim@linuxbox:~> ping webgang.radiocentraal.be
PING webgang.radiocentraal.be (176.62.169.238) 56(84) bytes of data.
64 bytes from linweb067.webhosting.be (176.62.169.238): icmp_seq=1 ttl=54 time=21.1 ms
64 bytes from linweb067.webhosting.be (176.62.169.238): icmp_seq=2 ttl=54 time=21.5 ms
64 bytes from linweb067.webhosting.be (176.62.169.238): icmp_seq=3 ttl=54 time=24.2 ms
^C
— webgang.radiocentraal.be ping statistics —
3 packets transmitted, 3 received, 0% packet loss, time 2003ms
rtt min/avg/max/mdev = 21.186/22.348/24.284/1.378 ms
Het concept is: je stuurt een “signaal” (ping) van je computer over de kabel naar de andere computer, dat door de andere partij wordt teruggekaatst als die ‘bestaat’.
Als je het antwoord dan “pong” noemt, hebben we ping- pong.
Pong
Zijn computerspelletjes sport? Eén van de eerste computerspelletjes heette PONG (hoewel dat toen een videospel genoemd werd omdat er helemaal geen computer zichtbaar was).
Het was een heen en weer kaatstend wit balletje op een zwart scherm, dat met twee streepjes heen en weer geslagen werd. Het balletje was eigenlijk vierkant, en de streepjes (pingpongpallet?) werden helemaal niet gebruikt om het balletje te slaan, maar werden zo op en neer geschoven dat het bewegende balletje er tegen botste. Maar goed, duidelijk ping-pong!
Tafel
De leden van het webgang team zijn buiten de radio zo aktief op allerlei gebied dat er zelden teambuilding of momenten overblijven om bv samen te tafelen. Eén van de meest spontane tafelmomenten was een pingpong match zomer 2017 in bar Pakiek. PingPong inderdaad.
Linux +3
Het tellen van het gebruik van Linux is een erg moeilijke opdracht. Bij commerciële systemen tel je gewoon de verkoop of de abonnementen en je hebt cijfers. Bij Linux is dat een heel ander verhaal, omdat er verschillende paden zijn: downloaden van de broncode en zelf compileren, downloaden van vrije distributies, en verkoop of abonnementen van commerciële distributies. Bovendien laat een Linux distributie meestal toe om meer installaties te doen vanaf 1 exemplaar. Linux wordt gebruikt op servers, smartphones, internet of things apparaten, enz. Een onmogelijke opdracht dus, hoewel veel Linux gebruikers nieuwsgierig zijn naar de cijfers van het desktopgebruik.
Toch doet er af en toe iemand een poging: er zijn nu cijfers verschenen op netmarketshare.com, waarin Linux een marktaandeel van meer dan 3 procent wordt toegedicht op het einde van de zomer; nl 3.37 %. Terwijl het aandeel vroeger rond twee tot twee en een half procent zat, lijkt het wel of deze vakantie een massa mensen Linux hebben geïnstalleerd.