Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Touchpad patent duikt op * Launchpad wordt open source * Onleesbare CD’s * Verouderde Adobe Reader downloads * Betrokken bij 100 jarige oorlog * 40 miljoen identiteiten

i-nieuws 6 na 6 ** July 23rd, 2009 by wim.webgang **

23/7/2009


Touchpad patent duikt op

De aanvrager van een patent op een touchpad dat een apparaat bestuurt als mp3-, cd- en andere draagbare muziekspelers bestuurt, heeft zijn patent uit de schuif gehaald. Hij vervolgt nu bedrijven als Apple, Qualcomm, Mororola en Microsoft. Op 15 juli werd de zaak ingespannen bij de rechtbank van Texas die er om bekend staat populair te zijn voor dat soort rechtszaken. De houder van het patent had het toegekend gekregen in oktober 2003.

Het patent is duidelijk gebaseerd op het gebruik van Palm computertjes die met een pen bestuurd worden op een aanraakgevoelig scherm
US patent

Launchpad wordt open source

Canonical, en meer bepaald Mark Shuttleworth, heeft beslist zijn “Launchpad” programma te “open sourcen”. Launchpad is een broncode beheer- en samenwerk-systeem, voor het samenwerken van programmeurs aan het schrijven van software. Het Launchpad programma draait als web-platform op “Launchpad.net”, en dient als samenwerkingsplatform voor software als “Extreme Tux Racer” (een computerspel voor Linux), MySQL (databank), en Ubuntu – de Linux distributie die door Canonical wordt uitgegeven.
De aankondiging werd dinsdag 21 juli gedaan door Karl Fogel, een lid van het ontwikkelteam van Launchpad.
De exacte licentie die ze gebruiken voor Launchpad is “GNU Affero General Public License, version 3 (AGPLv3).”
De naam en de logo’s zijn wel eigendom van Canonical, en mogen niet zomaar gebruikt worden.

Ander en misschien het bekendste platform voor samenwerking bij het ontwikkelen van software is SourceForge: “SourceForge is your location to download and develop free open-source software.”
De “Affero” licentie lijkt erg veel op de gewone GPL, maar is uitgebreid specifiek voor programma’s die als web-dienst draaien. Daarbij wordt bepaald dat de gebruikers van de webdienst ook de licentie en als ze willen de sourcecode te zien krijgen.
De free software foundation heeft zijn eigen ontwikkelaarswebsite:
Savane die trouwens afgeleid is van de Sourceforge software.

Links:
Launchpad is now open source
Affero licentie (FSF versie)
Sourceforge
G-Forge


Onleesbare CD’s

Door de hoge prijs van harde schijven werd in het verleden veel gebruik gemaakt van CD-R om backups te maken, en soms zelfs om originelen op te bewaren, bv van de fotoverzameling.

Harde schijven zijn ondertussen in prijs gedaald maar heel wat gegevens staan op CD’s, en die blijken na een aantal jaar systematisch fouten te vertonen. Eigenlijk wordt een levensduur van minstens 100 jaar verwacht voor CD’s, maar praktijktesten wijzen een andere richting uit.

Zelfgebrande CD’s die 7 tot 9 jaar geleden gebrand werden, geven al foutpercentages tot 10% volgens TechARP. Sommige van de cd’s hadden bestanden die niet meer gelezen konden worden, andere cd’s waren helemaal moeilijk te lezen, zelfs uitgeprobeerd op verschillende toestellen. En de cd’s van de test lagen niet in de zon op de hoedenplak van een auto; ze waren goed opgeborgen en bewaard in ideale omstandigheden.

En ja, DVD’s gaan 1000 jaar mee volgens de huidige verwachtingen…

Verouderde Adobe Reader downloads

Adobe krijgt van een beveiligingsfirma kritiek op zijn download aanbod. Op de officiƫle download pagina van de Adobe PDF reader staat een versie aangeboden waarvan geweten is dat ze veiligheidstekorten bevat. Voor die gaten in de veiligheid zijn al voorbeelden van misbruik opgedoken die er gebruik van maken. En er is zelfs al een oplossing voor het probleem, van Adobe zelf; nl een update naar een nieuwere versie. Daarom vindt de beveiligingsfirma het onbegrijpelijk dat niet de nieuwste versie wordt aangeboden, maar de vorige.

Na verloop van tijd checkt het programma zelf de site van Adobe en biedt het aan de update af te halen en te installeren. Maar wie de pdf-reader download omdat hij op dat moment een bestand heeft binnengekregen zal dat openen in de oude versie van het programma.

Secunia kreeg opmerkingen van zijn gebruikers omdat Adobe Reader 9.1.0 als onveilig stond aangeschreven hoewel het de laatste versie van de site betrof. Ze dachten eerst dat er iets mankeerde aan de lijst van Secunia, en contacteerden het bedrijf om te horen dat eigenlijk 9.1.1 de laatste versie is. Secunia maakt gebruikers erop attent dat zelfs 1 keer een besmet bestand openen genoeg kan zijn om je computer aan misbruik bloot te stellen. Ondertussen kan er trouwens alweer een nieuwere versie zijn (9.1.2)


.

Betrokken bij 100 jarige oorlog

Teruggevonden gegevens van de 100 jarige oorlog tussen Engeland en Frankrijk zijn vregegeven op het internet. Er komen ondermeer namen in voor van soldaten, zodat verwanten alsnog op zoek kunnen gaan. Behalve Engeland en Frankrijk kan ook Vlaanderen voorkomen in de gegevens omdat er breed gerecruteerd werd en er in de 14e eeuw ook Engelse kampen waren op het vasteland, ondermeer in Normandiƫ en omgeving.
Er zijn 250.000 gegevens online gezet die dateren van de periode van Henry V.

40 miljoen identiteiten

De identiteitsgegevens van 40 miljoen personen worden via internet verhandeld in het criminele milieu.
Het gaat voornamelijk over Amerikanen. De gegevens zijn samengebracht in een grote databank die in handen is van een gepensioneerde medewerker van de anti-fraude afdeling van de Metropolitan Police. Op vier jaar tijd verzamelde hij dit aantal gegegevens, vanuit bronnen van de Britse politie, FBI en beveiligingsfirma’s.
Ondertussen begint het hem ook wel wat veel geld te kosten. Dat wil hij recupereren door te laten betalen voor een identiteits-check. Wie wil laten nakijken of zijn naam voorkomt in de lijst van “gekraakte gegevens” zou daar geld voor op tafel moeten leggen.

En nu maar hopen dat hij niet onachtzaam op een pdf-je klikt of er komen 40 miljoen identiteitsgegevens in handen van 1 crimineel.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.