Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Consumentengegevens 123 * Store Monopolie * Cryptocurrency oververhitting * Ruimte-sigaar

i-nieuws 6 na 6 ** December 21st, 2017 by wim.webgang **

Consumentengegevens 123

Een emmertje met 36 gigabyte aan analysegegevens stond te blinken op een cloud server van AWS. Iedereen met een AWS account kon eraan. Het werd in oktober ontdekt door een cybersecurity team van UpGuard. Ze
vonden er gegevens van 123 miljoen Amerikaanse gezinnen.
Gelukkig was de data geanoniemiseerd. Maar helaas waren de andere gegevens zo gedetialleerd dat ze adres en contactgegevens bevatten, zodat de rest gemakkelijk aangevuld kan worden. Verder bevat het financiele informatie als leningen en hypotheken, aankoopgedrag, huisdieren, sportaktiviteiten enz.

store Monopolies

Apple was de eerste die inzag wat een invloed en macht ze kregen door een online store in het leven te roepen, en die sterk te integreren met hun mobiele en desktop systemen. Ook Google deed zijn best en door zijn groot marktaandeel werd hun store belangrijk, maar gaf tegelijk de mogelijkheid om bedreigende apps uit de store te bannen (add blockers iemand?).
En nu heeft Microsoft gebruik gemaakt van het principe baas in eigen winkel: ze verwijderden de installer voor Google’s Chrome uit hun Windows store.
De officiĆ«le reden is dat de app niet de voorwaarden van de Windows store respecteert. Die voorwaarden zijn voor Google’s Chrome nogal -euh- onaanvaardbaar, omdat ze de bestaansreden van Chrome aantasten. Zo legt Microsoft op dat elke app die gemaakt wordt voor Windows 10 S enkel de html en Javascript engines van Microsoft mag gebruiken, nl Edge die die ingebouwd is in Windows 10. Dat betekent voor Google zoveel als de controle uit handen geven over je app. Bovendien is Chrome al een bestaande applicatie die een eigen rendering engine heeft (die Blink heet).
Enkele andere voorbeelden: Apple blokkeerde in 2009 de Google Voice app, en het was voor Google niet altijd zeker om apps als Youtube app en Search app vanzelfsprekend aanvaard te krijgen.

Dat van die voice app op zich is trouwens interessant omdat officieel de reden was dat het een dubbel was voor “bestaande functionaliteit”, terwijl eigenlijk de reden was dat Apple in het geheim had afgesproken met de telecom AT&T om geen apps toe te laten die via internet lieten bellen ipv langs het gewone AT&T netwerk. Dat werd dan de aanleiding voor een onderzoek door de Amerikaanse toezichtshouder FCC.

Cryptocurrency Oververhitting

De koers van de bitcoin mag dan al oververhit zijn de voorbije week, er is nog een ander oververhittend cryptomunt probleem. Dat heeft te maken met een smartphone virus voor Android, dat slavenarbeid verricht in de cryptocurrency mijn voor zijn opdrachtgever. Wiens smartphone besmet is, zal een warme gsm krijgen, want in de achtergrond is die de hele tijd aan het rekenen om Monero op te brengen voor zijn baasje, en af en toe informatie aan het doorsturen om de opdrachten te krijgen en de buit af te leveren.
De malware heet “Loap”, of dat is toch de naam die de antivirusonderzoekers van Kaspersky eraan gaven.
Volgens hun blog laat de malware de smartphone zo hard werken dat de batterij ervan begint uit te zetten.
Kaspersky heeft hiermee zelf misschien een nieuwe bron aangeboord als het antivirus en antimalware voor smartphones kan verkocht krijgen.
Voor wie denkt besmet te zijn: de malware kan je verder nog inschrijven op betalende diensten, en je ongewenst allerlei extra advertenties tonen terwijl je bv op facebook of instagram zit. Bovendien kan het je sms-jes manipuleren, verwijderen en er ongemerkt sturen en ontvangen.
De besmetting kan je oplopen door de link te volgen in advertenties voor antivirus programma’s en plus18 sites, die geplaatst worden als lokaas door de cybercriminelen achter de malware.
Kaspersky publiceert een mooi verslag met foto van de oververhitte batterij op hun securelist.com blog.

Ruimte Sigaar

Wetenschappers zijn opgewonden over de ruimtesigaar die ontdekt werd in oktober. Het voorwerp dat door ons zonnestelsel vliegt, heeft een eigenaardige vorm in vergelijking met de meeste brokstukken die ronddolen in de ruimte. Deze klomp is 400 meter lang en zo’n 4 meter breed. Het draait rond zijn as, en weerkaatst nogal wisselend het licht, en geeft geen informatie prijs over zijn binnenkant. Het werd waargenomen door obeservatie vanop Hawai door Karen Meech, en kreeg de naam MOO-uh MOO-uh, wat Hawaiaans zou zijn voor iets als “de eerste boodschapper die van ver komt”.
Door de baan die het beschrijft is het duidelijk dat het voorwerp afkomstig is van een ander zonnestelsel. Het werd als eerst opgemerkt door Rob Weryk, die zag dat het extreem snel bewegende voorwerp niet hard genoeg aangetrokken wordt door onze zon om erin te verdwijnen. Zijn baan zal afbuigen en hij zal zijn weg verderzetten.

De roodkleurige buitenkant zou bestaan uit verhard ijs en stof, onder invloed van langdurige blootstelling aan de extreme straling tussen sterren in de ruimte. De sigaar zou dus gemakkelijk miljoenen of zelfs miljarden jaren oud kunnen zijn.
Vandaag en morgen kan door de rotatie de andere kant van het voorwerp geobserveerd worden.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.