Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

De bende van Canonical * Groeiende botnets * Groeiende e-cigaret * Groeiende lobby * Geheugenverlies door kernenergie

i-nieuws 6 na 6 ** October 26th, 2017 by wim.webgang **

Bende van Canonical
Met de nieuwe release van Ubuntu, 17.10, dook de vraag op rond het mysterieuze verdwijnen van Unity. Wie zat er achter het koudmaken van Unity? En evengoed, waarom was het er om te beginnen trouwens gekomen? De OMG ubuntu site heeft een gesprek afgeluisterd van eWeek met Mark Shuttleworth, vanop zijn eiland in Zuid-Afrika. Hij werd er al lang van verdacht de leider te zijn van de Ubuntu bende, en de dader te zijn van een aantal misdaden tegen Linux, zoals de onmogelijke namen van de Ubuntu Linux distributies, maar evengoed de onmogelijke grafische desktop en andere willekeurige ingrepen. Al dit Ubuntu geweld kwam voort uit een groep ex-netwerkwachters die onder leiding van Mark Shuttleworth een eigen prive-clubje hadden opgericht: Canonical.

Even terug serieus:

Groeiende Canonical
In het gesprek onthult Shuttleworth dat hij van plan is om Canonical naar de beurs te brengen; de zogenaamde Initial Public Offering (IPO). Canonical gaat dus niet langer een privé-bedrijf zijn van Shuttleworth, maar een bedrijf worden met aandeelhouders. Dat betekent een hoop aanpassingen, en één daarvan is het rigoureus afsluiten van projecten die verlieslatend zijn. Vroeger konden ze zich dat veroorloven, omdat ze eigen baas waren. Maar als de druk van aandeelhouders toeneemt moet de stal uitgekuist worden, en de eerste grote stap daarin is de voorbereiding naar de beursgang. Dat betekent dat de cijfers er aantrekkelijk moeten uitzien voor kandidaat-investeerders, en draken als verlieslatende projecten moeten eruit. Het doet ook weinig pijn, want het is een oppervlakkige kwestie die zich situeert op de desktop. Desktop gebruikers zijn misschien mondig in fora op internet, maar ze wegen financiëel niet door in het zakenmodel van Canonical. Dat gewicht situeert zich immers meer aan de serverkant. In eerste instantie zou het bedrijf geld ophalen voor eigen groei, en pas later echt naar de beurs trekken.

Daarnaast is Shuttleworth er trots op dat zijn geesteskind Ubuntu op eigen benen kan staan, en dus minder afhankelijk wordt van zijn persoon. Dat zou grotendeels te danken zijn aan de inspanningen van Jane Silber. Die leidde Canonical als CEO van 2010 tot nu, maar kondigde kort geleden aan dat ze afscheid neemt als CEO. Nu wordt duidelijk hoe dat komt. Mark Shuttleworth neemt het stuur terug in handen om de overgang naar een bedrijf met aandeelhouders aan te sturen.
Jane Silber blijft binnen Canonical, ze gaat naar de raad van bestuur.

Groeiende botnets
IOT botnets worden een steeds groter probleem voor de infrastructuur van het internet. Niet door hun eigen normale aktiviteit, want die is meestal nogal bescheiden. Wel doordat een gecoördineerde aanval kan opgezet worden met al die kleine modems, digitale videorecorders, webcams, en andere aan het internet aangesloten apparaten.
Een voorbeeld was de Mirai malware die een gezamelijke aanval deed op populaire websites, die daardoor onbereikbaar werden voor hun gebruikers.
Onderzoekers hebben nu een ander botnet in aangroei ontdekt, dat ze Reaper noemden. Maar ze blijven in het ongewisse over het doel. Het voorlopige doel lijkt groter worden te zijn, waarbij het ene besmette apparaat het volgende besmet. Het is wat slimmer bij het inbreken op apparaten, omdat het gebruik maakt van bekende zwakheden van allerlei apparaten. Dat in tegenstelling tot vorige malware die gewoon allerlei mogelijke wachtwoorden uitprobeerde, tot het toegang kreeg. Het feit dat dit nieuwe botnet wat intelligenter te werk gaat, belooft niet veel goeds voor het moment waarop deze tikkende tijdbom afgaat en het aktief wordt doordat het opdrachten krijgt van de commando en controleservers die het gedrag kunnen sturen.


Geheugenverlies door kernenergie

Toshiba verkocht onlangs zijn afdeling die geheugenchips maakt. Dat leverde wat geld op, maar evengoed een dikke belastingsbrief. Ze publiceren nu vooruitzichten met verlies van honderden miljoenen. Het verkopen van zijn geheugenafdeling was ook al een maatregel om een verlies te compenseren, nl de verliezen van zijn nucleaire aktiviteiten.
Bovendien werd de hele verkoop vertraagd door concurrentie tussen een groep rond Seagate en een andere rond Western Digital. Dat zijn traditioneel harde schijven fabrikanten, maar door de opkomst van de SSD zijn daar ook grote verschuivingen bezig.

Groeiende e-cigaret
Uit onderzoek in de VS blijkt dat de “e-cigaret” goed werkt. Jonge gebruikers die een ongezonde dosis nicotine binnentrekken met de e-cigaret, worden nadien ook trouwere rokers: van zo’n 10 procent voor lage-dosis e-rokes, tot meer dan 40 % voor hogere dosis nicotine e-rokers.
De meest zichtbare vervuiler van de klassieke sigaret, teer, zit er niet in. Maar de nicotine is even verslavend, eender of ze uit een electrische of uit een klassieke sigaret komt, en ook andere stoffen die in de rook vrijkomen zijn niet van die aard dat ze de gezondheid verbeteren: formaldehyde, cadmium, benzeen, enz.
Op steeds meer plaatsen worden de electronische varianten dus ook geweerd; de goeverneur van de Staat New York bv heeft een verbod ingesteld op alle gebruik binnen. In Belgie is de e-sigaret sinds januari 2017 gelijkgesteld aan andere sigaetten, en mogen ze niet gerookt worden in publieke ruimtes.

Groeiende lobby
Twee senatoren in de VS hebben een wetsvoorstel gedaan om meer inzicht te krijgen in politieke advertenties in de VS. Daarbij zouden mediabedrijven moeten oplijsten welke organisaties achter politieke advertenties zitten. De senatoren vinden het een zaak van nationale veligheid. Naast dit initiatief liggen enkele grote internet-mediabedrijven nog onder onderzoek op gebied van monopoliemisbruik.
In de VS hebben de grote IT bedrijven op een praktische manier gereageerd tegen de overheden die hun gedrag onder de loupe nemen. Ze doen dat door steeds meer geld te besteden aan lobbyen. Het geld wordt besteed aan informatieve ontmoetingen van bedrijfsleiders met politici. Daardoor proberen de bedrijven de politieke agenda te beïnvloeden, soms tegen de kiezers van die politici in. Politici beïnvloeden is interessant, want die maken of stemmen de wetten. En als de wetten meer op maat van de bedrijven zijn, is er minder kans dat ze die overtreden met hun aktiviteiten, en kunnen er ook geen sancties volgen.
De bedrijven gooien er veel geld tegenaan; zo gaan de uitgaven van Facebook de laatste jaren tegen de 10 miljoen dollar per jaar aan. Amazon gaf het derde kwartaal van 2017 meer dan 3,4 miljoen uit, en Apple zit voor 2017 al aan meer dan 5 miljoen. Google zat de voorbije jaren op een gemiddelde van 4 miljoen per kwartaal, maar lijkt daar nu sterk boven te gaan, met in het tweede kwartaal bv een piek boven 5 miljoen. Oracle komt ook op met een sterk gestegen bedrag richting 4 miljoen in het derde kwartaal.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Sparky 5.0

Distro vd maand, Uitzending do 18:00 ** October 26th, 2017 by wim.webgang **

Sparky

Installatie en updates
De installatie verloopt zeef vlotjes (audio verslag). Updates ook.
Bij-installeren
Programma’s bij-installeren ook, voor zover ze voorkomen in de bestaande softwareverzamelingen (repositories); bv Gimp is geen probleem, een programmeeromgeving als Gambas3 vind je hier niet. En er is ook helemaal geen documentatie of vermelding over te vinden (mbt Sparky).
(ps: met een omweg is die toch te installeren)

Aanpassen desktop:
Link maken op desktop: kopieer een bestaande, bv die voor Firefox, en pas de instellingen aan:
Rechtsklik, properties:
- stel eventueel andere opdracht in, bv ipv firefox %u firefox –private
- icoon: klik op icoon, dan krijg je een bestandsbeheer-venster, maar helaas niet in de juiste directory met beschikbare iconen. Je hebt links wel een keuze iconen, maar dan kom je in een struktuur van mappen en bestanden terecht waar je moet gaan kiezen op basis van de bestandsnaam. Je moet ook maar weten wat de betekenis is van de directories als mate, adwaita en submappen als 48×48 enz.

Ik zie hier geen mogelijkheid om in “preview” te zetten, wat toch de beste manier is om een icoon te kiezen lijkt me.

Een weg daaromheen: je neemt je bestandsbeheer vanuit bv je “home” map op de desktop, en gaat dan zelf naar de iconen. Je hebt niet die keuze links, dus je moet bovenaan op het “edit” symbool links naast de url balk klikken om ineens de locatie te plakken die je wel gezien hebt in de keuze bij select custom icon : /usr/share/icons/mate/48×48

Je kan hier wel de beeldjes zien, en kiest een naam die je dan plakt in je icoon keuze en aanvult met de naam die je zelf moet tikken:
/usr/share/icons/mate/48×48/status/user-invisible.png

Gebruik
Ik heb geen noemenswaardige problemen gehad bij het gebruik van Sparky deze maand.
Ik heb trouwens wel een pluim voor de bestandsbeheerder, die blijkbaar “Caja” heet (nog nooit van gehoord – maar naar’t schijnt ongeveer gewoon Nautilus), en die ook toelaat om bestanden op een andere locatie te bereiken. Om bv bestanden op een server te zetten met ftp kan je in de URL gewoon ftp://username@servername@domain.tld ingeven. Het wachtwoord wordt gevraagd. Daarbij kan je kiezen of het enkel voor nu dient, of je het kan gebruiken tot je uitgelogd bent en het dan vergeten wordt, of het langer bewaard blijft. En ook heel handig: als je kiest bewaren voor deze sessie komt er een link op de desktop naar die ftp locatie, zodat je ze geamakkelijk kan (her)openen. Eigenlijk ziet het eruit als een gemounte drive. Je kan hem dus ook manueel “unmounten” door op het uitwerp symbool te klikken, om de verbinding al vroeger manueel te verbreken.

Een startende systeem-DVD op usb-stick overbrengen:
- usb wordt automatisch herkend en geopende op de desktop
- DVD wordt herkend en er wordt gevraagd wat je ermee wil doen: Niets, Open in map, Open Caja, open met ander programma …
Ik probeer eerst met live USB creator, maar die kan (vreemd genoeg) enkel vanaf een ISO bestand werken, niet vanaf een echte DVD.

Ik gebruik dus de commandline. Je krijgt geen root terminal, je moet werken met sudo.
lsblk toont dat de dvd op sr0 zit en de DVD op sdb, ik gebruik dan het dd commando om de kopie te maken, dat is geen probleem, onder de motorkap zijn Linux systemen gelukkig nog goede verwanten.

Game over
Volgens deze* website is Sparky populair bij Gamers, één van de 5 beste zelfs…
(*) https://www.addictivetips.com/ubuntu-linux-tips/best-linux-distributions-for-gaming/

Update 18-02-2019: Er is iets fout met de vensters op de desktop; ik kan ze soms niet verzetten (bv de filemanager niet; gambas3 wel). Ik ben bovendien het wachtwoord kwijt, dus tijd om een andere distro te installeren op deze harde schijf die ik net terugvond…

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Kunstig zwijn * Softwarenationalisme * Drijvende windmolens

WebGang blog ** October 19th, 2017 by wim.webgang **

Kunstig zwijn

De officiële versie van Ubuntu 17.10 is uitgekomen. Ubuntu brengt zijn distributies uit met een vast schema, en dat is zichtbaar in het nummer dat staat voor jaar punt maand.
Zeventien tien is ter beschikking voor downlaod vanaf nu, en bevat als standaard desktop Gnome, standaard beeldsysteem Wayland, Linux kern 4.13 of 4.14, naargelang de processor.
Ubuntu is één van de vele Linux distributies die gebaseerd is op Debian. Ubuntu draait mede daardoor op veel verschillende hardware, bv ook op Mac computers met een Intel processor.

Downloads vind je op: http://releases.ubuntu.com/17.10/

Softwarenationalisme
Volgens de site “The Daily Beast” begint de hetze tegen Kaspersky gevolgen te hebben. Afdelingen worden gesloten, en sommige ontwikkelaars of onderzoekers vertrekken.
In de VS is paranoia ontstaan over de antivirussoftware die een Russische achtergrond heeft, maar wereldwijd gebruikt wordt en populair is.
In overheidsdiensten is de druk toegenomen om met Amerikaanse producten te werken voor antivirus en veiligheid van de computeromgeving.

Drijvende windmolens
In Schotland is vandaag het eerste drijvende windmolenpark in bedrijf genomen. Het ligt 25 km voor de kust van Schotland en is bevestigd met een drietal grote ankers. Het heeft een capaciteit van 30 MWatt. Dat vermogen wordt toereikend geacht voor 20.000 Schotse gezinnen.
Het Hywind Scotland project, zoals het heet, werd mee gebouwd door een Noors bedrijf dat oorspronkelijk vooral offshore olieboringen deed.
Het project kostte zo’n 200 miljoen pond, maar de ontwikkeling ervan zorgt er ook voor dat dat in de toekomst goedkoper kan. De laatste vier jaar is die al met een derde gedaald.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

livepatch en history

WebGang blog ** October 19th, 2017 by wim.webgang **

DIY gasten in de studio: livepatch.org of leesbaarder in Google translation

Met een eigen tenstoonstelling in Antwerpen in MUHKA en Europalia (BOZAR).
Over een Antwerpse wapenexpo en achtergrond van de naam (en de schoonzoon van) van de Jan Van Rijswijklaan…

Ook livepatch is iets van Ubuntu ..
Ze hebben na het ontstaan er voor gezorgd een sterke verspreiding te krijgen, door het uitbouwen van een community en oorspronkelijk het uitdelen van gratis cd’s met hun systeem. Die sterke marketing zorgde soms voor wenkbrouwgefrons bij andere Linux gebruikers, doordat ze zo sterk de nadruk legden op hun eigen naam Ubuntu, en minder op de Linux / Open Source / Free Software community in het algemeen, terwijl die toch gebaseerd is op samenwerking.
Irritatie bij andere Linux gebruikers, omdat ze eigen technologie ontwikkelden die incompatibiliteit in de Linux wereld introduceerde.
En soms ook een glimlach, om hun gekke namen, die ze telkens geven als roepnaam aan een distributie. Die voor 17.10 is Artful Aardvark.

8bitmixtape.cc

Lift ^ | Lift v | Comments Off

On to hacking

Uitzending do 18:00 ** October 12th, 2017 by wim.webgang **

microsexes-ontohacking-in-the-algoricene
Link van Marthe:
microsexes-ontohacking-in-the-algoricene

monoskop.org

Privacy?
In de VS heeft justitie laten weten op een meer agressieve manier toegang te willen krijgen tot versleutelde informatie. Veel data zit bij prividers van internetdiensten zoals sociale mediasites en Google en andere maildiensten, en opslag van allerlei documenten en bestanden. Deze technologiebedrijven werden altijd al verzocht om informatie over hun gebruikers, maar nu sommige data versleuteld wordt opgeslagen kunnen ook zij dat niet meer geven.
Afgevaardigd algemeen openbare aanklager Rod Rosenstein kloeg aan dat onderhandelen met de technologiebedrijven niets heeft opgeleverd, en dat er andere stappen gezet zullen worden, zonder ze verder te specifiëren.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Wateropvang * Blog select * Tsu is niet meer * Brequifax * Librem5 * Encryptie en privacy *

Uitzending do 18:00, i-nieuws 6 na 6 ** October 12th, 2017 by wim.webgang **

Tsu is niet meer

Tsu is een meer dan een jaar geleden een stille dood gestorven. Het hele opzet van deze sociale netwerksite die een concurrent moest worden voor facebook, lijkt niet gelukt te zijn. De aktiviteiten op de website zijn stilgelegd, en de hele digitale inboedel is te koop: domeinnaam, website, code, algoritmes, apps enz. Of daar ook de gegevens van de gebruikers bijhoren wordt niet vermeld.
Tsu kende bij zijn start een spectaculaire groei en werd zelfs even geblokkeerd door facebook. Ze beloofden de gebruikers de volledige rechten te behouden op het beeldmateriaal dat ze aanleveren, en te delen in de opbrengst van de commerciële aktiviteiten op basis van hun aangeleverde inhoud.

Ondertussen investeert Facebook 1 miljard dollar in de bouw van een nieuw datacenter om alle gegevens over zijn gebruikers bij de hand te houden.

Dear tsu Nation,

Thank you for visiting the tsu website! The tsu social media platform had over 5 million users across the globe!
The tsu platform and technology are now available for sale. The assets for sale include:
The tsu.co website, including computer code, data structures and algorithms
The ts? mobile applications (Android and iOS)
Trademarks and domain name registrations, including “ts?” and the “tsu.co” domain
Intellectual property and trade secrets
Two previously developed, but not yet released, emoji applications

Wateropvang
De werkelijke kost van de klimaatverandering begint te wegen op budgetten over de hele wereld. Stukjes VS werden weggevaagd, Vlaanderen gaat meer geld voor landbouwverzekeringen betalen, en Japan is na het wegvagen van een kerncentrale beginnen nadenken over mogelijke reakties op extreme weersomstandigheden.

In de buurt van Tokio bestaat een systeem van tunnels om overtollig water snel af te voeren bij hevige regenval en overstromingen.

Dat was nodig na overstromingen in een oorspronkelijk laaggelegen landbouwgebied dat door dijken en waterweringen is omgevormd naar industrie en woonzone.

Kasukabe ligt zo’n 50 km ten noorden van Tokio. Het is een dichtbevolkt gebied, met veel verharde grond, wat net zoals in veel steden ervoor zorgt dat water moeilijk weg kan.

In Kasukabe is een groot ondergronds reservoir aangelegd dat een grote massa water kan opvangen, en via een gangenstelsel geleidelijk kan wegpompen naar nabijgelegen rivieren, op een tempo dat de rivier kan verwerken.

Op momenten dat de tanks niet in gebruik zijn, kan er één bezocht worden die zo’n 20 meter diep is en een volume heeft van bijna 250.000 kubieke meter. Het is een populaire bestemming, er is een bezoekerscentrum van waar de gegidste toer start.

Het systeem heeft goed gewerkt voor de omstandigheden waarvoor het eind vorige eeuw gebouwd werd, maar met de toename van wateroverlast gaat het zijn grenzen bereiken.

In enkele tientallen jaren is in Japan hevige regenval met 30 procent toegenomen, en extreem hevige regenval met 70%.

http://www.ktr.mlit.go.jp/edogawa/gaikaku/

Antivirusoorlog


Encryptie en privacy

Niet alle bedrijven doen even veel moeite om de anonimiteit van hun gebruikers te garanderen. Gebruikers van de OnePlus smartphones hebben weinig geheimen voor het bedrijf dat de systemen maakt. Ze verkopen hun OnePlus 5, 3 en 3T aan technologieliefhebbers als alternatief voor en met de belofte van betere prestaties dan de klassiek Android phone. Ze gebruiken een aangepaste versie van Android, die ze OxygenOS noemen.
Het systeem stuurt af en toe gegevens door naar de servers van OnePlus, wat op zich een redelijk ingeburgerde gewoonte is bij smartphones. In het beste geval wordt die informatie gebruikt om fouten op te sporen en performantie- of andere problemen van het systeem te verzamelen. Normaal wordt die informatie geanonimiseerd, zodat er geen link is met de werkelijke gebruiker, en wordt die versleuteld verstuurd en opgeslagen, zodat er geen misbruik van gemaakt kan worden onderweg. De eerste die dat ontdekte en naar buiten bracht was een hardware-onderzoeker die hetvolgende tweette op 15 juli 2016: (vrij vertaald)

@oneplus Waarom verzamelen jullie tijdstippen van wanneer ik mijn smartphone unlock, en wanneer het scherm aan en uitgaat? #betrapt

Andere gebruikers probeerden de vaststelling te herhalen, en gingen op zoek welke app dat dan doet, maar het blijkt uit het apparaat zelf te komen.

Verder onderzoek van de Brits Christopher Moore leerde wat zoals verstuurd werd. Daar zaten onschuldige dingen in als batterij status, maar ook gedetailleerde informatie als welke programma’s gebruikt worden persoonlijke informatie als serienummer van de telefoon, het gsm nummer, en de wireless netwerken waarop verbonden werd en de nummers van de simkaart.

Nergens in de instellingen kan dit delen van informatie afgezet worden, en het bedrijf kon hem ook geen sluitend antwoord geven over deze datastroom.

Een poolse programmeur die wat vertrouwd is met Android systemen wist wel een oplossing. Hij zet in de settings de instelling USB debugging aan, en sluit dan zijn toestel met een usb kabel aan op zijn pc. Met de toolset Android Debug Bridge kan hij dan commando’s geven vanop zijn pc aan zijn smartphone. Eerst start hij de verbinding en hij lijkt een specifiek stukje software te verwijderen met
pm uninstall -k --user 0 net.oneplus.odm

Meer details:

https://news.ycombinator.com/item?id=15441430

Librem5

Sommige gebruikers zijn meer geïnteresseerd in veiligheid en privacy dan in hightech of goedkope smartphones. Het project Librem 5 dat probeert een smartphone te maken die daarop focust, heeft een crowdfunding georganiseerd. Ze willen een open source smartphone bouwen die draait op Linux en die open source apps draait zoals die op Linux pc's met KDE Plasma of Gnome Shell. Het zal dus niet compatibel zijn met Android.

Bovendien wil het ook een IP-telefoon zijn die met andere gelijkaardige toestellen kan bellen over IP, over internet dus, zonder een centraal tussenstation als een telefoonoperator, en dat bovendien encryptie gebruikt.

De systeemversie op het toestel zal in het begin bestaan uit PureOS, een systeem gebaseerd op Debian. Daarmee moet het toestel alvast kunnen bellen, e-mails sturen en op internet laten surfen.

http://news.softpedia.com/news/security-and-privacy-focused-librem-5-linux-smartphone-successfully-crowdfunded-517967.shtml

Brequifax

Ondertussen blijft het Equifax verhaal uit de VS staartjes krijgen.
Ook Britse onderdanen zouden getroffen zijn door het dataverlies van het Amerikaanse kredietwaardigheidsonderzoeksburo Equifax.
In september werd melding gemaakt dat minder dan 400.000 Britten getroffen konden zijn, maar ondertussen is het aantal opgelopen tot 700.000.
Er rezen al vragen bij het feit dat honderdduizenden Britten getroffen werden door een lek op Amerikaanse servers, omdat de Britse tak van het bedrijf verondersteld wordt zijn gegevens in Groot-Brittanie op te slaan. Maar door een zogenaamde "procesfout" zou tussen 2011 en 2016 gegevens opgeslagen zijn in de VS, zoals naam, geboortedatum, e-mail adres en telefoonnummer.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Europees TT: Antwerpse vrouwen winnen in hun groep

Ping ** October 5th, 2017 by wim.webgang **

Voorbije weekend werd in Antwerpen groep A van de ETTU Cup dames gespeeld. In totaal zijn er 4 groepen (A, B, C, D).
Groep A bestond uit één Zweedse, één Italiaanse, één Portugese en 2 Belgische ploegen. Eén van die Belgische ploegen is het Antwerpse AFP. Zij wonnen alle wedstrijden deze ronde en gaan als eerste door met 8 punten. Tweede is de Zweedse ploeg Sparvägen met 7 punten. Derde de andere Belgische ploeg uit de Ardennen: TT Dinez.

Antwerpen (AFP) won zijn wedstrijden als volgt:
AFP – Norbello (IT): 3 – 0
AFP – Dinez (B) : 3 – 2
Sparvägen (Z) – AFP: 2 – 3
AFP – Ponta Do Pargo-Calheta-Madeira: 3 – 2

Het Zweedse SPARVÄGEN TTC won 3 van de 4 wedstrijden en werd tweede.

AFP – SPARVÄGEN :

Ponta Do Pargo-Calheta-Madeira – AFP:
Portugal-AFP

De winnaars:

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Starfleet op XP?

Uitzending do 18:00 ** October 5th, 2017 by wim.webgang **

Vliegt de Star Fleet van de Federation op Windows XP?
En zijn ze besmet door de Stuxnet worm?
(vliegen ze dan misschien op kernenergie?)

Linux versies: werp een blik op “DistroWatch.com: Put the fun back into computing. Use Linux, BSD.”
http://distrowatch.com/dwres.php?resource=major

Hun “hitlijst”: http://distrowatch.com/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Raddle * Puerto Rico Radio * GIR-stijging * Privacy in UK * Punt kat * Star Trek virus * Firefox XP

i-nieuws 6 na 6 ** October 5th, 2017 by wim.webgang **

Raddle

Een groep deelnemers aan de Reddit nieuwsberichtensite heeft zich afgescheiden en een eigen site opgericht. Ze hadden binnen Reddit een forum gestart dat de draak stak met een zacht-links forum binnen reddit. Ze spraken zich in wat duidelijker linkse taal uit, radikaler, en satirisch. Maar dat strookte niet met de richtlijnen op de site, en hun forum r/LeftWithSharpEdge, werd gesloten. Een van de oprichters sloot zijn reddit account af en installeerde zijn eigen website. Eerst wilde hij die een aan reddit gelijkaardige naam geven, maar nadien week hij er iets van af, en kwam uit bij Raddle. Ze voeren geen reklame, en willen niet tot een of andere media-groep behoren. Daarmee behouden ze hun vrijheid van meningsuiting, en worden de gegevens van de gebruikers niet ingeschakeld in marketingaktiviteiten van andere bedrijven.
Hun symbool is een rode gifkikker. Hun onderwerpen zijn ook technologie-gericht, naast politiek, ze hebben al een 25 tal onderwerpen.

https://raddle.me/

GIR-stijging
Apple had een interressant nieuwtje te melden dat niets met technologie of design te maken had. Ze publiceerden hun halfjaarlijks (GIR) – rapport over de vragen van overheden om informatie te geven over gebruikers van hun systemen, de zogenaamde National Security Requests. Ze kregen liefst meer dan 13250 vragen. Die hadden betrekking op 9000 gebruikersaccounts. Op twee jaar tijd is het een verdrievoudiging.

https://www.apple.com/privacy/government-information-requests/

Puerto Rico Radio
We vermeldden vorige week de oproep aan de HAM radio amateurs van de VS om radioverbindingen te maken tussen Puerto Rico en het vasteland. Ondertussen is uitgekomen dat bestaande radio-infrastructuur in Puerto Rico onlangs werd afgebouwd door autoriteiten in de VS. In maart van dit jaar werd het AM zendbereik van een bestaande radio “WAPA” ingeperkt. Het was zowat het enige communicatiekanaal na de orkaan “Maria” in september, en het beperkte bereik maakte hem minder efficient. Het ministerie van communicatie trok vergunningen in omdat er problemen waren met de gevolgde procedure voor de verlenging van drie versterkerstations op verschillende locaties. Het verantwoordelijke hoofd van die dienst ging een paar dagen geleden met pensioen. De AM zenders hebben een groter bereik dan FM, en zijn voor eilanden belangrijk; Puerto Rica is een van de enige eilanden in de Carraïben die er geen gebruik van kan maken door de ingetrokken vergunning.

Privacy in UK
De Londense metro heeft een hele job aan het op peil houden van het mobiele telefoonbereik onder de grond. Ze hebben daarom middelen ingezet om het gebruik te onderzoeken, en dat ook kan dienen voor het verbeteren van de organisatie van het transport, en onderzoeken van toekomstige investeringen.. Bij wijze van proefproject registreren ze telefoons die een internetverbinding maken door middel van het per apparaat unieke “mac”-adres.
Ze kunnen dan zien op welke “wireless access points” of draadloze toegangspunten het mac-adres voorkomt in de verbindingen. Het toestel stuurt dat zelf uit, dus de gebruiker hoeft zelfs niet aktief internet aan het gebruiken zijn, alleen moet de wifi aan staan. Behalve informatie over reispatronen op een bepaald moment, levert het ook informatie op over langere termijn; een gebruiker verandert niet zo dikwijls van apparaat. Een gebruiker zou gericht reisadvies kunnen krijgen. Die informatie kan ook commercieel interessant zijn, voor gerichte marketing door advertenties op maat in te zetten.
Dat zou initieel niet de bedoeling geweest zijn van het onderzoek, maar anderzijds geeft de Londense metro nergens aan dat ze de gegevens niet aan derden zullen verkopen of onder andere voorwaarden doorspelen.
Tijdens de maand van de proefperiode werden liefst vijfhonderd miljoen lijnen gegevens geregistreerd. Die gelogde gegevens hebben de vorm van een onherkenbaar gemaakt mac-adres, een datum, een tijd, en een Access Point (wat een plaats aangeeft). Uit die lijnen viel op te maken dat er 5,6 miljoen apparaten aktief waren die maand.

Gizmodo heeft er een interessant artikel over waar ze praten met de datachef van de Londense metro, Lauren Sager Weinstein. Ze verklaart dat ze nu kunnen zien wat voor route de mensen nemen op een traject met moeilijke aansluitingen. Vroeger wisten ze alleen waar een bepaald toegangsbewijs gebruikt werd om binnen te komen in de metro, en waar het terug buitenging. Nu zien ze procentueel de verdeling over de verschillende mogelijke trajecten.

Ook interessant is om te zien wat er gebeurt op het moment dat er een probleem is op een bepaalde lijn, of een bepaald station gesloten is. In de data zie je de zoektocht van de gebruikers, en je ziet de drukte in concentrische cirkels door het metrosysteem evolueeren. Als je dat soort data live zou hebben, zou je de mensen ook kunnen leiden via electronische borden.

http://ec.europa.eu/justice/data-protection/

Punt kat
Hoe het Catalaans referendum ook met technologie werd uitgevochten: eind september vielen de spaanse autoriteiten binnen bij het buro van Fundacio PuntCAT, de orginisatie dat de domeinnaam “.cat” beheert. Die is in 2005 door het ICANN gereserveerd voor catalaanse cultueren sites, zonder evenwel als ccTLD bestempeld te zijn; het is dus geen landcode website van de categorie “.be”. Er zijn ondertussen meer dan honderdduizend sites geregistreerd op .CAT
Het hoofd van puntCAT werd door de politie meegenomen en alle computers werden in beslag genomen. PuntCAT had geweigerd zijn medewerking te verlenen aan het blokkeren van alle websites die informatie publiceerden in verband met het referendum. De IT directeur werd na een paar dagen terug vrijgelaten, onder de voorwaarde dat hij zich wekelijks moet aanmelden bij de politie.
PuntCAT protesteerde tegen het optreden en deed ook mee aan de staking op dinsdag 3 oktober.

https://fundacio.cat/ca (of misschien beter verstaanbaar: https://fundacio.cat/en ?)

https://en.wikipedia.org/wiki/.cat

Star Trek virus
Star Trek heeft heel wat echte fans, dikwijls zelf technologie-liefhebbers, de de reeks tot op de draad uitpluizen. Dat gebeurde ook met de derde aflevering van Star Trek: Discovery, die in de VS deze week uitkwam. Daar moet iemand op een ruimteschip van de Federation een stukje software checken. Een fan zoomde in op het computerscherm en wist op twitter te melden dat het een Windows debugger was op het scherm. Even later werd het aangevuld met de commentaar van een andere programmeur, die zelfs de code herkende: het was de broncode van het stuxnet virus. Dat was een computer-worm die rond 2005 ontwikkeld werd en die computers met Siemens Step7 software aanviel, die PCL systemen bestuurden. De software bestond uit verschillende delen en was algemeen genoeg opgezet om ook honderdduizenden andere computers te besmetten dan de bedoelde nucleaire installties van Iran.

We zitten dus nog met Windows opgeschept tot 2256.

https://twitter.com/ErrataRob/status/915106447813423104/photo/1


Firefox XP

Vorig jaar kondigde Mozilla het einde van de ondersteuning voor Firefox op oudere OS-X systmeen aan, zoals 10.6, 10.7 en 10.8, en nu voor Windows XP en Vista. Het was daarmee te laatste ondersteunde browser voor XP, nadat Google Chrome en Opera ermee ophielden voor dat oude platform.

De officiële ondersteuning door Microsoft voor Windows XP is gedaan sinds april 2014. Sindsdien worden door Microsoft een beveiligingsupdates meer uitgebracht, of evenmin nog technische ondersteuning gegeven. Dus ook geen updates meer voor Internet Explorer, dat deel uitmaakt van het systeem.
Dat betekent niet dat alle bestaande gebruikers ophouden XP te gebruiken, nog steeds zou zo’n 5 tot 6 procent van de desktop computers XP draaien.
*
XP gebruikers die op internet gaan met hun computer, hadden tot nu toe nog de kans over te stappen op de Firefox browser, in plaats van de ingebouwde Internet Explorer, voor zover ze dat al niet veel eerder deden.
Maar Mozilla, de niet commerciële organisatie die de Firefox software maakt, heeft nu het einde aangekondigd van updates van Firefox voor XP.
Firefox 52 is de laatse versie voor Windows XP én Vista, en die kreeg nog beveiligingsupdates tot september. Nu loopt nog een Firefox Extended Support Release onder de naam Firefox 52 ESR, maar eind juni zal ook die verdwijnen.
Mozilla raadt overblijvende gebruikers aan om over te stappen naar een nieuwere Windows, of eens te kijken naar Linux met de woorden:
“stap over op een Linux-gebaseerd besturingssysteem. Bekijk hiervoor de ondersteuningswebsites voor de versie van Linux waarin u bent geïnteresseerd”.
Een website met een goed overzicht van Linux distributies is distrowatch.com.

(*, vooral in situaties waar de aanschaf van nieuwe hardware niet aan de orde is; mensen die hun computer heel weinig gebruiken, of XP dat ingebouwd is in een machine en dient om de machine te besturen).

https://support.mozilla.org/nl/kb/einde-ondersteuning-windows-xp-en-vista

https://www.ghacks.net/2016/02/17/opera-36-will-be-the-last-for-windows-xp-and-vista/

https://www.netmarketshare.com/operating-system-market-share.aspx?qprid=10&qpcustomd=0&qpcustomb=

Lift ^ | Lift v | Comments Off