Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Wateropvang * Blog select * Tsu is niet meer * Brequifax * Librem5 * Encryptie en privacy *

Uitzending do 18:00, i-nieuws 6 na 6 ** October 12th, 2017 by wim.webgang **

Tsu is niet meer

Tsu is een meer dan een jaar geleden een stille dood gestorven. Het hele opzet van deze sociale netwerksite die een concurrent moest worden voor facebook, lijkt niet gelukt te zijn. De aktiviteiten op de website zijn stilgelegd, en de hele digitale inboedel is te koop: domeinnaam, website, code, algoritmes, apps enz. Of daar ook de gegevens van de gebruikers bijhoren wordt niet vermeld.
Tsu kende bij zijn start een spectaculaire groei en werd zelfs even geblokkeerd door facebook. Ze beloofden de gebruikers de volledige rechten te behouden op het beeldmateriaal dat ze aanleveren, en te delen in de opbrengst van de commerciële aktiviteiten op basis van hun aangeleverde inhoud.

Ondertussen investeert Facebook 1 miljard dollar in de bouw van een nieuw datacenter om alle gegevens over zijn gebruikers bij de hand te houden.

Dear tsu Nation,

Thank you for visiting the tsu website! The tsu social media platform had over 5 million users across the globe!
The tsu platform and technology are now available for sale. The assets for sale include:
The tsu.co website, including computer code, data structures and algorithms
The ts? mobile applications (Android and iOS)
Trademarks and domain name registrations, including “ts?” and the “tsu.co” domain
Intellectual property and trade secrets
Two previously developed, but not yet released, emoji applications

Wateropvang
De werkelijke kost van de klimaatverandering begint te wegen op budgetten over de hele wereld. Stukjes VS werden weggevaagd, Vlaanderen gaat meer geld voor landbouwverzekeringen betalen, en Japan is na het wegvagen van een kerncentrale beginnen nadenken over mogelijke reakties op extreme weersomstandigheden.

In de buurt van Tokio bestaat een systeem van tunnels om overtollig water snel af te voeren bij hevige regenval en overstromingen.

Dat was nodig na overstromingen in een oorspronkelijk laaggelegen landbouwgebied dat door dijken en waterweringen is omgevormd naar industrie en woonzone.

Kasukabe ligt zo’n 50 km ten noorden van Tokio. Het is een dichtbevolkt gebied, met veel verharde grond, wat net zoals in veel steden ervoor zorgt dat water moeilijk weg kan.

In Kasukabe is een groot ondergronds reservoir aangelegd dat een grote massa water kan opvangen, en via een gangenstelsel geleidelijk kan wegpompen naar nabijgelegen rivieren, op een tempo dat de rivier kan verwerken.

Op momenten dat de tanks niet in gebruik zijn, kan er één bezocht worden die zo’n 20 meter diep is en een volume heeft van bijna 250.000 kubieke meter. Het is een populaire bestemming, er is een bezoekerscentrum van waar de gegidste toer start.

Het systeem heeft goed gewerkt voor de omstandigheden waarvoor het eind vorige eeuw gebouwd werd, maar met de toename van wateroverlast gaat het zijn grenzen bereiken.

In enkele tientallen jaren is in Japan hevige regenval met 30 procent toegenomen, en extreem hevige regenval met 70%.

http://www.ktr.mlit.go.jp/edogawa/gaikaku/

Antivirusoorlog


Encryptie en privacy

Niet alle bedrijven doen even veel moeite om de anonimiteit van hun gebruikers te garanderen. Gebruikers van de OnePlus smartphones hebben weinig geheimen voor het bedrijf dat de systemen maakt. Ze verkopen hun OnePlus 5, 3 en 3T aan technologieliefhebbers als alternatief voor en met de belofte van betere prestaties dan de klassiek Android phone. Ze gebruiken een aangepaste versie van Android, die ze OxygenOS noemen.
Het systeem stuurt af en toe gegevens door naar de servers van OnePlus, wat op zich een redelijk ingeburgerde gewoonte is bij smartphones. In het beste geval wordt die informatie gebruikt om fouten op te sporen en performantie- of andere problemen van het systeem te verzamelen. Normaal wordt die informatie geanonimiseerd, zodat er geen link is met de werkelijke gebruiker, en wordt die versleuteld verstuurd en opgeslagen, zodat er geen misbruik van gemaakt kan worden onderweg. De eerste die dat ontdekte en naar buiten bracht was een hardware-onderzoeker die hetvolgende tweette op 15 juli 2016: (vrij vertaald)

@oneplus Waarom verzamelen jullie tijdstippen van wanneer ik mijn smartphone unlock, en wanneer het scherm aan en uitgaat? #betrapt

Andere gebruikers probeerden de vaststelling te herhalen, en gingen op zoek welke app dat dan doet, maar het blijkt uit het apparaat zelf te komen.

Verder onderzoek van de Brits Christopher Moore leerde wat zoals verstuurd werd. Daar zaten onschuldige dingen in als batterij status, maar ook gedetailleerde informatie als welke programma’s gebruikt worden persoonlijke informatie als serienummer van de telefoon, het gsm nummer, en de wireless netwerken waarop verbonden werd en de nummers van de simkaart.

Nergens in de instellingen kan dit delen van informatie afgezet worden, en het bedrijf kon hem ook geen sluitend antwoord geven over deze datastroom.

Een poolse programmeur die wat vertrouwd is met Android systemen wist wel een oplossing. Hij zet in de settings de instelling USB debugging aan, en sluit dan zijn toestel met een usb kabel aan op zijn pc. Met de toolset Android Debug Bridge kan hij dan commando’s geven vanop zijn pc aan zijn smartphone. Eerst start hij de verbinding en hij lijkt een specifiek stukje software te verwijderen met
pm uninstall -k --user 0 net.oneplus.odm

Meer details:

https://news.ycombinator.com/item?id=15441430

Librem5

Sommige gebruikers zijn meer geïnteresseerd in veiligheid en privacy dan in hightech of goedkope smartphones. Het project Librem 5 dat probeert een smartphone te maken die daarop focust, heeft een crowdfunding georganiseerd. Ze willen een open source smartphone bouwen die draait op Linux en die open source apps draait zoals die op Linux pc's met KDE Plasma of Gnome Shell. Het zal dus niet compatibel zijn met Android.

Bovendien wil het ook een IP-telefoon zijn die met andere gelijkaardige toestellen kan bellen over IP, over internet dus, zonder een centraal tussenstation als een telefoonoperator, en dat bovendien encryptie gebruikt.

De systeemversie op het toestel zal in het begin bestaan uit PureOS, een systeem gebaseerd op Debian. Daarmee moet het toestel alvast kunnen bellen, e-mails sturen en op internet laten surfen.

http://news.softpedia.com/news/security-and-privacy-focused-librem-5-linux-smartphone-successfully-crowdfunded-517967.shtml

Brequifax

Ondertussen blijft het Equifax verhaal uit de VS staartjes krijgen.
Ook Britse onderdanen zouden getroffen zijn door het dataverlies van het Amerikaanse kredietwaardigheidsonderzoeksburo Equifax.
In september werd melding gemaakt dat minder dan 400.000 Britten getroffen konden zijn, maar ondertussen is het aantal opgelopen tot 700.000.
Er rezen al vragen bij het feit dat honderdduizenden Britten getroffen werden door een lek op Amerikaanse servers, omdat de Britse tak van het bedrijf verondersteld wordt zijn gegevens in Groot-Brittanie op te slaan. Maar door een zogenaamde "procesfout" zou tussen 2011 en 2016 gegevens opgeslagen zijn in de VS, zoals naam, geboortedatum, e-mail adres en telefoonnummer.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.