Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Raddle * Puerto Rico Radio * GIR-stijging * Privacy in UK * Punt kat * Star Trek virus * Firefox XP

i-nieuws 6 na 6 ** October 5th, 2017 by wim.webgang **

Raddle

Een groep deelnemers aan de Reddit nieuwsberichtensite heeft zich afgescheiden en een eigen site opgericht. Ze hadden binnen Reddit een forum gestart dat de draak stak met een zacht-links forum binnen reddit. Ze spraken zich in wat duidelijker linkse taal uit, radikaler, en satirisch. Maar dat strookte niet met de richtlijnen op de site, en hun forum r/LeftWithSharpEdge, werd gesloten. Een van de oprichters sloot zijn reddit account af en installeerde zijn eigen website. Eerst wilde hij die een aan reddit gelijkaardige naam geven, maar nadien week hij er iets van af, en kwam uit bij Raddle. Ze voeren geen reklame, en willen niet tot een of andere media-groep behoren. Daarmee behouden ze hun vrijheid van meningsuiting, en worden de gegevens van de gebruikers niet ingeschakeld in marketingaktiviteiten van andere bedrijven.
Hun symbool is een rode gifkikker. Hun onderwerpen zijn ook technologie-gericht, naast politiek, ze hebben al een 25 tal onderwerpen.

https://raddle.me/

GIR-stijging
Apple had een interressant nieuwtje te melden dat niets met technologie of design te maken had. Ze publiceerden hun halfjaarlijks (GIR) – rapport over de vragen van overheden om informatie te geven over gebruikers van hun systemen, de zogenaamde National Security Requests. Ze kregen liefst meer dan 13250 vragen. Die hadden betrekking op 9000 gebruikersaccounts. Op twee jaar tijd is het een verdrievoudiging.

https://www.apple.com/privacy/government-information-requests/

Puerto Rico Radio
We vermeldden vorige week de oproep aan de HAM radio amateurs van de VS om radioverbindingen te maken tussen Puerto Rico en het vasteland. Ondertussen is uitgekomen dat bestaande radio-infrastructuur in Puerto Rico onlangs werd afgebouwd door autoriteiten in de VS. In maart van dit jaar werd het AM zendbereik van een bestaande radio “WAPA” ingeperkt. Het was zowat het enige communicatiekanaal na de orkaan “Maria” in september, en het beperkte bereik maakte hem minder efficient. Het ministerie van communicatie trok vergunningen in omdat er problemen waren met de gevolgde procedure voor de verlenging van drie versterkerstations op verschillende locaties. Het verantwoordelijke hoofd van die dienst ging een paar dagen geleden met pensioen. De AM zenders hebben een groter bereik dan FM, en zijn voor eilanden belangrijk; Puerto Rica is een van de enige eilanden in de Carraïben die er geen gebruik van kan maken door de ingetrokken vergunning.

Privacy in UK
De Londense metro heeft een hele job aan het op peil houden van het mobiele telefoonbereik onder de grond. Ze hebben daarom middelen ingezet om het gebruik te onderzoeken, en dat ook kan dienen voor het verbeteren van de organisatie van het transport, en onderzoeken van toekomstige investeringen.. Bij wijze van proefproject registreren ze telefoons die een internetverbinding maken door middel van het per apparaat unieke “mac”-adres.
Ze kunnen dan zien op welke “wireless access points” of draadloze toegangspunten het mac-adres voorkomt in de verbindingen. Het toestel stuurt dat zelf uit, dus de gebruiker hoeft zelfs niet aktief internet aan het gebruiken zijn, alleen moet de wifi aan staan. Behalve informatie over reispatronen op een bepaald moment, levert het ook informatie op over langere termijn; een gebruiker verandert niet zo dikwijls van apparaat. Een gebruiker zou gericht reisadvies kunnen krijgen. Die informatie kan ook commercieel interessant zijn, voor gerichte marketing door advertenties op maat in te zetten.
Dat zou initieel niet de bedoeling geweest zijn van het onderzoek, maar anderzijds geeft de Londense metro nergens aan dat ze de gegevens niet aan derden zullen verkopen of onder andere voorwaarden doorspelen.
Tijdens de maand van de proefperiode werden liefst vijfhonderd miljoen lijnen gegevens geregistreerd. Die gelogde gegevens hebben de vorm van een onherkenbaar gemaakt mac-adres, een datum, een tijd, en een Access Point (wat een plaats aangeeft). Uit die lijnen viel op te maken dat er 5,6 miljoen apparaten aktief waren die maand.

Gizmodo heeft er een interessant artikel over waar ze praten met de datachef van de Londense metro, Lauren Sager Weinstein. Ze verklaart dat ze nu kunnen zien wat voor route de mensen nemen op een traject met moeilijke aansluitingen. Vroeger wisten ze alleen waar een bepaald toegangsbewijs gebruikt werd om binnen te komen in de metro, en waar het terug buitenging. Nu zien ze procentueel de verdeling over de verschillende mogelijke trajecten.

Ook interessant is om te zien wat er gebeurt op het moment dat er een probleem is op een bepaalde lijn, of een bepaald station gesloten is. In de data zie je de zoektocht van de gebruikers, en je ziet de drukte in concentrische cirkels door het metrosysteem evolueeren. Als je dat soort data live zou hebben, zou je de mensen ook kunnen leiden via electronische borden.

http://ec.europa.eu/justice/data-protection/

Punt kat
Hoe het Catalaans referendum ook met technologie werd uitgevochten: eind september vielen de spaanse autoriteiten binnen bij het buro van Fundacio PuntCAT, de orginisatie dat de domeinnaam “.cat” beheert. Die is in 2005 door het ICANN gereserveerd voor catalaanse cultueren sites, zonder evenwel als ccTLD bestempeld te zijn; het is dus geen landcode website van de categorie “.be”. Er zijn ondertussen meer dan honderdduizend sites geregistreerd op .CAT
Het hoofd van puntCAT werd door de politie meegenomen en alle computers werden in beslag genomen. PuntCAT had geweigerd zijn medewerking te verlenen aan het blokkeren van alle websites die informatie publiceerden in verband met het referendum. De IT directeur werd na een paar dagen terug vrijgelaten, onder de voorwaarde dat hij zich wekelijks moet aanmelden bij de politie.
PuntCAT protesteerde tegen het optreden en deed ook mee aan de staking op dinsdag 3 oktober.

https://fundacio.cat/ca (of misschien beter verstaanbaar: https://fundacio.cat/en ?)

https://en.wikipedia.org/wiki/.cat

Star Trek virus
Star Trek heeft heel wat echte fans, dikwijls zelf technologie-liefhebbers, de de reeks tot op de draad uitpluizen. Dat gebeurde ook met de derde aflevering van Star Trek: Discovery, die in de VS deze week uitkwam. Daar moet iemand op een ruimteschip van de Federation een stukje software checken. Een fan zoomde in op het computerscherm en wist op twitter te melden dat het een Windows debugger was op het scherm. Even later werd het aangevuld met de commentaar van een andere programmeur, die zelfs de code herkende: het was de broncode van het stuxnet virus. Dat was een computer-worm die rond 2005 ontwikkeld werd en die computers met Siemens Step7 software aanviel, die PCL systemen bestuurden. De software bestond uit verschillende delen en was algemeen genoeg opgezet om ook honderdduizenden andere computers te besmetten dan de bedoelde nucleaire installties van Iran.

We zitten dus nog met Windows opgeschept tot 2256.

https://twitter.com/ErrataRob/status/915106447813423104/photo/1


Firefox XP

Vorig jaar kondigde Mozilla het einde van de ondersteuning voor Firefox op oudere OS-X systmeen aan, zoals 10.6, 10.7 en 10.8, en nu voor Windows XP en Vista. Het was daarmee te laatste ondersteunde browser voor XP, nadat Google Chrome en Opera ermee ophielden voor dat oude platform.

De officiële ondersteuning door Microsoft voor Windows XP is gedaan sinds april 2014. Sindsdien worden door Microsoft een beveiligingsupdates meer uitgebracht, of evenmin nog technische ondersteuning gegeven. Dus ook geen updates meer voor Internet Explorer, dat deel uitmaakt van het systeem.
Dat betekent niet dat alle bestaande gebruikers ophouden XP te gebruiken, nog steeds zou zo’n 5 tot 6 procent van de desktop computers XP draaien.
*
XP gebruikers die op internet gaan met hun computer, hadden tot nu toe nog de kans over te stappen op de Firefox browser, in plaats van de ingebouwde Internet Explorer, voor zover ze dat al niet veel eerder deden.
Maar Mozilla, de niet commerciële organisatie die de Firefox software maakt, heeft nu het einde aangekondigd van updates van Firefox voor XP.
Firefox 52 is de laatse versie voor Windows XP én Vista, en die kreeg nog beveiligingsupdates tot september. Nu loopt nog een Firefox Extended Support Release onder de naam Firefox 52 ESR, maar eind juni zal ook die verdwijnen.
Mozilla raadt overblijvende gebruikers aan om over te stappen naar een nieuwere Windows, of eens te kijken naar Linux met de woorden:
“stap over op een Linux-gebaseerd besturingssysteem. Bekijk hiervoor de ondersteuningswebsites voor de versie van Linux waarin u bent geïnteresseerd”.
Een website met een goed overzicht van Linux distributies is distrowatch.com.

(*, vooral in situaties waar de aanschaf van nieuwe hardware niet aan de orde is; mensen die hun computer heel weinig gebruiken, of XP dat ingebouwd is in een machine en dient om de machine te besturen).

https://support.mozilla.org/nl/kb/einde-ondersteuning-windows-xp-en-vista

https://www.ghacks.net/2016/02/17/opera-36-will-be-the-last-for-windows-xp-and-vista/

https://www.netmarketshare.com/operating-system-market-share.aspx?qprid=10&qpcustomd=0&qpcustomb=

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.