Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Privacy in Afganistan * Dino-doder * Geflixt * M. doet het weer

i-nieuws 6 na 6 ** August 19th, 2021 by wim.webgang **

M. doet het weer

Nu de monopolie-onderzoekende autoriteiten in de VS en Europa hun aandacht richten op Google en Apple, ziet Microsoft zijn kans schoon om weer een stapje vooruit te zetten op het monopolie-bord. Hun zo goed als onaangetaste monopolie-positie op de desktop computer, zowel in de huiskamer als op de werkvloer, geeft hen de mogelijkheid om gebruikers in een bepaalde richting te duwen. De meestgebruikte software op de pc zijn waarschijnlijk de browser en kantoortoepassingen als tekstverwerker en spreadsheet. Via de browser ga ja naar persoonlijke e-mail en ontspanning, naar werkgerelateerde websites en toepassingen. Interessant om daar controle over te hebben, en in de komende Windows 11 sluipt het terugdraaien van de vrijheid van de gebruikers binnen. De standaard toepassing voor websites staat op voorhand ingesteld op Edge, het eigen Microsoft programma, en dat betekent dat het moeilijker is als je een andere browser wil gebruiken, zoals Mozilla Firefox of Chrome. Als je bv Firefox installeert, en voor het eerst een website opent, krijg je de keuze om eventueel Firefox als standaard webtoepassing te gebruiken; maar eens je hier niet het speciaal daarvoor voorzien vakje aankruist, is je kans voorbij. Je moet al diep gaan graven om dan de instellingen nog veranderd te krijgen. Het is nog moeilijker en vervelender geworden dan bij Windows 10, en daar waren ook al klachten over. Zo schreef de Mozilla Foundation een open brief naar de Microsoft baas om de keuzevrijheid van de gebruikers niet terug te draaien.

Privacy in Afganistan

In de media duiken berichten op over het verbranden van papieren die Afganen in verband kunnen brengen met aktiviteiten voor westerse organisaties of regeringen. Maar het gevaar zit misschien dichterbij: in de eigen smartphones en computers, en/of in de online accounts waar gegevens bewaard worden, of een backup gemaakt is. Gaan de Taliban, die het bestuur van het land lijken over te nemen, toegang krijgen tot al die gegevens van de gebruikers? Naar welke clips heb je gekeken? Welke muziek beluister je? En wat met biometrische gegevens? Vingerafdrukken, iris-scans en gelaatsherkenning zijn leuke gadgets, maar wat betekenen ze bij een machtswissel zoals in Afganistan?
Denk er bv ook over hoeveel informatie de gsm-operatoren hebben over gebruikers, en internetproviders; al die servers, alle logs …

Zouden de Amerikanen daaraan gedacht hebben bij hun terugtrekking?

Dino-doder

Nadat wetenschappers in de jaren negentig de Chicxulubkrater vonden, die ontstaan is door de inslag van een buitenaard voorwerp meer dan vijfenzestig miljoen jaar geleden, leek het erop dat ze de oorzaak van het uitsterven van de dinosauriërs hadden gevonden. De inslag van een meteoriet van bijna tien kilometer doorsnee, komt wel aan op een wereldbol; het heeft een krater geslagen van meer dan honderd kilometer groot. Hij was niet zichtbaar voor de mens, maar door het onderzoeken van gesteenten die wezen op de inslag, kon de krater gelocaliseerd worden. Hij ligt in de golf van Mexico, met een stuk van de rand herkenbaar door een gebogen lijn van waterplassen rond de Mexicaanse stad Mérida.

De inslag deed waarschijnlijke zo’n driekwart van alle leven op aarde verdwijnen. In gesteenten vindt men de grens tussen voor en na terug doordat er andere diersoorten voorkomen in gesteenten van voor/na dat moment.

Wetenschappers denken nu ook zicht te hebben op de afkomst van die steen met veel impact: de asteroïdengordel rond de zon, ook wel planetoïdengordel genoemd. Inderdaad bestaat die ondermeer uit stukken planeet, die in een baan rond de zon draaien ergens tussen mars en jupiter. Af en toe komt er één los uit zijn baan, en om de 250 miljoen jaar komt er één met die grootte op onze planeet terecht.

(We hebben dus nog 184 miljoen jaar)

Geflixt

Bij Netflix zijn er blijkbaar een paar werknemers/ex-werknemers die voordeel haalden uit kennis van binnenuit om winst te maken op de beurs. Het controle-orgaan in de VS, de SEC, heeft klacht ingediend.
De beschuldigden gebruikten cijfers van binnenuit over de groeicijfers om op de aandelen van het bedrijf te spelen. Doordat ze die cijfers konden inzien voor ze publiek werden gemaakt, konden ze succesvol anticiperen op de koers van het aandeel. Het zou gaan over de jaren 2016, 2017, 2018 en 2019. Betrokken waren werknemers, ex-werknemers en contacten van ex-werknemers. Ze zouden er drie miljoen dollar winst mee gemaakt hebben. Ze gebruiken versleutelde communicatie en cash geld om uit de handen van justitie te blijven. Maar ze werden gevat door “big data”. Een eenheid van de SEC die fraude moet opsporen keek naar het succes van beleggers in de netflix aandelen. En het altijd bij het rechte eind hebben bij het verhandelen van aandelen valt blijkbaar op in de cijfers…

compiled by BCP v.0.6.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.