Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Lola’s kraak van de maand: Identiteitsdiefstal

Kraak van de maand, Uitzending do 18:00 ** September 30th, 2010 by lola **

“Wie houdt het wereldrecord ‘Grootste identiteitsdiefstal ooit’? ”

“Philip Cummings.”

“En van hoeveel mensen heeft hij zo data gekopieerd?”

“30.000 mensen waren het slachtoffer.”

“Was hij dan zo’n krak in wat hij deed?”

“Neen. Interessante woordkeuze trouwens…”

“Hoe heeft hij dat dan geflikt?”

“Lees het volledige verhaal, en dat van een paar andere identiteitsdieven hier.”

Muziek: Criminele selectie van Lola:
The Beatles: Money
James Brown: (Call me) Super Bad
Queen: Another one bites the dust
Tom Waits: Temptation
Barry Adamson: Mr. Eddy’s Theme 1 (Lost Highway)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Dodelijke code * Telefoonkraak * Nog een tablet-pc * WP wint van Microsoft

i-nieuws 6 na 6 ** September 30th, 2010 by wim.webgang **

Dodelijke code

Volgens de gegevens die vrijkomen in een rechtszaak in de VS, zou een verkoper de CIA software hebben verkocht die verre van klaar was. De software werd gebruikt om de dodelijke “drones” of onbemande bommenwerpers hun doelen te bepalen.

De zaak zou draaien rond het bedrijf Netezza, dat de CIA vertelde een programma te hebben om geografische gegevens te combineren met andere gegevens in een databank, en gegevens van de beweging van een gsm-gebruiker, om diens locatie te bepalen.

De CIA hapte toe, en Netezza maande een onderaannemer aan om de koppeling van verschillende software-onderdelen snel af te handelen. IISi, die software schrijft die verdeeld wordt door Netezza, maakte echter duidelijk dat ze meer tijd nodig hadden dan in het contract was afgesproken. De toepassing bestond voor PowerPC, maar het nieuwe product dat verkocht werd, draaide op een goedkopere intel processor. Alleen was daar nooit software voor gemaakt. De software kan overgezet worden, maar daar is tijd voor nodig, en hoewel IISi aan de taak begon, maakten ze duidelijk dat ze niet binnen de opgelegde deadline konden klaar zijn, hoewel Netazza zware druk uitoefende.

Netezza vond er dan niet beter op dan de op dat moment in aanmaak zijnde software te leveren als klaar product. Daardoor zouden er echter fouten ontstaan met een verschil van 1 tot 13 meter tot gevolg, bij bombardementen die eigenlijk precisiewerk moeten zijn.

De gang van zaken kwam aan het licht toen Netazza een proces aanspande tegen IISi voor contractbreuk, omdat ze de versie voor de nieuwe hardware niet wilden ontwikkelen.
Een rechter kwam tot de conclusie dat er geen contractuele verplichting was voor IISi om die omschakeling te doen.

Telefoonkraak

Een rechtbank in de VS veroordeelde een man tot 10 jaar gevangenis voor het kraken van telefoon en computersystemen. Hij wist in te breken bij 15 telefoonbedrijven, en eigen verkeer door hun systeem te leiden. Hij verkocht meer dan 150 000 uur internet-telefoonverkeer aan andere gebruikers zonder dat ze hem iets kostten. Hij werd in 2006 opgepakt, maar wist te ontsnappen aan zijn electronisch toezicht. Na een paar jaar werd hij dan opgepakt in Mexico en uitgeleverd.

Hij besteedde zijn geld aan gebouwen, een motorboot, dure auto’s en vergokte nog een paar duizend dollar. Hij moet 1 miljoen dollar terugbetalen, en kreeg 10 jaar gevangenis. Na het uitzitten van die straf wordt hij bovendien uitgewezen naar Venezuela, waar hij vandaan kwam. De rechter gaf toe dat ze nog altijd niet goed begreep hoe hij het gedaan had.

De zaak lijkt een beetje op die van juni vorig jaar, 2009, waar een bende die vanuit Italie opereerde, inbrak in telefoonsystemen. Na een huiszoeking op 10 locaties werd de bende opgerold. De kopstukken werden in maart 2007 opgepakt in de Filippijnen. De financiers werkten vanuit Italie en huurden drie man in om in te breken in telefooncentrales in de VS. Ze waren zo bedreven dat ze gebruik maakten van gedetailleerde informatie over telefooncentrales. Na het herkennen van een type centrale gebruikten ze standaard wachtwoorden of andere zwakheden om controle over de centrale te krijgen. Ze kregen 100 dollar per gekraakt systeem, en ze gaven daarvoor de toegangcodes door aan de opdrachtgevers. Er werden meer dan 2500 installaties gekraakt in d VS, Canada, Australie en Europa.
Het verlies werd op 55 miljoen dollar geschat.

Nog een tablet-pc

RIM brengt een tablet uit, dat kan samenwerken met hun eigen blackberry telefoons voor verbinding naar internet. Het tablet met ? 9″ scherm draait niet op het blackberry systeem, maar op een “real-time” besturingssysteem dat ze bij QNX haalden.
Dat bedrijf is gespecialiseerd in “Real Time Operating Systems”, afgekort RTOS. Hun systeem is “unix-achtig” en speciaal aangepast aan het snel doorgeven van eenvoudige informatie. Dat wordt vooral gebruikt in “embedded systems” of ingebouwde systemen, zoals in de automobielindustrie, waar systemen op een betrouwbare manier bepaalde functies moeten verrichten.

WP wint van Microsoft

Microsoft heeft zijn eigen blog-dienst “Windows Live Spaces” opgegeven. Ze gaan alle gebruikers overschakelen naar WordPress.com.
De gebruikers van “Live Spaces” zullen de keuze krijgen: hun acccount sluiten en de data vernietigen, eventueel eerst hun data downloaden, of hun data laten overzetten naar een wordpress.com account.
Volgens de aankondiging moet dat in 6 maanden rond zijn.

Dat is een rare beslissing want Wordpress.com draait op de “open source” software die ook “Wordpress” heet en momenteel als versie 3.0.1 is te downloaden op Wordpress.org.

Wordpress kan je dus niet alleen op de site van Wordpress.com gebruiken, maar ook downloaden en op een eigen of gehuurde webserver installeren. Zo wordt WP bv ook al jaren gebruikt voor de site van WebGang en de zaterdagredactie van Radio Centraal.

Wordpress is geschreven in de open source taal “PHP”, en wordt meestal gebruikt in combinatie met de open source databankserver “MySQL”. Allemaal open source technologiën, terwijl Microsoft open source altijd aangevallen heeft als onbetrouwbaar.

Het is afwachten of er nog een verborgen addertje onder het gras zit. Gaat Microsoft Automattic overnemen (het bedrijf achter WordPress)?

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Muzikale gast: Santoku System

Uitzending do 18:00 ** September 23rd, 2010 by lola **

Vandaag verwelkomt Lola twee leden van de band Santoku System.

Gitarist Tony en zangeres Micky komen vertellen over hun muzikale uitspattingen.

Volg ze hier online op vi.be.

Hier is hun myspace pagina.

Zaterdag (25 sept)  kunt u ze vanaf 22u live bewonderen in de Buster in Antwerpen.

Muziek van Santoku System:
Prejudice
Today was a great day
The deadbeat song
Excuse me

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Codec 2 alfa * Rechtszaak wegens recyclage * Postgresql 9.0

i-nieuws 6 na 6 ** September 23rd, 2010 by lola **

Codec 2 alfa

Codec 2 is een nieuwe open source “speech codec”, ontworpen voor gebruik in communicatie over internet met een snelheid van 2400 bit per seconde. Die is bv bedoeld voor trage verbindingen zoals door de ether (HF/VHF). In die lage kwaliteitsoverdracht, onder 5000 bit per seconde, zit nog een leemte in de open source wereld, en die wordt met Codec 2 opgevuld. De codec zorgt voor het omzetten van geluid naar digitale data om te versturen, en omgekeerd vertaalt het de aankomende digitale data weer naar geluid of in dit geval spraak. Programmeurs kunnen de codec gebruiken om bv skype-achtige programma’s mee te maken. De huidige versie is een “alfa” versie, m.a.w. een testversie die nog gepolijst wordt tegen het verschijnen van de officiële uitgave.

Link met meer gedetailleerde informatie op rowetel

 

Link naar de broncode van het project
op sourceforge

 

Een paar voorbeelden van stem die door de lage-kwaliteits omzetter zijn gegaan:
Mannenstem, Origineel
Mannenstem, door Codec2
Vrouwenstem, origineel
Vrouwenstem, door Codec2
Het verschil in kwaliteit is goed te horen en maakt ook duidelijk dat deze codec niet bedoeld is om muziek om te zetten, maar eerder voor gebruik in toepassingen met telefoongesprek-kwaliteit.

Rechtszaak wegens recyclage

Apple zou een rechtzaak aangespannen hebben tegen Sanho Corp, de producent van de HyperMac accessoire lijn, voor het overtreden van patenten die te maken hebben met de MagSafe lader en kabels die de iPod 30-pin connectie gebruiken.
De rechtszaak beschuldigt Sanho uit Californië, van het overtreden van 6 patenten die een deel van de producten van HyperMac uitmaken. Eén van de producten waar het over gaat is de magnetische power connector, gekend als MBP-pro en MBP-air, alsook de MacBook autolader MBP-car.
In plaats van de gepatenteerde MagSafe connectors na te bootsen, zijn Sanho’s producten opgebouwd uit gerecycleerde officiele MagSafe producten, gemaakt door Apple zelf.
De rechtszaak zoomt ook in op oplaad- en data kabels die afhankelijk zijn van de 30-pin connector die compatibel is met de iPod, iPhone en iPad. Men heeft het over ‘HyperMac Nano’, ‘HyperMac Micro’ en ‘HyperMac Mini’ producten.

Postgresql 9.0

Voorbije maandag is de nieuwe versie 9.0 uitgekomen van de databank Postgresql. Ze bereiken daarmee een grote stap vooruit. De belangrijkste nieuwe mogelijkheden zijn “streaming replication” en “hot standby”. Daarmee kan van een databank die in gebruik is, doorlopend een exacte kopie bijgehouden worden op een andere server. De Postgresql software is open source en wordt gemaakt door de “PostgreSQL Global Development Group”.

“Hot standby” betekent dat een databankserver zijn data naar een tweede server kan sturen, waarbij de vragen om gegevens aan de tweede server gesteld kunnen worden. Daardoor blijft de eerste server volledig vrij om wijzigingen aan gegevens en toevoegen van gegevens te verwerken, wat de hele werking sneller maakt. De standby is het hulpje die wel vragen kan beantwoorden, en “hot” betekent dat die helemaal op de hoogte is.
De “streaming replication” is een verbeterde manier om de gegevens van een server naar een tweede server te krijgen. Door het doorgeven van de gegevens te verbeteren, is het mogelijk om verschillende hulpservers te hebben die een exacte kopie van de data bevatten, en die ondervraagd kunnen worden.

Voorbeeld; op 1 plaats (in Brussel) worden de nummerplaten ingevoerd in een databank, maar in elke provincie staat een server waar de gegevens kunnen opgevraagd worden. De gegevens moeten continue van de centrale server in Brussel naar de provinciale servers doorgegeven worden.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Virtuele economie, – belastingscontrole, -oplichting en zelfs -spam

Uitzending do 18:00 ** September 16th, 2010 by wim.webgang **

Sociale netwerksites creëren een bijkomend circuit, ideaal om een handeltje uit te bouwen. Misschien zelfs in het zwart. Of zitten belastingscontroleurs ook op Facebook?

Onderzoeker over de veiligheidsproblemen van virtuele werelden als “Second Life”:

  • Het Second Life platform is niet te betrappen op beveiligingsgaten om te frauderen met de omgeving zelf.
  • Er is wel identiteitsdiefstal mogelijk door “sniffen” van het wachtwoord
  • waardoor controle kan genomen worden over iemand’s virtueel geld
  • dat kan ingewisseld worden voor echt geld.
  • er kunnen spam mails verstuurd worden uit de virtuele wereld naar echte e-mail adressen op het internet
  • er kan zelfs een aanval ingezet worden vanuit de virtuele wereld op echte computers op het internet. De aanval lijkt van de servers van Lindon Labs te komen.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

De postduif is terug * Open Source sociaal netwerk * Facebook gebruik door bedrijven * 64 bit Flash

i-nieuws 6 na 6 ** September 16th, 2010 by wim.webgang **

16/9/2010


De postduif is terug
Een van de bekende it-grappen waarin een postduif sneller is dan internet, heeft nu vorm gekregen in een het Verenigd Koninkrijk. Daar zijn afgelegen boeren en bedrijven het beu dat ze geen degelijke breedband internetverbinding kunnen krijgen door gebrek aan infrastruktuur. Een internetprovider die de zaak wil aanklagen heeft nu een opstelling gedaan met twee duiven, Rory en Tref, die 200 Mb data moeten transporteren over een afstand van 84 mijl. De data bevat HD-filmpjes, en de duiven worden ermee losgelaten op een boerderij in North Humberside. Op hetzelfde moment zal de boer dezelfde bestanden beginnen uploaden naar YouTube. In Wrangler worden de duiven verwacht, en volgen ze ook de upload op YouTube. Daar zullen ze dus vaststellen of ze eerst de filmpjes van de SD-kaarten van de duiven kunnen bekijken, of eerst de uploads op YouTube. De snelheid van de internetverbinding op de boerderij is zo’n 100 tot 200 kbps

De stunt is niet origineel; in Zuid-Afrika werd hij al eens uitgevoerd met een duif die 4 Gigabyte over 40 mijl moest overbrengen in een wedstrijd tegen de internetverbinding. De duif won. Het is niet de bedoeling de internetverbining daadwerkelijk te vervangen door postduiven, want die zijn te onhandig voor chatten en skype.


64 bit Flash
Adobe werkt aan een 64 bit versie van de Flash Player voor Linux. De codenaam is “square”. Wie die wil uitproberen nog voor het officiële verschijnen kan de download afhalen van een website. Er wordt aanbevolen eerst de oude versie te de-installeren als je die hebt. Volgens getuigen van gebruikers zou de versie al goed werken op een debian installatie, met zowel beeld als geluid.

labs.adobe.com/downloads/flashplayer10.html

Open Source sociaal netwerk

Er is een project in ontwikkeling voor het maken van een open source sociale netwerksite met de naam “Diaspora”. Ze laten al een beetje in de kaarten kijken op een blog, waar ze ook code vrijgeven voor inspectie. Het project is nog niet klaar voor gebruik. De huidige slogan is: “Het open source sociaal netwerk onder je eigen controle, dat privacy-vriendelijke is. Het project is opgericht door 4 studenten. Het moet cross-platform worden (Linux, Mac, Windows) en wordt geprogrammeerd in Ruby, met gebruik van ondermeer het Rails framework. De gebruikers kunnen zelf kiezen waar hun data terechtkomt, dat kan bv zijn op een server bij een internetprovider waar ze al een website hebben, op een eigen server, enz. Het systeem zal open zijn voor uitbreidingen, zodat ook andere programmeurs een eigen plugin kunnen schrijven.

Het grappige is dat ze ondertussen zelf een Faceboek pagina hebben met de naam “Join-Diaspora”
Site: www.joindiaspora.com


Facebook gebruik door bedrijven

Volgens een onderzoek van Panda Security heeft 1 bedrijf op 3 al virussen of andere malware binnengehaald door gebruik van sociale netwerken door de werknemers. De bedrijven vrezen vooral privacy problemen, dataverlies, besmettingen met malware, tijdverlies van werknemers, schade aan de reputatie van het bedrijf, en overbelasting van hun netwerk. Bijna 70 procent van de bedrijven zegt een aktieve bedrijfsaccount te hebben op Facebook, daarnaast soms ook op Twitter, YouTube, en LindedIn. Dus is het niet te verwonderen dat bij problemen ook 70 procent veroorzaakt wordt door Facebook gebruik.

Evenmin toevallig concluderen ze uit de studie dat bedrijven hulpmiddelen kunnen inzetten om de veiligheid te verhogen, zo’n beetje als anti-virusprogramma’s.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Less Linux: Zoek en Red

WebGang blog ** September 9th, 2010 by wim.webgang **

Het is slechts een voorbeeld, maar stel dat iemands PC crasht. Stel dat de harde schijf beschadigd is (door slijtage bv), en dat het systeem niet meer opstart. Waarschijnlijk staan alle gegevens nog op de harde schijf, maar je kan er niet aan.
Dan grijpen we even terug naar de tijdschriften van vorige week, nl:

  • Linux intern met oa LessLinux, een reddingssysteem op DVD: je kan een niet-werkende computer (bv gecrashte Windows) starten van dit systeem en dan de harde schijf onderzoeken, corrigeren, data er af halen, virusscan enz. (zie schermafbeeldingen)

Gestart van herstelDVD:

Less Linux Search Rescue

Less Linux Search Rescue


Disk informatie opgevraagd van ingebouwde harde schijf:

Test uitvoeren:

Test resultaten:
Read the rest of this entry »

Lift ^ | Lift v | Comments Off

iOS 4.1 * Bollywood valt aan * CyberSecurity niet zo veilig

i-nieuws 6 na 6 ** September 9th, 2010 by wim.webgang **

9/9/2010


iOS 4.1
Apple heeft een nieuwe versie gelanceerd van zijn besturingssysteem voor mobiele apparaten zoals de iphone en de iPod touch. Er zijn een aantal nieuwe mogelijkheden voorzien als HDR foto’s, HD video opladen naar youtube via wifi, en een Game Center. Tegelijk zijn ook een aantal bugs opgelost. Daar is niet idereen blij mee want één van die bugs werd gebruikt om het toestel te “jailbreaken”. Dat wordt gedaan door gebruikers die volledige toegang tot het toestel willen, om bv zelf programma’s te installeren of de gebruiksmogelijkheden van het toestel uit te breiden. Op de “dev-team” blog wordt aan jailbreak gebruikers geadviseerd om *niet* te upgraden naar deze nieuwe versie, omdat ze de eigen creatieve toepassingen dan kwijt zijn.
Apple probeert de controle over zijn toestellen te bewaren, ook nadat ze verkocht zijn. Soms wijzigen ze zelfs hun ontwerp om te vermijden dat gebruikers nog volle toegang krijgen tot het toestel, zoals met de “24Kpwn” kraak. Ze voegden een extra ROM-chip toe om die mogelijkheid uit te sluiten. Uitgerekend met die toegevoegde ROM zou er een ander onverwacht probleem zijn, waardoor hackers ook de nieuwe toestellen zouden kunnen binnengeraken.

blog.iphone-dev.org
Wat kan met een jailbreak:
- applicaties in folders (handig als het er veel worden)
- aan/af zetten van instellingen, onzichtbaar make van ongebruikte programma’s enz.
- meer film-mogelijkheden
- bestanden uitwisselen met je burocomputer of laptop, via het netwerk
- backup programma, ook voor je applicaties (eventueel gekochte)
- scherm-achtergrond
- iphone modem
- intelliscreen met informatie op het “lock” scherm
- openSSH om in te loggen op webservers voor onderhoud
enz., zie www.ismashphone.com/2008/09/jailbreaik-reas.html



.

Bollywood valt aan
De Indische filmindustrie zou internet-oorlog voeren tegen websites die hun films laten downloaden. De manager van Aiplex Software is ermee naar buiten gekomen dat hij ingehuurd wordt door de grootste Indische productiehuizen. Die zien hun films al kort na de officieële lancering opduiken op internet. De sites die na waarschuwingen de illegale versies niet weghalen, krijgen met een cyberaanval te maken. Door de servers te bestoken met aanvragen, wordt hij traag of onbereikbaar voor andere gebruikers. Desnoods wordt er ingebroken en als wordt de inhoud van de server gewist. Maar niet alleen de servers met de illegale films worden aangevallen. Als iemand op zijn blog een link zet naar zo’n bestanden, kan hij ook een aanval verwachten. Dat kan dan weer websites van andere onschuldige gebruikers in het gedrang brengen.
In heel wat landen zijn zo’n praktijken als overbelastings-aanvallen trouwens verboden.

CyberSecurity niet zo veilig
De Amerikaanse dienst voor CyberSecurity heeft na een audit vastgesteld dat niet alle afdelingen de veiligheidsregels strikt volgen. De dienst beheert de zogenaamde “einstein-sensoren” die de internettoegang van niet-militaire overheidsdiensten moet beschermen tegen indringers. Die bescherming werkte goed en doorstond de test, maar de computersystemen van de CyberSecurity dienst zelf, waarop ze mailen en informatie delen over die beveiliging, leek heel wat zwakheden te bevatten. Die werden veroorzaakt door het niet up-to-date houden van het systeem en gebruikerssoftware.

De audit werd uitgevoerd met Nessus, een software die systematisch alle mogelijke onveiligheden afgaat; er werden 202 verschillende veiligheidsrisico’s gevonden en het totaal aantal voorkomens ervan was meer dan 1000.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Maar wat is “SOA”?

Uitzending do 18:00 ** September 2nd, 2010 by wim.webgang **

Een aantal Duitse Linux-it tijdschriften op de kop getikt:

  • Linux intern met oa LessLinux, een reddingssysteem op DVD: je kan een niet-werkende computer (bv gecrashte Windows) starten van dit systeem en dan de harde schijf onderzoeken, corrigeren, data er af halen, virusscan enz. (zie schermafbeeldingen)
  • Linux Magazin met oa openSuse 11.3
  • Java Magazin met een special over Tomcat 7
  • iX met de MySql of PostgreSQL vraag, Nagios, SoftwarePatenten en Wordpress 3

* (Service Oriented Architecture)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

FreeType of TrueType * Mod chips afgenomen * Macht van de winkeluitbater * SCO brokstukken te koop

i-nieuws 6 na 6 ** September 2nd, 2010 by wim.webgang **

2/9/2010


FreeType of TrueType
Microsoft brengt af en toe een Mac versie uit van hun Office software, met daarin ondermeer de tekstverwerker “Word”. De versie die nu op komst is zal Word:mac 2011 heten, en is als “beta versie” in test. Een opmerkzame gebruiker van “beta 5″ zag dat daarin de lettertypes uit de vrije softwarewereld worden gebruikt, de FreeType fonts. Dat is opmerkelijk omdat Microsoft zelf normaal de door hen gepatenteerde TrueType fonts gebruikt.

Lettertypes zijn evengoed als software of muziek gemaakt door iemand, in een creatief proces, en dus beschermd door de copyright wetgeving. Dat betekent dat je lettertypes moet betalen aan de rechthebbende. Bij software geleverde lettertypes zijn in de prijs inbegrepen, of je kan apart lettertypes bijkopen. In de vrije software kon men de lettertypes van zijn betaalde Windows software importeren. Maar daarnaast werden ook lettertypes ontworpen om bij vrije software te gebruiken, en die kregen te verzamelnaam “FreeType fonts”, wat een woordspeling is op de door Microsoft gepatenteerde “TrueType Fonts”. Misschien zijn de programmeurs die ingehuurd worden om de Mac versie te maken vrijesoftware liefhebbers, misschien zelfs Linux programmeurs? Dat zou niet zo verwonderlijk zijn want Mac is een Unix-achtig systeem en erg verwant aan Linux.
.

http://i35.tinypic.com/jazx2t.jpg

Mod-chips afgenomen

In Australie heeft een rechtbank de invoerders van “mod-chips” aangepakt op vraag van fabrikant Sony. De chips dienden om de functies van de Playstation 3 uit te breiden, en geeft de mogelijkheid om er andere software op te draaien dan die Sony ervoor bedoeld heeft. Het uit de beperkingen van de fabrikant breken, wordt ook wel “jailbrake” genoemd, een naam die soms ook voor de chips gebruikt wordt. De rechtbank verbied niet alleen de verkoop en de invoer, maar bepaalt ook dat alle modchips die nog in bezit zijn moeten overgedragen worden aan Sony. Voordien had ook Nintendo al zo’n zaak tegen importeurs van de R4 uitbreidingskaart voor zijn console, een zaak die met een schadevergoeding aan Nintendo geregeld werd.

Macht van de winkeluitbater
Apple heeft met zijn app store heel wat macht, en dat ondervinden verschillende programmamakers die een vraag hebben indgediend om hun “app” in de “app store” te verkopen. Ze hebben soms een goede reserve nodig om -na het maken van hun programma- te wachten op het antwoord van Apple op de vraag of het in de “shop” komt of niet. Bekendste voorbeeld is misschien Google, dat al meer dan een jaar wacht op de overwegingen van Apple voor zijn “Google Voice”. Erger is het voor kleinere softwaremakers, als het twee-mans team dat “Briefs.app” maakt. Dat is een programma om live wireframes te maken op een iphone.
De makers dienden een vraag in voor de Apple shop, en kregen maandenlang geen antwoord, ook geen negatief, dus ze bleven wachten. Ondertussen doken concurrerende programma’s op en verliezen ze ook tijd voor een ipad versie. Na 3 maanden gaf een van de auteurs het op en verklaarde het programma als open source op internet vrij te geven. Het zou normaal 15 dollar kosten volgens hun website.

http://giveabrief.com/

http://github.com/capttaco/Briefs

SCO brokstukken te koop
SCO Group inc, het bedrijf dat failliet ging in 2007, maakte, verkocht en ondersteunde Unix software. Ze misten de overstap naar Linux en klampten zich vast aan een rechtszaak tegen andere Linux-bedrijven. De zaak sleepte jaren aan en het bedrijf kreeg er meer naambekendheid door dan door zijn produkten. Uiteindelijk werd het faillissement uitgesproken en kregen ze ook in de rechtbank ongelijk. Er komt nu op 25 oktober een openbare verkoop van de resten van het bedrijf.

Toen het bedrijf bergaf begon te gaan probeerde de toenmalige bedrijfsleiding geld te kloppen uit een proces tegen grote Linux gebruikers als IBM. Toen bleek dat SCO niet over de rechten beschikten waarop ze hun claims baseerden, kwam er nog een zaak tegen Novell bij, maar de rechter oordeelde dat Novell inderdaad de rechtmatige eigenaar was van die rechten. De zaak was dus op niets gebaseerd en SCO verdween in 2009 stuiptrekkend in zijn zelfgegraven put.

Lift ^ | Lift v | Comments Off