Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

FreeType of TrueType * Mod chips afgenomen * Macht van de winkeluitbater * SCO brokstukken te koop

i-nieuws 6 na 6 ** September 2nd, 2010 by wim.webgang **

2/9/2010


FreeType of TrueType
Microsoft brengt af en toe een Mac versie uit van hun Office software, met daarin ondermeer de tekstverwerker “Word”. De versie die nu op komst is zal Word:mac 2011 heten, en is als “beta versie” in test. Een opmerkzame gebruiker van “beta 5″ zag dat daarin de lettertypes uit de vrije softwarewereld worden gebruikt, de FreeType fonts. Dat is opmerkelijk omdat Microsoft zelf normaal de door hen gepatenteerde TrueType fonts gebruikt.

Lettertypes zijn evengoed als software of muziek gemaakt door iemand, in een creatief proces, en dus beschermd door de copyright wetgeving. Dat betekent dat je lettertypes moet betalen aan de rechthebbende. Bij software geleverde lettertypes zijn in de prijs inbegrepen, of je kan apart lettertypes bijkopen. In de vrije software kon men de lettertypes van zijn betaalde Windows software importeren. Maar daarnaast werden ook lettertypes ontworpen om bij vrije software te gebruiken, en die kregen te verzamelnaam “FreeType fonts”, wat een woordspeling is op de door Microsoft gepatenteerde “TrueType Fonts”. Misschien zijn de programmeurs die ingehuurd worden om de Mac versie te maken vrijesoftware liefhebbers, misschien zelfs Linux programmeurs? Dat zou niet zo verwonderlijk zijn want Mac is een Unix-achtig systeem en erg verwant aan Linux.
.

http://i35.tinypic.com/jazx2t.jpg

Mod-chips afgenomen

In Australie heeft een rechtbank de invoerders van “mod-chips” aangepakt op vraag van fabrikant Sony. De chips dienden om de functies van de Playstation 3 uit te breiden, en geeft de mogelijkheid om er andere software op te draaien dan die Sony ervoor bedoeld heeft. Het uit de beperkingen van de fabrikant breken, wordt ook wel “jailbrake” genoemd, een naam die soms ook voor de chips gebruikt wordt. De rechtbank verbied niet alleen de verkoop en de invoer, maar bepaalt ook dat alle modchips die nog in bezit zijn moeten overgedragen worden aan Sony. Voordien had ook Nintendo al zo’n zaak tegen importeurs van de R4 uitbreidingskaart voor zijn console, een zaak die met een schadevergoeding aan Nintendo geregeld werd.

Macht van de winkeluitbater
Apple heeft met zijn app store heel wat macht, en dat ondervinden verschillende programmamakers die een vraag hebben indgediend om hun “app” in de “app store” te verkopen. Ze hebben soms een goede reserve nodig om -na het maken van hun programma- te wachten op het antwoord van Apple op de vraag of het in de “shop” komt of niet. Bekendste voorbeeld is misschien Google, dat al meer dan een jaar wacht op de overwegingen van Apple voor zijn “Google Voice”. Erger is het voor kleinere softwaremakers, als het twee-mans team dat “Briefs.app” maakt. Dat is een programma om live wireframes te maken op een iphone.
De makers dienden een vraag in voor de Apple shop, en kregen maandenlang geen antwoord, ook geen negatief, dus ze bleven wachten. Ondertussen doken concurrerende programma’s op en verliezen ze ook tijd voor een ipad versie. Na 3 maanden gaf een van de auteurs het op en verklaarde het programma als open source op internet vrij te geven. Het zou normaal 15 dollar kosten volgens hun website.

http://giveabrief.com/

http://github.com/capttaco/Briefs

SCO brokstukken te koop
SCO Group inc, het bedrijf dat failliet ging in 2007, maakte, verkocht en ondersteunde Unix software. Ze misten de overstap naar Linux en klampten zich vast aan een rechtszaak tegen andere Linux-bedrijven. De zaak sleepte jaren aan en het bedrijf kreeg er meer naambekendheid door dan door zijn produkten. Uiteindelijk werd het faillissement uitgesproken en kregen ze ook in de rechtbank ongelijk. Er komt nu op 25 oktober een openbare verkoop van de resten van het bedrijf.

Toen het bedrijf bergaf begon te gaan probeerde de toenmalige bedrijfsleiding geld te kloppen uit een proces tegen grote Linux gebruikers als IBM. Toen bleek dat SCO niet over de rechten beschikten waarop ze hun claims baseerden, kwam er nog een zaak tegen Novell bij, maar de rechter oordeelde dat Novell inderdaad de rechtmatige eigenaar was van die rechten. De zaak was dus op niets gebaseerd en SCO verdween in 2009 stuiptrekkend in zijn zelfgegraven put.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.