Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Dodelijke code * Telefoonkraak * Nog een tablet-pc * WP wint van Microsoft

i-nieuws 6 na 6 ** September 30th, 2010 by wim.webgang **

Dodelijke code

Volgens de gegevens die vrijkomen in een rechtszaak in de VS, zou een verkoper de CIA software hebben verkocht die verre van klaar was. De software werd gebruikt om de dodelijke “drones” of onbemande bommenwerpers hun doelen te bepalen.

De zaak zou draaien rond het bedrijf Netezza, dat de CIA vertelde een programma te hebben om geografische gegevens te combineren met andere gegevens in een databank, en gegevens van de beweging van een gsm-gebruiker, om diens locatie te bepalen.

De CIA hapte toe, en Netezza maande een onderaannemer aan om de koppeling van verschillende software-onderdelen snel af te handelen. IISi, die software schrijft die verdeeld wordt door Netezza, maakte echter duidelijk dat ze meer tijd nodig hadden dan in het contract was afgesproken. De toepassing bestond voor PowerPC, maar het nieuwe product dat verkocht werd, draaide op een goedkopere intel processor. Alleen was daar nooit software voor gemaakt. De software kan overgezet worden, maar daar is tijd voor nodig, en hoewel IISi aan de taak begon, maakten ze duidelijk dat ze niet binnen de opgelegde deadline konden klaar zijn, hoewel Netazza zware druk uitoefende.

Netezza vond er dan niet beter op dan de op dat moment in aanmaak zijnde software te leveren als klaar product. Daardoor zouden er echter fouten ontstaan met een verschil van 1 tot 13 meter tot gevolg, bij bombardementen die eigenlijk precisiewerk moeten zijn.

De gang van zaken kwam aan het licht toen Netazza een proces aanspande tegen IISi voor contractbreuk, omdat ze de versie voor de nieuwe hardware niet wilden ontwikkelen.
Een rechter kwam tot de conclusie dat er geen contractuele verplichting was voor IISi om die omschakeling te doen.

Telefoonkraak

Een rechtbank in de VS veroordeelde een man tot 10 jaar gevangenis voor het kraken van telefoon en computersystemen. Hij wist in te breken bij 15 telefoonbedrijven, en eigen verkeer door hun systeem te leiden. Hij verkocht meer dan 150 000 uur internet-telefoonverkeer aan andere gebruikers zonder dat ze hem iets kostten. Hij werd in 2006 opgepakt, maar wist te ontsnappen aan zijn electronisch toezicht. Na een paar jaar werd hij dan opgepakt in Mexico en uitgeleverd.

Hij besteedde zijn geld aan gebouwen, een motorboot, dure auto’s en vergokte nog een paar duizend dollar. Hij moet 1 miljoen dollar terugbetalen, en kreeg 10 jaar gevangenis. Na het uitzitten van die straf wordt hij bovendien uitgewezen naar Venezuela, waar hij vandaan kwam. De rechter gaf toe dat ze nog altijd niet goed begreep hoe hij het gedaan had.

De zaak lijkt een beetje op die van juni vorig jaar, 2009, waar een bende die vanuit Italie opereerde, inbrak in telefoonsystemen. Na een huiszoeking op 10 locaties werd de bende opgerold. De kopstukken werden in maart 2007 opgepakt in de Filippijnen. De financiers werkten vanuit Italie en huurden drie man in om in te breken in telefooncentrales in de VS. Ze waren zo bedreven dat ze gebruik maakten van gedetailleerde informatie over telefooncentrales. Na het herkennen van een type centrale gebruikten ze standaard wachtwoorden of andere zwakheden om controle over de centrale te krijgen. Ze kregen 100 dollar per gekraakt systeem, en ze gaven daarvoor de toegangcodes door aan de opdrachtgevers. Er werden meer dan 2500 installaties gekraakt in d VS, Canada, Australie en Europa.
Het verlies werd op 55 miljoen dollar geschat.

Nog een tablet-pc

RIM brengt een tablet uit, dat kan samenwerken met hun eigen blackberry telefoons voor verbinding naar internet. Het tablet met ? 9″ scherm draait niet op het blackberry systeem, maar op een “real-time” besturingssysteem dat ze bij QNX haalden.
Dat bedrijf is gespecialiseerd in “Real Time Operating Systems”, afgekort RTOS. Hun systeem is “unix-achtig” en speciaal aangepast aan het snel doorgeven van eenvoudige informatie. Dat wordt vooral gebruikt in “embedded systems” of ingebouwde systemen, zoals in de automobielindustrie, waar systemen op een betrouwbare manier bepaalde functies moeten verrichten.

WP wint van Microsoft

Microsoft heeft zijn eigen blog-dienst “Windows Live Spaces” opgegeven. Ze gaan alle gebruikers overschakelen naar WordPress.com.
De gebruikers van “Live Spaces” zullen de keuze krijgen: hun acccount sluiten en de data vernietigen, eventueel eerst hun data downloaden, of hun data laten overzetten naar een wordpress.com account.
Volgens de aankondiging moet dat in 6 maanden rond zijn.

Dat is een rare beslissing want Wordpress.com draait op de “open source” software die ook “Wordpress” heet en momenteel als versie 3.0.1 is te downloaden op Wordpress.org.

Wordpress kan je dus niet alleen op de site van Wordpress.com gebruiken, maar ook downloaden en op een eigen of gehuurde webserver installeren. Zo wordt WP bv ook al jaren gebruikt voor de site van WebGang en de zaterdagredactie van Radio Centraal.

Wordpress is geschreven in de open source taal “PHP”, en wordt meestal gebruikt in combinatie met de open source databankserver “MySQL”. Allemaal open source technologiĆ«n, terwijl Microsoft open source altijd aangevallen heeft als onbetrouwbaar.

Het is afwachten of er nog een verborgen addertje onder het gras zit. Gaat Microsoft Automattic overnemen (het bedrijf achter WordPress)?

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.