Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Codec 2 alfa * Rechtszaak wegens recyclage * Postgresql 9.0

i-nieuws 6 na 6 ** September 23rd, 2010 by lola **

Codec 2 alfa

Codec 2 is een nieuwe open source “speech codec”, ontworpen voor gebruik in communicatie over internet met een snelheid van 2400 bit per seconde. Die is bv bedoeld voor trage verbindingen zoals door de ether (HF/VHF). In die lage kwaliteitsoverdracht, onder 5000 bit per seconde, zit nog een leemte in de open source wereld, en die wordt met Codec 2 opgevuld. De codec zorgt voor het omzetten van geluid naar digitale data om te versturen, en omgekeerd vertaalt het de aankomende digitale data weer naar geluid of in dit geval spraak. Programmeurs kunnen de codec gebruiken om bv skype-achtige programma’s mee te maken. De huidige versie is een “alfa” versie, m.a.w. een testversie die nog gepolijst wordt tegen het verschijnen van de officiële uitgave.

Link met meer gedetailleerde informatie op rowetel

 

Link naar de broncode van het project
op sourceforge

 

Een paar voorbeelden van stem die door de lage-kwaliteits omzetter zijn gegaan:
Mannenstem, Origineel
Mannenstem, door Codec2
Vrouwenstem, origineel
Vrouwenstem, door Codec2
Het verschil in kwaliteit is goed te horen en maakt ook duidelijk dat deze codec niet bedoeld is om muziek om te zetten, maar eerder voor gebruik in toepassingen met telefoongesprek-kwaliteit.

Rechtszaak wegens recyclage

Apple zou een rechtzaak aangespannen hebben tegen Sanho Corp, de producent van de HyperMac accessoire lijn, voor het overtreden van patenten die te maken hebben met de MagSafe lader en kabels die de iPod 30-pin connectie gebruiken.
De rechtszaak beschuldigt Sanho uit Californië, van het overtreden van 6 patenten die een deel van de producten van HyperMac uitmaken. Eén van de producten waar het over gaat is de magnetische power connector, gekend als MBP-pro en MBP-air, alsook de MacBook autolader MBP-car.
In plaats van de gepatenteerde MagSafe connectors na te bootsen, zijn Sanho’s producten opgebouwd uit gerecycleerde officiele MagSafe producten, gemaakt door Apple zelf.
De rechtszaak zoomt ook in op oplaad- en data kabels die afhankelijk zijn van de 30-pin connector die compatibel is met de iPod, iPhone en iPad. Men heeft het over ‘HyperMac Nano’, ‘HyperMac Micro’ en ‘HyperMac Mini’ producten.

Postgresql 9.0

Voorbije maandag is de nieuwe versie 9.0 uitgekomen van de databank Postgresql. Ze bereiken daarmee een grote stap vooruit. De belangrijkste nieuwe mogelijkheden zijn “streaming replication” en “hot standby”. Daarmee kan van een databank die in gebruik is, doorlopend een exacte kopie bijgehouden worden op een andere server. De Postgresql software is open source en wordt gemaakt door de “PostgreSQL Global Development Group”.

“Hot standby” betekent dat een databankserver zijn data naar een tweede server kan sturen, waarbij de vragen om gegevens aan de tweede server gesteld kunnen worden. Daardoor blijft de eerste server volledig vrij om wijzigingen aan gegevens en toevoegen van gegevens te verwerken, wat de hele werking sneller maakt. De standby is het hulpje die wel vragen kan beantwoorden, en “hot” betekent dat die helemaal op de hoogte is.
De “streaming replication” is een verbeterde manier om de gegevens van een server naar een tweede server te krijgen. Door het doorgeven van de gegevens te verbeteren, is het mogelijk om verschillende hulpservers te hebben die een exacte kopie van de data bevatten, en die ondervraagd kunnen worden.

Voorbeeld; op 1 plaats (in Brussel) worden de nummerplaten ingevoerd in een databank, maar in elke provincie staat een server waar de gegevens kunnen opgevraagd worden. De gegevens moeten continue van de centrale server in Brussel naar de provinciale servers doorgegeven worden.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.