Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Facefoon * Extra dagje vakantie * Domeinnaamverkoop * …

i-nieuws 6 na 6 ** May 31st, 2012 by wim.webgang **

Facefoon

Er gaan nogal wat geruchten over Facebook waar ze aan een smartphone zouden werken. Dat zou een sterk signaal zijn aan de twijfelaars, want die twijfel gaat juist vooral over het ontbreken van sterke troeven op gebied van mobiele toepassingen. Door een eigen toestel op de markt te brengen zou dat in een klap ondergraven worden.

Extra dagje vakantie

Door een foutje in de kalendertoepassing van Microsoft, kregen de Britten voorbije woensdag een dagje vakantie gepland in de vorm van een bankfeestdag. Ooit was het wel de bedoeling die bankfeestdag op 30 mei te zetten, maar dat werd dan veranderd naar een week later, ivm het diamanten jubileum van de koningin.
Niet alleen in Microsoft’s agenda-toepassing maar ook in zijn online systeem had de feestdag verkeerd staan.
Vooral grappig als een overheidsdienst zo’n online systeem zou gebruiken.

Domeinnaamverkoop

ICANN, de organisatie die wereldwijd de domeinnamen van het hoogste nivau beheert, heeft gisteren om middernacht de aanvraagperiode voor nieuwe top level domain names gesloten.
Tot dat moment kon je aanvragen doen voor top level domain names.
Dan gaat de tweede fase in: de periode van de klachten: van 13 juni tot 12 augustus loopt die. Binnen die tijd kan je klagen over een tld die je ongepast vindt. Je moet die klacht indienen bij het ICANN, en een onafhankelijke objectieve adviseur zal die dan beoordelen. Er worden vooral bezwaren verwacht van overheden en grote bedrijven die hun merknamen willen vrijwaren.

Eens die nieuwe namen in gebruik komen, zal het hele naamsysteem van het internet op zijn kop worden gezet.

Momenteel is het redelijk eenvoudig en hierarchisch:
In het hoogste niveau:
- je hebt de .com voor (Amerikaanse) bedrijven.
- je hebt de .org voor non-profit en andere organisaties
- je hebt de wereld buiten de VS die bedacht werd met een landcode ongeveer zoals op de nummerplaten: een website “.be” wordt geacht van een Belgische site te zijn.
Het niveau daar onder is de geregistreerde naam, meestal de naam van een bedrijf of organisatie.
Het niveau daar onder, op internet dikwijls “www”, is de dienst of de server die je raadpleegt; bv www en www2 voor een dubbel van de site, of namen van afdelingen van een bedrijf.

Doordat nu plots achteraan een ander soort woord komt, dat staat voor een vakgroep of onderwerp of zo, klopt de hierarchie niet meer echt.

Binnenkort kunnen we ons misschien verwachten aan websites in België die eindigen op “.vla”, “.wal”, en “.bru”

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Patenten en matenten

Uitzending do 18:00 ** May 31st, 2012 by wim.webgang **

The heist of the month: patenten?

Patenten waren oorspronkelijk bedoeld om iemand die veel geld en onderzoek investeerde in de ontwikkeling van een nieuw produkt of een uitvinding, de kans tijd te geven om dat terug te verdienen, door anderen te verbieden die uitvinding zomaar na te maken. In werkelijkheid werden patenten ook anders gebruikt; slimmerds investeerden in patenten als in een berenval; ze vragen zo breed mogelijke patenten aan en doen er niets mee. De put is gegraven en bedekt met takjes en bladeren. Tot iemand, meestal komende langs een andere weg, hetzelfde pad betreedt. Op dat moment wordt het patent uit de schuif gehaald en geld geëist, meestal in de vorm van een gebruikslicentie voor dat patent.

Het aantal patentkwesties dreigt ondertussen onoverzichtelijk te worden met ontelbare zaken.
Naast de echt flagrante overtredingen waar er opzettelijk een gepatenteerde techniek gekopieerd wordt, zijn er twee andere, grote stromingen:
Eén: bedrijven die een zaak aanspannen tegen hun concurrenten, soms duidelijk om te beletten dat die met een concurrerend produkt op de markt komt, en/of om de verkoop van het produkt minstens af te remmen.

Twee: de zogenaamde “patent trolls”; dat zijn investeerders die een papieren bedrijf oprichten, die patenten opkopen, soms een verzameling aanleggend rond een bepaalde technologie, met het doel daar andere bedrijven op aan te klagen. Een patent troll maakt zelf geen technologie, ze proberen gewoon winst te slaan uit patenten.

Echt interessant wordt natuurlijk de combinatie van de twee: als bedrijven patent trolls inschakelen om hun concurrenten aan te vallen. Dat is dan niet zo zichtbaar onsympathiek, en even efficient; de aangevallene moet geld en tijd beginnen steken in zijn verdediging, en krijgt een slechte naam omdat gebruikers een patentaanklacht misschien verwarren met het “afkijken, of erger nog, stelen van technologie van een concurrent”. Dus kost het ook marketinginspanning om dat te compenseren of zich te verdedigen.

De echt groten verdedigen zich gewoon met dezelfde wapens: een tegenklacht voor overtreding van patenten indienen; ieder technologiebedrijf heeft ondertussen wel een wapenarsenaal aan patenten opgebouwd. Het komt dan soms tot absurde minnelijke schikkingen. De aantallen patenten rond een zelfde onderwerp, technologie of toestel worden vergeleken, en wie de meeste heeft wint. De andere moet betalen, en het bedrag wordt afgewogen aan de verhouding tussen de patentenarsenalen.

Patenten zijn al een ingewikkelde kwestie, en als er een rechtszaak van komt, kan het alleen maar ingewikkelder worden. Als een klein bedrijf aangeklaagd wordt door een groot, dan draait het er dikwijls op uit dat het kleine bedrijf liever betaalt voor een patentovereenkomst dan jarenlang te moeten procederen, met een zeer onzekere uitkomst. De uitkomst is namelijk dikwijls een verrassing, ook voor de groten trouwens, want veel hangt af van interpretatie, en ook wel van de kennis van de rechter die de zaak in handen krijgt.

Los van de uiteindelijke uitspraak kunnen beide partijen er zeker van zijn dat het een pak tijd en geld gekost heeft. Voor een groot bedrijf is dat wel draagbaar, zeker als ze af en toe hun slag thuishalen. Voor een klein bedrijf is de financiële aderlating op zich soms al zo’n ramp dat ze aan het einde van de rechtszaak uitgeput zijn: veel geld kwijt, veel tijd verloren, en waarschijnlijk ook klanten die hun vertrouwen in het bedrijf verloren zijn. Af en toe is dat bedrijf dan een vogel voor de kat. En de kat is natuurlijk het bedrijf dat de zaak aangespannen heeft. Dus zelfs als ze de uitspraak verliezen, kunnen ze in de praktijk toch nog winnen, en voor een prikje een vervelende concurrent opkopen.

Er begint hoe langer hoe meer commentaar te komen op het patentsysteem, zowel in de VS als in Europa. En die commentaar komt niet alleen van kleintjes die bang zijn gechanteerd te worden, maar ook van grote bedrijven van het caliber van Google. In de VS is men geneigd ook patenten op software toe te kennen, en Europa wordt onder druk gezet om dat ook te doen.
Een gepatenteerde uitvinding is iets abstract, er is geen bewijs dat niet twee mensen rond dezelfde tijd dezelfde uitvinding kunnen doen. De registratie en het beheer is een wereld op zich; van de aanvraag tot de goedkeuring duurt jaren, als ze achteraf te triviaal blijken kunnen ze vernietigt worden, en ondertussen ontstaat er een handeltje dat soms aan beursspeculatie doet denken.

Een voorbeeld waar de vrije softwarewereld mee geconfronteerd werd, was SCO. Die klaagden iedereen, die groot genoeg was om te slaan, aan wegens denkbeeldige overtreding van unix patenten of copyrights. Het verwonderde de foss-wereld niet dat Microsoft onrechtstreeks mee middelen stak in het overeind houden van SCO. Later bleek de klacht ongegrond want ze hadden zelfs die rechten niet in hun bezit (ze waren in werkelijkheid in handen van Novell).

Een ander voorbeeld was de constructie “CPTN Holdings”, dat een hoop patenten opkocht, ondermeer van Novell, waarmee het een onderhuidse voortzetting leek van de strijd hiervoor. In CPTN holdings zaten Microsoft, Oracle, Apple en EMC. Het ministerie van justitie van de VS greep in.

En het is er niet op verbeterd; de patentstrijd woedt als nooit tevoren:

Het Franse bedrijf Technicolor dat ooit een uitvinding deed op gebied van kleurenfilm, heeft een tijd kunnen leven op patenten op video en audio, maar is nu verlieslatend.
Het heeft wel een patentportfolio opgebouwd, en heeft nu honderden mensen in dienst die op zoek gaan naar waar hun patentmacht kan “toegepast” worden. Ze ontleden elk electronisch apparaat dat licht of kleur gebruikt, zoals smartphones en tablets, en zoeken waarop hun patent zou kunnen geprojecteerd worden om een claim te doen. Hun “patentlicenties” zijn waar het bedrijf nu op draait.

Apple klaagt Samsung aan en eist dat hun tablets van de markt worden gehaald. Samsung klaagt op zijn beurt Apple aan.

Google koopt gsm-fabrikant motorola voor meer dan 10 miljard, en krijgt daarmee 17.000 patenten in handen.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Oproep: Ubuntu 12.4 + andere distro’s

WebGang blog ** May 27th, 2012 by wim.webgang **

Gepland onderwerp voor binnen 2 weken: Ubuntu 12.4. Wie heeft er ervaring mee en wil erover komen praten of me telefonisch er iets over vertellen in de uitzending? Webgang-AT-radiocentraal.be En je weet wat hier moet staan ipv -AT- .. @ ;-)
Ook andere distro’s wil ik aan bod laten komen, zelfde adres.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Piraten

Uitzending do 18:00 ** May 24th, 2012 by wim.webgang **

Piratenpartij
De piratenpartij zagen we opduiken in het noorden, afzakken en succesvol worden in Berlijn en verder in Duitsland, en nu bestaat er ook een Belgische “Piratenpartij”.

Wie zijn ze, wat is hun doel? Interview met twee piraten in de studio: Elise Meekers en Ittai De Vree, van de Antwerpse “Crew”.

pirateparty.be/ en de Antwerpse blog op antwerpsepiraten.be/

Stop
De “STOP” site van vorige week:
* Het grappige is wel dat hun “waarschuwingssite” er niet altijd goed uitziet; de beeldjes komen niet door op heel wat momenten, omdat ze voor de beelden relatieve URL’s gebruiken in de pagina, in plaats van absolute.

Muziek:

Lift ^ | Lift v | Comments Off

i-nieuws

i-nieuws 6 na 6 ** May 24th, 2012 by wim.webgang **

Het hooggerechtshof in de VS heeft onlangs de patentengekte wat ingetoomd toen een patent ongeldig werd verklaard dat op een nogal algemene manier het vaststellen van de juiste dosis van een medicijn probeerde te beschermen (zie hier.

Nu moeten ze tussenkomen in de strijd tussen “Ultramercial” en “WildTangent”. Ultramercial heeft een patent genomen op het systeem om gebruikers naar media te laten kijken, waarbij de reklame in een doorschijnende laag voor het scherm schuift.

WildTangent vindt het idee te algemeen om er een patent op te kunnen nemen.
Momenteel maken bedrijven als YouTube gebruik van dat systeem.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Digitale bankkraak

Kraak van de maand, Uitzending do 18:00 ** May 18th, 2012 by wim.webgang **

Muziek
Gloomer: Project Paperclip
Sermeq: Deserts (Live)
Polucse: Fishtrip
psylocibines : ADM-Ending
sleepinghills : Some Thoughts

Op zoek naar de mogelijke verkoopplaatsen van een boek over Drupal stoot ik bij het klikken op de eerste 10 Google resultaten op een “stop-bord”. Het is een door de overheid/politie gekaapte URL die eigenlijk naar een Zweedse pirate bay site verwijst. Censuur is niet alleen voor “andere landen”, het gebeurt ook bij ons. Het grappige is wel dat hun “waarschuwingssite” er niet altijd goed uitziet; de beeldjes komen niet door op heel wat momenten, omdat ze voor de beelden relatieve URL’s gebruiken in de pagina, in plaats van absolute.

In Kraak van de maand:

Internetbandieten drongen binnen in een internetbank en maakten er 18.547 bitcoins (BTC) buit. Ze drongen binnen in een server van Bitcoinica. Bitcoinica haalde zijn hele systeem van het internet toen ze het ontdekten.

Bitcoinica gaf de diefstal toe in een blogpost op Google’s “blogspot”: http://bitcoinica.blogspot.in/2012/05/bitcoinica-security-breach.html. Maar zelfs die blogpost was niet te bereiken in het weekend, en nadien hadden ze de tekst gepubliceerd op hun eigen domeinnaam onder http://www.bitcoinica.com/2012/05/bitcoinica-security-breach.html.

De bitcoin overval met een buit van 18.547 BTC moet natuurlijk omgerekend worden naar gewoon geld om de impact te begrijpen. Een bitcoin staat momenteel zo’n 5 dollar op een van de bitcoin wisselkantoren op internet, momenteel het grootste zelfs, mtgox.com:
# Last price:$4.92995
# High:$4.99888
# Low:$4.92000
# Volume:13930 BTC
# Weighted Avg:$4.96036
Je kan daar omschakelen naar een munt naar keuze, en in euro geeft het :
# Last price:3.80868 €
# High:3.89000 €
# Low:3.84000 €
# Volume:1005 BTC
# Weighted Avg:3.86066 €
De bitcoin bankkraak leverde dus zo’n 71.400 euro op.

Het wisselkantoor mtgox waarschuwt zijn klanten trouwens ook voor bedrog, meer bepaald door phishing. Daarbij wordt e-mail gestuurd die zogezegd van het wisselkantoor komt, en er wordt geprobeerd de klanten hun wachtwoord te ontfutselen.

http://arstechnica.com/uncategorized/2012/05/bitcoins-worth-87000-plundered/

https://mtgox.com/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Botnet reklame op youtube?

WebGang blog ** May 10th, 2012 by wim.webgang **

Babes Doss attack op het web :

Het lijkt wel of hier officieel reklame wordt gemaakt voor doss-attack diensten om websites, game en andere internetservers plat te leggen:
Volgens eigen zeggen is de aanbieder een ‘dienstverlener’ die allerlei grote bedrijven als klant heeft: ze zouden hun systemen laten testen door hem….

Muziek:
- Fluxliner : …….
- Jutoxic: tobe 2
- Trimetrick: Are we Legion *
- XP43: Vent
- Like: Kids with Guns
- virlyn
En Sleepinghills: Some Thoughts (Achtergrond tijdens nieuws)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Gluurders-wet in VK * Twitteraars gekraakt * Stemmachine oververhit * Wachtwoord niet voor baas * Photoshop wet * Verlichten met LED’s

i-nieuws 6 na 6 ** May 10th, 2012 by wim.webgang **

Gluurders-wet in VK

De Britse regering was van plan om een big-brother systeem te installeren bij de internetproviders waar ze alle communicatie van internetgebruikers zouden bijhouden.
Iedere provider zou een “black box” moeten aansluiten die de gegevens opslaat en beschikbaar maakt voor de politiediensten. De politieke voorbereiding was al zo ver dat het bespioneren van alle burgers in de speech van de Koningin voorkwam onder de vorm van een veiligheidsbeleid. De informatie zou 12 maanden bijgehouden worden.

Maar informele bronnen zouden nu aangeven dat er terug weggedacht wordt van de black boxes. Het idee zou vervangen worden door in het algemeen de overheid gemakkelijker gegevens te laten opvragen bij providers.

Er is een eigenaardig traject waarbij de tekst van het wetsvoorstel geheim blijft.
De wet wordt het “snoopers charter” genoemd.

Stemmachine oververhit

Een controle van de stemcomputers die gebruikt werden in New York leidde tot de conclusie dat ze door oververhitting foute gegevens veroorzaakte. Er was vastgesteld dat het aantal stemmen veel te hoog lag in bepaalde stemburo’s in bepaalde wijken. Soms gaf het een resultaat van bijna een derde te veel uitgebrachte stemmen blijkt nu. De toestellen met de verdachte resultaten werden getest en bij oververhitting gaven ze de foute resultaten.

De aanleiding was eigenlijk het omgekeerde; in december 2011 klaagde een onafhankelijke New Yorkse radio aan dat er tienduizenden stemmen uit de verkiezing van 2010 niet meegeteld werden.

Twitteraars gekraakt

Tienduizenden twitter accounts werden gekraakt, en de gegevens als login en wachtwoord kwamen op internet terecht. Uit de aard van die gegevens blijkt dat de minstens de meeste accounts automatisch aangemaakte accounts zijn, mogelijk bedoeld voor spam.

Wachtwoord niet voor baas

In de VS is het een slechte gewoonte geworden dat bepaalde werkgevers aan hun werknemers het wachtwoord vragen van hun Facebook account, of sterker nog, aan sollicitanten. Het is zo erg dat er nu een wetsvoorstel wordt voorbereid om de bazen te verbieden die account-gegevens te vragen.

Photoshop wet

Na Frankrijk is nu ook in Israël de interesse groot om iets te doen aan het ideaalbeeld dat gecreëerd wordt door de media, meer bepaald door het systematisch perfect voorstellen tot en met corrigeren van het uitzicht van een model. Ze hebben in het parlement een wet gestemd die het gebruiken van derde-wereld-magere modellen verbied. Het verbod geldt ook voor reklame die gemaakt is in het buitenland, en die in Israël gebruikt wordt.

Verder moet het altijd vermeld worden als de foto bewerkt is met airbrush of software om het model dunner te maken.

Verlichten met LED’s

Leds worden gebruikt in schermen van computers en smartphones en allerlei andere electronische apparaten. Ze geven licht in functie van de weergave van een beeld, maar worden ook steeds meer gebruikt in lampen waarin LED’s gecombineerd worden met de enige bedoeling licht te geven. Daar zijn ze eigenlijk niet zo goed in: ten eerste geven ze meestal maar een heel beperkt spectrum van licht weer, wat het tot onaangenaam licht maakt. Bovendien kunnen leds alleen maar werken met lage stromen, en is hun sterkte dus beperkt. Vanaf er een grotere stroom doorheen gaat daalt de efficiëntie, en juist aan dat laatste punt wordt nu gewerkt door onderzoekers van de universiteit van Californië. Ze hebben ontdekt dat ze het eigen electrisch veld, dat in de led ontstaat, kan beïnvloed worden door gebruik van bepaalde materialen waarvan de polarisatie van de christallen kan bepaald worden. Ze hebben een goed resultaat bereikt, waarbij het verlies maar 14% is bij het vertienvoudigen van de stroom, terwijl dat bij normale LEDs 60 procent zou zijn. Helaas is het duur om ze te maken.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Server in beslag genomen – terugbezorgd

WebGang blog ** May 4th, 2012 by wim.webgang **

https://mayfirst.org/fbi-returns-server-static/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

CC licentie: ingetrokken?

Uitzending do 18:00 ** May 3rd, 2012 by wim.webgang **

i-nieuws

Kwisje
Een kwis over “open source”: Wij verbeteren de … vragen!
(We proberen de vragen te beantwoorden en merken een paar eigenaardigheden op; het door elkaar gebruiken van “open source” en “free software” bv. De kritiek van WebGang).
De originele kwis op TechWeekEurope: “Hoeveel weet je over open source?”

Muziek

Omgaan met CC licenties …
McLeod waarvan we vorige week muziek speelden, lijkt te twijfelen aan de CC licentie die hij gaf:
http://forum.creativecommons.org/topic/543
Misschien had je gemerkt dat zijn site ook wel vol reklame zat, en hij nu een ander model zoekt.

Gespeeld deze week:

(wordt vervolgd)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

« Previous Entries