Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Facefoon * Extra dagje vakantie * Domeinnaamverkoop * …

i-nieuws 6 na 6 ** May 31st, 2012 by wim.webgang **

Facefoon

Er gaan nogal wat geruchten over Facebook waar ze aan een smartphone zouden werken. Dat zou een sterk signaal zijn aan de twijfelaars, want die twijfel gaat juist vooral over het ontbreken van sterke troeven op gebied van mobiele toepassingen. Door een eigen toestel op de markt te brengen zou dat in een klap ondergraven worden.

Extra dagje vakantie

Door een foutje in de kalendertoepassing van Microsoft, kregen de Britten voorbije woensdag een dagje vakantie gepland in de vorm van een bankfeestdag. Ooit was het wel de bedoeling die bankfeestdag op 30 mei te zetten, maar dat werd dan veranderd naar een week later, ivm het diamanten jubileum van de koningin.
Niet alleen in Microsoft’s agenda-toepassing maar ook in zijn online systeem had de feestdag verkeerd staan.
Vooral grappig als een overheidsdienst zo’n online systeem zou gebruiken.

Domeinnaamverkoop

ICANN, de organisatie die wereldwijd de domeinnamen van het hoogste nivau beheert, heeft gisteren om middernacht de aanvraagperiode voor nieuwe top level domain names gesloten.
Tot dat moment kon je aanvragen doen voor top level domain names.
Dan gaat de tweede fase in: de periode van de klachten: van 13 juni tot 12 augustus loopt die. Binnen die tijd kan je klagen over een tld die je ongepast vindt. Je moet die klacht indienen bij het ICANN, en een onafhankelijke objectieve adviseur zal die dan beoordelen. Er worden vooral bezwaren verwacht van overheden en grote bedrijven die hun merknamen willen vrijwaren.

Eens die nieuwe namen in gebruik komen, zal het hele naamsysteem van het internet op zijn kop worden gezet.

Momenteel is het redelijk eenvoudig en hierarchisch:
In het hoogste niveau:
- je hebt de .com voor (Amerikaanse) bedrijven.
- je hebt de .org voor non-profit en andere organisaties
- je hebt de wereld buiten de VS die bedacht werd met een landcode ongeveer zoals op de nummerplaten: een website “.be” wordt geacht van een Belgische site te zijn.
Het niveau daar onder is de geregistreerde naam, meestal de naam van een bedrijf of organisatie.
Het niveau daar onder, op internet dikwijls “www”, is de dienst of de server die je raadpleegt; bv www en www2 voor een dubbel van de site, of namen van afdelingen van een bedrijf.

Doordat nu plots achteraan een ander soort woord komt, dat staat voor een vakgroep of onderwerp of zo, klopt de hierarchie niet meer echt.

Binnenkort kunnen we ons misschien verwachten aan websites in BelgiĆ« die eindigen op “.vla”, “.wal”, en “.bru”

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.