Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Open source camera * Google en justitie * Achterdeur slaat toe * OpenBSD 7.6

i-nieuws 6 na 6 ** October 10th, 2024 by wim.webgang **

Open source camera

Een hobby fotograaf, die van beroep ingenieur is, bouwde als hobby zelf een camera, en kwam daar nu mee naar buiten: de Sitina S1.
Het is een camerahuis om zelf verschillende lenzen op te kunnen gebruiken.
De camera werkt digitaal, en gebruikt een gevoelige plaat een 10MP Kodak KAI-11000CM CCD sensor. Die sensor is vooral gekozen op beschikbaarheid, de meeste cameramerken verkopen dat onderdeel, dat essentieel is voor de camera, niet apart. Hij gebruikt een electronische sluiter, en een LCD scherm als zoeker, dus de camera heeft geen spiegel om beeld voor de zoeker te leveren.
Voor de aansluiting van de lens gebruikt hij een e-mount met electronische contactpunten. Hij heeft bij dit ontwerp veel vrijheid van lenzenkeuze.
Hij moest natuurlijk ook een batterij hebben, een sd-cardslot, een analoog-digitaal omzetter, een cpu, knoppen enz. Hij ontwierp een eigen circuit voor de printplaat van de electronica.
En dan nog de software om het apparaat te besturen. Er is geen standaard systeem voor digitale camera’s, waarschijnlijk maakt iedere fabrikant zijn eigen systeem. En de software die er op draait maakt het verschil voor kleurechtheid, ruis en andere beeldeigenschappen.
Hij heeft een 3D geprinte behuizing gemaakt om alles in te bouwen.

Hij maakte een filmpje, en geeft alle informatie over zijn camera vrij op internet.

Hij hoopt binnen twee jaar zijn camera te kunnen aanbieden aan geïnteresseerden, niet als winstgevend project, maar gewoon om zijn bevindingen te delen en anderen er mee te laten experimenteren.
Hij denkt er nog over na of het een afgewerkte camera moet zijn of een soort zelfbouwkit.

https://www.dpreview.com/articles/0535447263/the-sitina-s1-how-a-determined-diy-photographer-built-his-own-full-frame-camera

Google en justitie

Uit een document, neergelegd bij de rechtbank van het district Columbia in de VS, blijkt dat de overheid overwogen heeft om Google op te doen splitsen vanwege hun monopolie in de zoek- en advertentie-monopolie.
Ze meken op dat Google produkten als Chrome, Play en Android gebruikt als aanvoer voor de Google zoekmotor, en daarbij gerelateerde producten bevoordeelt.
Amerikaanse justitie bekijkt ook de akkoorden die Google afsluit om zijn reklame-inkomsten te delen; misschien moeten die beperkt of verboden worden.
Of er moet een keuzescherm komen, dat gebruikers de keuze geeft om andere zoeksystemen te gebruiken.
Daarmee willen ze de controle van Google op de zoeksector .. onder controle krijgen.

Achterdeur slaat toe

De VS heeft zijn internetproviders verplicht een achterdeurtje in te bouwen voor de overheid, zodat ze wanneer nodig toegang kunnen krijgen tot communicatie van een klant.
Het is juist die achterdeur die nu gebruikt is door Chinese hackers om binnen te geraken in die systemen van drie van de grootste internet providers, Verizon, AT&T en Lumen.
De computerinbrekers hadden toegang tot het verkeer op de netwerken van die providers, gebruikt door allerlei bedrijven en miljoenen burgers. Het is zowat de meest dramatische en grootschalige bekende inbraak op computersystemen in de VS.
En het toont ook aan hoe dom het is van een overheid om aan de fabrikanten van apparatuur te vragen een geheim achterdeurtje te voorzien voor toegang door politiediensten. Ooit komen computercriminelen of staatshackers er toch achter en wordt het misbruikt. Het is voorlopig nog onduidelijk wat de inbrekers nu geoogst hebben, waarschijnlijk was het pure spionage, die weken of maanden kan geduurd hebben voor het ontdekt is.

OpenBSD 7.6

Gisteren is officieel versie 7.6 van OpenBSD verschenen.
Het is een unix-achtig besturingssysteem dat gebruikt wordt voor inbouw in allerlei apparaten, maar ook als besturingssysteem kan gebruikt worden op je pc.
De nieuwe versie draait nu ook op de Snapdragon X1 Elite processor en andere nieuwe apparatuur.

OpenBSD is een open source besturingssysteem en kan gedownload worden van OpenBSD.org.

https://www.openbsd.org/76.html

compiled by BCP v.0.6.7

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.