Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Doorlichting van intel chips * Kraak de rode doos * Niet zo slimme tuin * Staand buro

i-nieuws 6 na 6 ** October 17th, 2024 by wim.webgang **

Doorlichting van intel chips

Het ziet er naar uit dat er een omgekeerd embargo op komst is tussen China en de VS.
De VS probeert al een tijd de export van technologie naar China te beperken, maar nu heeft een Chinese industriegroep geopperd dat de import van intel processoren in China onder de loepe genomen moet worden. Als reden wordt nationala veiligheid gegeven. Er wordt verwezen naar de bugs in de intel chips, zoals de Xeon processor, die ingezet wordt in programma’s voor kunstmatige intelligentie. Er wordt op gewezen dat de chips een achterdeurtje ingebouwd kunnen hebben om de Amerikaanse overheid toegang te geven tot computersystemen.
Het lijkt een antwoord te zijn op de ban die de VS heeft ingesteld tegen de export van NVidia chips naar China.
China maakt ook zelf computerchips, maar heeft mogelijk nog niet genoeg capaciteit om alle nodige computerchips te maken. Misschien is het dus ook een manier om druk te zetten om de NVidia ban terug te schroeven.

Kraak de rode doos

In de VS was Redbox een fenomeen: het was een videotheek in de vorm van een rode automaat, een beetje groter dan een frisdrankautomaat, en verspreid over het hele land, bv bij hamburgerrestaurants en supermarkten.
Gebruikers konden films lenen, afhalen uit de automaat, en terugbrengen, zelfs in een automaat op een andere locatie. De geschiedenis van de Redbox automaten gaat terug tot begin jaren 2000, en in de hoogdagen, ront 2013, domineerde Redbox zowat de helft van de Amerikaanse markt voor DVD verhuur, zowal voor films als spelletjes, met meer dan 700 miljoen verhuringen op een jaar over tienduizenden automaten.

Maar wie de evolutie van de breedband kent, ziet te bui al hangen. Het bedrijf ging uitbreiden naar Canada, startte een streaming dienst, begonnen filmrechten te kopen en zelfs films te maken, en tickets te verkopen via zijn automaten, en kwam in 2021 op de beurs, maar niets kon de terugval nog stoppen.

Na een paar overnames en betaalproblemen is het bedrijf failliet verklaard. Grappig genoeg bleven veel van de automaten nog werken na het faillissement, waardoor sommige gebruikers nog massa’s DVD’s gingen afhalen met weinig kans dat ze ze ook terugbrachten. (gemiddeld werd een schijfje 5 x uitgeleend).
Sommige automaten werden ook geplunderd.

En soms werd de hele automaat weggegeven. De eigenaars van supermarkten of andere plaatsen waar de doelloze automaten plaats innamen, trokken meestal de stekker uit en wisten verder niet wat er mee aan te vangen. Walgreens bv had er meer dan 5000 staan, verdeeld bij hun vetigingen, en ze vreten stroom.

Nabespreking: zie uitzending

https://digipres.club/@foone/113313513964826090?ref=404media.co

Niet zo slimme tuin

AeroGarden verkoopt binnenhuis systemen voor verbouwen van gewassen.
Het is een draadloos systeem dat wifi gebruikt, en de bevochtinging en het licht voor je planten regelt.
Het volgt de toestand van het proces, en verwittigd de gebruiker via een app bv dat er meer voeding nodig is. Je kan er zo je eigen groenten binnenshuis mee telen.
Ze begonnen met hun systeem in 2006, en in 2020 werd het overgenomen door Scotts Miracle-Gro, en in juni werd de app nog geupdate. Ze zien de thuisboerderij groot, want sommige van de aangekochte paketten begonnen aan de prijs van zeshonder dollar. Je moet al heel wat groenten eten om dat er uit te halen.
En nu maakt AeroGarden bekend dat ze er mee stoppen. De toestellen zullen nog tot het einde van het jaar verkocht worden, en de Aerogarden.com accounts zullen werken tot maart.

Pech voor de gebuikers van die systemen, het is voorlopig niet bekend hoe lang alles nog zal werken.
Het toont aan hoe afhankelijk van de leverancier de gebruikers van zo’n geïntegreerde systemen zijn.
Er bestaan ook veel zelfbouwoplossing, waarbij je alles zelf moet samen puzzelen, maar ze zijn meestal open source, en je kan zelf oplossing bedenken of er anderen in betrekken om dingen op te lossen.
Met dit gesloten systeem is dat moelijker. Gebruikers vragen nu dat het bedrijf alles wat het kan open-source maakt. Ze hopen het te kunnen koppelen aan hun domotica systemen als Home Assistant.

Staand buro

De staande werkplek kwam in de mode als alternatief voor het sedentair burowerk, dat gezondheidsproblemen veroorzaakt door gebrek aan beweging.
De staande werkplek was op zich niet zo uitzonderlijk, op schilderijen van vorige eeuwen zien we ook wel eens een schrijvende monnik aan een houten katheder of pupiter.
Maar met het ontstaan van de grote kantooromgevingen met typmachines werd de werkplaats zittend. Daar terug van afstappen zou gezondheidsvoordelen moeten opleveren, maar dat hangt er maar van af blijkt uit een studie van de universiteit van Sydney. Ze bestuurden gegevens van mensen die geen kwalen hadden, en die voorzien werden van bewegingssensoren aan hun pols. Uit de studie bleek dat langdurig rechtstaan evengoed gezondheidsrisico’s meebrengt. Vanaf meer dan 2 uur staan verhoogt de kans op hart en vaatziekten.
Het is misschien geen verrassing dat urenlang stilstaan even slecht is als uren lang stilzitten. De oplossing zit in het bewegen. Regelmatig onderbreken met beweging wordt door de onderzoekers aangeraden.

En misschien beging je gemakkelijker te bewegen, rond te stappen of te stretchen als je rechtstaat?

compiled by BCP v.0.6.7

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.