Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Vreemde tetrapoden en “Een andere pc”

Uitzending do 18:00 ** February 28th, 2008 by wim.webgang **
  • Evolutie en internet: wetenschappelijke teksten over de evolutieleer worden steeds meer verdrongen door “creationistische” (meestal godsdienstig geïnspireerd). Maar evolutie blijft interessant, vooral als je nieuwe dingen ontdekt. Let vooral op het alien beestje dat een salamanderjong blijkt te zijn op nadarwin.nl
  • Telefonisch interview met Han van Indymedia over “Een andere pc” (vooral een ander systeem natuurlijk – zie ook de weinig effectieve anti-monopolie-boetes tegen MS):
    Een oplossing op maat van de gebruiker (ipv een oplossing op maat van het bedrijf)

En wat we deden als de micro dicht stond:

Lift ^ | Lift v | Comments Off

4 misverstanden over evolutie * VS-patentsysteem kraakt * Monopolie brengt op * Oostburen “bespioneerd” * FreeBSD 7

i-nieuws 6 na 6 ** February 28th, 2008 by wim.webgang **

28/02/2008


4 misverstanden over evolutie

Wetenschappers ondervinden dat de maatschappij de evolutie van de evolutieleer niet kan volgen. Daarom richtten ze een dialoog rond wetenschap, ethiek en godsdienst in. Ze zullen proberen de grootste misverstanden over de evolutietheorie op te lossen, zoals ontbrekende fossielen in de evolutie (Cambriaanse “boom”), het aan land komen van de dieren (tetrapoden), en de evolutie van de menselijke soort. Misschien het grootste misverstand gaat over de oorsprong van het leven, dat op zich eigenlijk geen deel uitmaakt van de evolutieleer, maar er door het publiek wel mee in verband gebracht wordt. De evolutietheorie probeerde een uitleg te vinden voor de verscheidenheid van levende wezens, die voortkomen uit minder verscheiden vormen in het verleden.

VS-patentsysteem kraakt

In de VS gaat het patentburo meer dan duizend extra personeelsleden aanwerven om de achterstand in het verwerken van patentaanvragen weg te werken. Ook volgende 5 jaar werven ze meer dan duizend medewerkers aan, over heel de periode moet het personeel toenemen met zo’n 6000 eenheden. Normaal zou je dan denken dat ze de achterstand kunnen wegwerken, maar dat is niet het geval. Het rekenhof van de regering schat echter dat er in 2011 meer dan 1,3 miljoen patentaanvragen zullen liggen wachten. Zelfs als het patentburo zijn aanwervingen verhoogt tot 2000 man extra personeel per jaar, zouden jaarlijks een paar honderdduizend aanvragen niet afgewerkt kunnen worden, en zouden er in 2011 een achterstand zijn van bijna een miljoen aanvragen. De druk om het patentsysteem te hervormen neemt hiermee weer toe.

Oostburen bespioneerd

In de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen (D: “Nordrhein-Westfalen” of NRW) is een wetgeving ingevoerd die de overheid toelaat te spioneren op de computers van zijn 18 miljoen inwoners. Het ging over een techniek waarbij via een e-mail een stukje software binnengesmokkeld wordt. Het hooggerechtshof van Duitsland heeft de regering van NRW nu teruggefloten omdat het botst met de grondwet. Privacygroepen hadden al geprotesteerd tegen het al te gemakkelijke bespioneren van de burgers; voor het afluisteren van de telefoon is bv wel toelating nodig van een rechter. Dat zou nu ook zo worden voor cyberspionage. De minister van binnenlandse zaken heeft aangekondigd dat er een wetsherziening komt om het toch zo efficient mogelijk te kunnen gebruiken om bv terroristische aanslagen te voorkomen.

Film: Das Leben der Anderen:
www.daslebenderanderen.nl/


FreeBSD 7

De ontwikkelaars van FreeBSD hebben nu versie 7.0 uitgebracht. Het systeem heeft volgens Ken Smith een spectaculaire snelheidswinst laten optekenen in databank testen. In vergelijking met FreeBSD 6 wordt gesproken over 350 % verbetering en onder hoge belasting zelfs 1500 % verbetering. Nog steeds volgens hun eigen zeggen is FreeBSD nu 15 % sneller dan Linux.
Andere verbeteringen zoals die voor meer- processor-systemen zijn al ingezet in versie 5 en 6, maar kregen nu nog meer aandacht. Verder is er ondersteuning voorzien van het ZFS, een “File System” van Sun, is er leestoegang op XFS bestandsystemen, enz.
Zoals al duidelijk is uit voorgaande is FreeBSD vooral bedoeld als serversysteem.
Maar ze voorzien ook dat FreeBSD kan ingebouwd worden in apparaten op basis van een rekeneenheid met een ARM processor.
Als je het systeem ook als desktop wil gebruiken, heb je bv keuze uit KDE 3.5 en Gnome 2.20.

Voor computerarchitectuur: amd64, i386, ia64, pc98, and powerpc; binnenkort ook sparc64. Deze laatste is een RISC processorontwerp, ontworpen door Sun en andere fabrikanten, en het laatste model, de UlstraSPARC T1 heeft zelfs een open source ontwerp. Op de processor draaien ook andere BSD’s (NetBSD en OpenBSD), maar ook Linux en natuurlijk Sun’s eigen Solaris.

www.freebsd.org/ releases/7.0R/announce.html

Monopolie brengt op

De Europese Commissie heeft Microsoft een boete gegeven van bijna 900 miljoen euro wegens het niet nakomen van de uitspraak over misbruik van monopolie in 2004. Economisch bekeken waren de boetes van Europa dus kleiner dan de opbrenst van het monopolie-misbruik. Het bedrijf bleef zijn monopolie misbruiken door het hanteren van onredelijke prijzen en het gebruiken van zijn systeem om andere mediaplayers van de markt te drukken.
Microsoft doet de boete af als een zaak van het verleden, en zegt een aantal fundamentele wijzigingen te zullen doen.

De boete van 0,9 miljard euro kan je plaatsen tgo een omzet van ong. 60 miljard dollar op een jaar, en een winst van zo’n 15 miljard.

Europa heeft nog nieuw onderzoek klaar staan naar het misbruiken van de monopoliepositie bij office software.
In dat kader organiseert de FSF een Wereld Vrije-Documenten-Dag op 26 maart.

www.fsfeurope.org/ news/2008/news-20080220-01.nl.html

De manier waarop merkcomputers enkel met MS software worden uitgerust is nog niet onderzocht.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Satellite spotting, wikileaks, report spotting

Uitzending do 18:00 ** February 21st, 2008 by wim.webgang **
  • Citaat van de maand: Ik ken hem niet persoonlijk.
    B. Gates is vol lof over Steve Jobs, maar over ene zekere Linus Torvalds weet hij niets te zeggen behalve “Ik ken hem niet persoonlijk”. (in een interview met Guillaume Grallet, DN15/2/08)
  • Ondertussen protesteren Flickr gebruikers tegen een overname door MS van Yahoo! (eigenaar van hun Flickr site) door … juist, foto’s. Een “protestgroep” met protestfoto’s met de naam: MICROSOFT: KEEP YOUR EVlL GRUBBY HANDS OFF OF OUR FLICKR
  • Behalve trainspotters zijn er ook Satellite spotters. Alleen vinden regeringen het niet leuk dat hobby-websites de baan van hun geheime spionage satellieten beschrijven. (spot here: heavens above over de neergeschoten satelliet, N2YO, JTrack, zelfs met een simpele palm?)
  • Overheden en Grote Bedrijven proberen invloed te krijgen op wat over hen verschijnt op het web, proberen te censureren. Onder meer door het inroepen van “overtreding van auteursrecht” als (delen uit) documenten van hen ongewild verschijnen. Een gespecialiseerde website verzamelt nu allerlei gelekte informatie, bestudeert die of stimuleert om die te bestuderen en becommentariëren: Wikileaks: We protect your identity while maximizing political impact. Daarvoor worden ze beloond met dreigementen en toevallige technische problemen als brand in de serverroom en onklaar geraken van de dns-verwijzing naar hun website. Onlangs bleef de Belgische site als een van de enige beschikbaar:
    wikileaks.be
  • Nog meer rapporten:
    Open source and the future of vendor-free IT, waarbij een groot onderzoeks en adviesburo opmerkt dat open source wel massaal gebruikt wordt, maar dat er weinig dienstverlenende bedrijven zijn op dat gebied. Ze steken een waarschuwende vinger op dat dit gebrek aan “ecosysteem” het verder doordringen van open source software in de bedrijfswereld zal afremmen. De cijfers wijzen echter uit dat de bedrijven de open source software inzetten in “hoostbelangrijke” tot “kritische” sytemen, en dat negentig procent van de gebruikers plant in de toekomst de software te blijven gebruiken, of het gebruik nog uit te breiden. Wordt de sektor eindelijk vrij van de afhankelijkheid van leveranciers (Vendor lock-in)? Werken al die bedrijven in het blinde weg of is de informatie toegankelijk genoeg om de kennis in-huis op te bouwen? Wie hebt u geëngageerd om een Firefox te komen installeren?

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Didactisch materiaal * Computerbende opgerold * Valse websites

i-nieuws 6 na 6 ** February 21st, 2008 by wim.webgang **

21/2/2008

Didactisch materiaal

Er is didactisch materiaal van de RIAA uitgelekt op internet: een opleidings filmpje voor onderzoeksrechters. Het is bv de bedoeling om politiemensen sneller gepirateerde cd’s te doen herkennen. In het filmpje zouden bv cd’s zonder label getoond worden, en een cd-toren om cd’s te kopieren. Het filmpje probeert ook het kopieer-circuit in verband te brengen met andere criminele aktiviteiten, zoals drugsdelicten.

Computerbende opgerold

De politie van Quebec heeft een computerbende opgerold in Canada. Ze deden een inval in verschillende huizen en arresteerden een 15-tal personen. Die zouden van plan geweest zijn om in te breken in computers over heel de wereld. Daarvoor hadden ze een aantal trojaanse paarden klaarstaan, die toegang moesten verschaffen tot de besturing van computers van argeloze gebruikers. Ze mikten op 1 miljoen computers, vooral in Polen, Brazilië, VS enzovoort.

Eens binnen in de computers werden er valse websites opgezet die probeerden gebruikers te verleiden om persoonlijke gegevens in te vullen. Zonder te onthullen op welke manier, schatten ze dat de organisatie al meer dan 40 miljoen dollar winst maakte.


Valse websites

In een rapport van Trend Micro neemt het aantal gekraakte websites trouwens toe. Daardoor volstaat het niet om “verdachte” websites te vermijden en enkel op vertrouwde sites te surfen om veilig te zijn. De web-criminelen breken binnen in bestaande websites, en zetten ook valse websites op die wel inhoud bevatten alsof ze echt zijn, en daardoor ook bij een zoek in Google in de resultaten voorkomen, en zo bezoekers krijgen. Ze maken bv valse online apotheken, en rekenen op het vertrouwen van de bezoeker. Andere sites lijken gewone nieuws-websites te zijn, maar dienen om de koers van aandelen op de beurs te beïnvloeden. En er is ook een variant op de vroegere virussen op diskettes. Een speciale botnet en worm “Worm-Spybot” wist al op USB aangesloten apparaten te besmetten. De VS staat nog altijd in voor zowat de helft van de oorsprong van computerbesmettingen, en de aziatische regio voor zowat 40 procent.

Van de commerciele sites zijn EBay en Paypal zowat de meest aangevallen sites in 2007. En voor 2008 voorspellen ze dat de ondertussen populair geworden “social networking” sites zullen aangevallen worden, evenals allerlei mobiele apparaten als smartphones en spelcomputers.

Trend Micro verdient echter zijn geld met de beveiliging van data en computersystemen. En met informatie over onveiligheid want ze verkopen het rapport voor 50 Euro.

Zie Trend Micro Internet Security 2008
http://us.trendmicro.com/us/home/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

NOO(R)DINGANG do 21/2

Red Centraal ** February 17th, 2008 by wim.webgang **

Donderdag 21 februari: 4 locaties, 4 groepen, 1 treintje en .. mystery interventie van Radio Centraal!

  • Kamping Kontikki: Prima Donkey (tune op time), Raphaël en co. (Nassaustr 7)
  • Cappucino Club: Tea For Three, DJ Inframan (St Luareiskaai 13)
  • Bartilia: The Valerie Solanas, DJ Hans DB (Falconplein 13)
  • La Campine: Swing 11, DJ JAC (Westkaai 38)

allemaal buurt ‘t eilandje vanaf 20.30.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

3D en een mini computertje voor knutselaars

Uitzending do 18:00 ** February 14th, 2008 by wim.webgang **
  • Een rood en blauw 3D brilletje voor Lydia
  • KleinComputertjeEen mini computertje op de webgang testbank.
    Een aluminium doosje, kleiner dan een gemiddelde harde schijf. Slechts enkele aansluitingen verraden dat het een computer is: beeldscherm, enkele usb, netwerk, stroomadapter.
    We sloten het aan op het eerste beeldscherm in de buurt, en dan gestart met de usb-key die erbij zit: geeft ons een werkende (Ubuntu) Linux computer. Aangesloten op het netwerk start hij met een Firefox browser onmiddellijk op het web.
    minicomputertje Zelfbouwers hun fantasie kan op hol … Helaas niet verkrijgbaar in de winkel, en helemaal niet in België.
    (de foto toont in het midden het computertje, met een meetlat van 20 cm erop; idd dus zo’n 15×10x3 cm)
  • Zelfbouwers zijn trouwens altijd welkom om over hun project te komen vertellen (demo?); mailtje aan webgang!
  • Burgermedia-dag:
    En nog vergeten in het programma: Bij indymedia is het komende zondag 17/02
    Burgermedia in theorie & praktijk

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Mode en technologie * Multifunctioneler geprint * RIAA weer achter studenten aan * Spionagesatelliet

i-nieuws 6 na 6 ** February 14th, 2008 by wim.webgang **

14/2/2008


Mode en technologie

De mode-evolutie van de piercing en de technologische evolutie van de RFID-tags hebben elkaar gevonden in een Australier die de sleutel om de voordeur te openen liet inplanten. Het is een electronische sleutel in de vorm van een RFID-tag of electronisch-label dat uitgelezen kan worden met radiogolven.
Als de man thuis komt gaat de deur automatisch los. De rest van zijn huis is ook voorzien van de nodige snufjes; electronica bestuurt het optrekken van de rolluiken tot het sproeien van het gras in de tuin. Bovendien houdt het niet op als hij het huis verlaat. Hij krijgt onderweg een sms’je als er thuis een echte brief in zijn echte brievenbus.

Multifunctioneler geprint

Huidige multifunctionele printers kunnen faxen, scannen, printen en kopieren en bediend worden via het netwerk. Daarvoor zijn ze uitgerust met een processor, geheugen, een harde schijf, netwerkaansluiting enz., kortom, het zijn eigenlijk volledige computers – of eerder servers.
Dat betekent dat ze ook onderhevig zijn aan veiligheidsproblemen. Als een computerinbreker toegang krijgt tot zo’n apparaat zou die beschikken over bestanden waarin alle gescande, gekopieerde en geprinte pagina’s zitten.

Een beveiligingspecialist uit de financiële sector ontdekte dat sommige bedrijven zelfs zo’n machines rechtstreeks bereikbaar maken via het internet. Maar ook anders zijn de apparaten soms bereikbaar, bv door een speciaal opgestelde webpagina die als link verstuurd wordt in een e-mail. In de pagina zit code die de gebruiker via zijn browser binnenhaalt. Die code kan dan een aanval uitvoeren op de multifunctionele printer in het netwerk. Printerfabrikanten besteden niet genoeg aandacht aan deze mogelijkheid, zegt de beveiligingsexpert.

Hoeveel fabrikanten brengen bv een update van het systeem van je printer uit? Hoeveel gebruikers zouden dat toepassen?
En dan spreekt hij nog niet eens over de social engeneering methodes. Doe alsof je een technieker bent die onderhoud van de printer komt doen, doe de printer open, kuis wat, spuit wat met een spuitbusje, en vervang de harde schijf door een leeg exemplaar. De volle neem je mee en je hebt alle documenten die de laatse weken door de machine gingen.


RIAA weer achter studenten aan

De RIAA heeft met de uitspraak van een federale rechtbank in de VS de Oklahoma State University verplicht om toch de namen van de studenten te geven die ze opvroegen ivm copyright overtredingen. De universiteit had oorpronkelijk geweigerd om zelf actief mee te werken aan de vervolging van de eigen studenten. De RIAA heeft nu wel de gevraagde namenlijst, maar verschillende studenten die op de lijst staan namen al een advokaat om zich te verdedigen. Een verrassingsaanval met blindelings tekenen van schuldbekentenis en vergoeding zit er dus niet meer in voor de RIAA.

Het ging over 11 studenten die beschuldigd worden van het gebruiken van ee n P2P systeem, waarbij materiaal van 4 labels die lid zijn van de RIAA werd uitgewisseld.
Meestal worden overtreders verrast door de RIAA met een voorstel tot minnelijke schikking, waar een getal van 4 cijfers aan vast hangt. Studenten die een advokaat namen moeten benaderd worden via de advokaat volgens de regels. De RIAA betreurt dat ze niet weet welke studenten wel of niet een advokaat namen, en ze kunnen nu eigenlijk geen enkele direkt benaderen.
De advokate, Marilyn Barringer-Thompson, weigert voorlopig alle commentaar. Ze heeft wel ervaring met dit soort zaken want ze wist in de “Debbie Foster” zaak een overwinning te behalen voor de beschuldigde. De RIAA heeft zelfs de advokatenkosten van de verdediging moeten betalen.

Spionagesatelliet

In de VS vorderen de plannen om hun spionagesatellieten in te zetten voor politiedoeleinden. Het wetsvoorstel was maanden tegengehouden wegens privacy bekommernissen. Het gebruik zou kaderen in het programma van het ministerie voor “Homeland Security”. Voordien werden de satellieten al ingezet voor wetenschappelijk onderzoek en om hulp te bieden bij rampen.

Wat de privacy betreft: men zou bv met infraroodbeelden de aktiviteiten van een drugslabo kunnen opgesporen. Dat bevindt zich natuurlijk binnen een gebouw, om een idee te geven van de mogelijkheden. Misschien komt dit alles onverwacht het milieu nog ten goede als mensen om hun privacy te beschermen nu massaal hun huizen beginnen te isoleren.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

OSS in KMO … en … Happy Streaming Centraal!

Uitzending do 18:00 ** February 7th, 2008 by Lydia **

- Telefonisch interview met Danny Cools van KMO-IT over het gebruik van open source software in de KMO sector.
- Pirate Bay wordt Jesper Bay. tpb logo
- Razzia in Braziliaanse internetshops: 600 speciale interventie-eenheden, 2339 computers in beslag genomen en 1 arrestant.
- Happy Streaming Radio Centraal op youtube! (link normale grootte)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Drie-dimensionaal schrijven * Geen nieuwe versie * Toegang tot Pirate Bay versperd

i-nieuws 6 na 6 ** February 7th, 2008 by wim.webgang **

07/02/2008


Drie-dimensionaal schrijven
Wetenschappers in de VS ontwikkelden een nieuw polymeer dat gebruikt zou kunnen worden voor holografie. Een dunne laag van het polymeer kan in enkele minuten tijd voorzien worden van een 3-dimensionaal beeld. Bovendien kan het medium honderden keren hergebruikt worden om opnieuw een beeld op te schrijven. Als toepassing wordt gedacht aan de medische wereld (bv hulp bij operaties). Het zal nog een aantal jaren duren eer toepassingen ontwikkeld zijn maar men heeft een werkend prototype met een scherm van 10 op 10 cm. In de recente ‘Nature’ is een artikel verschenen over de uitvinding.

Geen nieuwe versie

Heel wat Windows gebruikers lijken niet opgezet te zijn met het idee van een nieuwe versie te moeten gaan gebruiken. Microsoft bracht al een hele tijd geleden Vista uit, en plande om de bestaande Xp versie af te schaffen. Bedrijven die met een bestaand computerpark en bestaande programma’s erg tegen de kosten opzagen om iedereen om te schakelen naar Vista, hielden het van de markt halen van Xp al tegen. Verschillende computerbedrijven verkochten hun computers terug met Xp, of als er toch Vista opstond, boden ze de mogelijkheid om te “downgraden” naar Xp. Nu Microsoft toch eind juni de stekker voor Xp wil uittrekken is er weer een opstoot van protest. De IT-nieuwssite “Info World” heeft op zijn website een petitie geplaatst met de vraag Xp niet te begraven. Ze haalden 750.000 ondertekenaars bij elkaar.


Toegang tot Pirate Bay versperd
Door juridische akties van voorbije maandag in Denemarken is de Pirate Bay momenteel niet meer bereikbaar. De aktie volgt op de procedure in Zweden tegen de eigenaars van de Pirate Bay.
De firma die de site host, het Deense Tele2, is echter niet opgezet met de maatregel waarin zij de blokkerende rol moeten spelen en hun klanten de mond moeten snoeren. Ze vinden dat zij niet het vuile werk moeten doen. Vorig jaar werden ze al gedwongen een Russische muzieksite van het web te halen omdat die niet in orde was met de internationale auteursrechten. In Denemarken is ook een politieke beweging aktief rond digitale rechten, de “Pirate Party”.
Op blogs werd ondertussen bekend dat een nieuwe tracker werd gestart met de naam “the Jesper Bay” (thejesperbay.org).

Lift ^ | Lift v | Comments Off