Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Mode en technologie * Multifunctioneler geprint * RIAA weer achter studenten aan * Spionagesatelliet

i-nieuws 6 na 6 ** February 14th, 2008 by wim.webgang **

14/2/2008


Mode en technologie

De mode-evolutie van de piercing en de technologische evolutie van de RFID-tags hebben elkaar gevonden in een Australier die de sleutel om de voordeur te openen liet inplanten. Het is een electronische sleutel in de vorm van een RFID-tag of electronisch-label dat uitgelezen kan worden met radiogolven.
Als de man thuis komt gaat de deur automatisch los. De rest van zijn huis is ook voorzien van de nodige snufjes; electronica bestuurt het optrekken van de rolluiken tot het sproeien van het gras in de tuin. Bovendien houdt het niet op als hij het huis verlaat. Hij krijgt onderweg een sms’je als er thuis een echte brief in zijn echte brievenbus.

Multifunctioneler geprint

Huidige multifunctionele printers kunnen faxen, scannen, printen en kopieren en bediend worden via het netwerk. Daarvoor zijn ze uitgerust met een processor, geheugen, een harde schijf, netwerkaansluiting enz., kortom, het zijn eigenlijk volledige computers – of eerder servers.
Dat betekent dat ze ook onderhevig zijn aan veiligheidsproblemen. Als een computerinbreker toegang krijgt tot zo’n apparaat zou die beschikken over bestanden waarin alle gescande, gekopieerde en geprinte pagina’s zitten.

Een beveiligingspecialist uit de financiĆ«le sector ontdekte dat sommige bedrijven zelfs zo’n machines rechtstreeks bereikbaar maken via het internet. Maar ook anders zijn de apparaten soms bereikbaar, bv door een speciaal opgestelde webpagina die als link verstuurd wordt in een e-mail. In de pagina zit code die de gebruiker via zijn browser binnenhaalt. Die code kan dan een aanval uitvoeren op de multifunctionele printer in het netwerk. Printerfabrikanten besteden niet genoeg aandacht aan deze mogelijkheid, zegt de beveiligingsexpert.

Hoeveel fabrikanten brengen bv een update van het systeem van je printer uit? Hoeveel gebruikers zouden dat toepassen?
En dan spreekt hij nog niet eens over de social engeneering methodes. Doe alsof je een technieker bent die onderhoud van de printer komt doen, doe de printer open, kuis wat, spuit wat met een spuitbusje, en vervang de harde schijf door een leeg exemplaar. De volle neem je mee en je hebt alle documenten die de laatse weken door de machine gingen.


RIAA weer achter studenten aan

De RIAA heeft met de uitspraak van een federale rechtbank in de VS de Oklahoma State University verplicht om toch de namen van de studenten te geven die ze opvroegen ivm copyright overtredingen. De universiteit had oorpronkelijk geweigerd om zelf actief mee te werken aan de vervolging van de eigen studenten. De RIAA heeft nu wel de gevraagde namenlijst, maar verschillende studenten die op de lijst staan namen al een advokaat om zich te verdedigen. Een verrassingsaanval met blindelings tekenen van schuldbekentenis en vergoeding zit er dus niet meer in voor de RIAA.

Het ging over 11 studenten die beschuldigd worden van het gebruiken van ee n P2P systeem, waarbij materiaal van 4 labels die lid zijn van de RIAA werd uitgewisseld.
Meestal worden overtreders verrast door de RIAA met een voorstel tot minnelijke schikking, waar een getal van 4 cijfers aan vast hangt. Studenten die een advokaat namen moeten benaderd worden via de advokaat volgens de regels. De RIAA betreurt dat ze niet weet welke studenten wel of niet een advokaat namen, en ze kunnen nu eigenlijk geen enkele direkt benaderen.
De advokate, Marilyn Barringer-Thompson, weigert voorlopig alle commentaar. Ze heeft wel ervaring met dit soort zaken want ze wist in de “Debbie Foster” zaak een overwinning te behalen voor de beschuldigde. De RIAA heeft zelfs de advokatenkosten van de verdediging moeten betalen.

Spionagesatelliet

In de VS vorderen de plannen om hun spionagesatellieten in te zetten voor politiedoeleinden. Het wetsvoorstel was maanden tegengehouden wegens privacy bekommernissen. Het gebruik zou kaderen in het programma van het ministerie voor “Homeland Security”. Voordien werden de satellieten al ingezet voor wetenschappelijk onderzoek en om hulp te bieden bij rampen.

Wat de privacy betreft: men zou bv met infraroodbeelden de aktiviteiten van een drugslabo kunnen opgesporen. Dat bevindt zich natuurlijk binnen een gebouw, om een idee te geven van de mogelijkheden. Misschien komt dit alles onverwacht het milieu nog ten goede als mensen om hun privacy te beschermen nu massaal hun huizen beginnen te isoleren.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.