Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Raspberry Pi en de 40 GPIO’s

Uitzending do 18:00 ** May 11th, 2017 by wim.webgang **

Hipster 2017
Geschiedenisles over Unix, Sun’s versie Solaris, en de sporen tot in Linux op https://smartos.org/2011/12/15/fork-yeah-the-rise-and-development-of-illumos-2/
http://dlc.openindiana.org/
OpenIndiana Hipster 2017.04 is here

Meer Raspberry Pi in …

Linux User & Developer
174 (uk magazine) Februari 2017

Na het teloorgaan van Linux Voice zijn er nog genoeg Britse Linux tijdschriften over, zoals Linux Format en Linux User and Developer, van uitgeverij Future Publishing, waarvan hier uitgave 174. Hoofdredacteur April Madden verwelkomt ons in dit nummer dat als thema veiligheid heeft. Ze merkt op dat wij, als Linux gebruikers, misschien wel iets veiliger zijn dan onze broeders en zusters op Windows en Mac. Dat we dat mede te danken hebben aan de vele tools en testen die bestaan op Linux. Daarvan leveren ze er ook een aantal mee op de DVD bij het tijdschrift, en verschillende artikels geven uitleg. Vooraan in het tijdschrift ontdekken we Guinnux, een combinatie tussen Linux distributie en hardware, en daarin komt de Raspberry Pi ook voor. Vanaf pagina 57 tot 79 zit je echt in Raspberry Pi land, met een aantal projecten, maar eerst en vooral een goede uitleg over de 40 GPIO pinnen van de Pi, met een handig schema.
Op de volgende blz leggen ze uit hoe schakelaars en leds te verbinden aan de Pi. Daarbij geven ze wat handige basiskennis mee over de realiteit van electrische circuits, weerstanden, condensators en polarisatie, en overbelasting.
Het volgend artikel gaat over logische circuits en de symbolen ervoor, en handige tips voor welke uitvoeringen in aanmerking komen voor gebruik met de Pi. Daarna komen ze tot het gebruik van IC’s die helpen om meer te doen met minder GPIO pinnen op de Pi, bv 4 led’s sturen met maar twee GPIO pinnen (waarop dan een IC is aangesloten natuurlijk).
En een tip hoe te werken met componenten of circuits die met 5 volt werken in plaats van de 3,3 volt van de Pi; inderdaad, er bestaan omzetters. De volgende stap is het gebruik van toepassingen die te veel stroom trekken, ook daarvoor geven ze oplossingen als het gebruik van de transistor. Kortom, op een paar bladzijden geven ze een stoomcursus electronica.
De daaropvolgende bladzijden bevatten dan projecten waarbij een Raspberry Pi gebruikt wordt.
Verder nog een browser overzicht met Midori, Chrome, Firefox, en QupZilla. De distributie die ze bespreken is Fedora 25. Het tijdschrift rondt af met enkele vrije software besprekingen, en een lezersbrievenrubriek.


Raspberry Pi GPIO

GPIO staat voor General Purpose Input / Output, maw Invoer en Uitvoer voor Algemeen gebruik. Het lijkt ongelooflijk ingewikkeld om 40 verschillende aansluitingen te hebben, die allemaal voor iets anders dienen. Dat is gelukkig niet het geval. Tien dienen voor de electrische spanning. Twee pinnen boven rechts geven een spanning van +5 Volt, twee andere pinnen geven + 3,3 Volt. En 8 pinnen dienen als GND of ground, waarlangs de stroom terugloopt, de – kant dus. Die zijn verspreid over de twee rijen pinnen, je moet een schema raadplegen om te weten waar ze zitten. Om die pinnen juist aan te duiden worden namen gebruikt voor de functies, zoals GND, en nummers voor de pinnen, door gewoon te tellen van 1 tot 40 (niet van 0 tot 39 zoals ik zou verwachten). In zo’n schema zal ook opvallen dat twee pinnen helemaal geen functie hebben, er staat “gereserveerd” bij. Dat geeft de mogelijkheid om in de toekomst een nieuwe versie van de Raspberry Pi te maken die een extra functie heeft waarvoor die pinnen dan gebruikt kunnen worden. Daardoor kan de vorm hetzelfde blijven, en kunnen dezelfde stekkers in gebruik blijven voor verbinding met randapparatuur.
Een van de belangrijkste functies van de overblijvende 26 pinnen is om de mogelijkheden van de processor bereikbaar te maken. Bij de meeste pinnen zie je de naam GPIO met een nummer. Opgelet, dat is niet het volgnummer van de pin in de rij (maar wel een nummer dat overeenkomt met de in/uit van de processor?). In de software ga je bepalen of een pin de functie van ingang heeft, of van uitgang. Een ingang dient om stroom te ontvangen met een spanning van 3,3 Volt, een uitgang dient om een spanning van 3,3 volt te leveren op die pin.
Als je met je software beslist om spanning op bv GPIO pin 5 te zetten, kan je in je opstelling iets aan die pin aansluiten dat reageert op de spanning, zoals een led, die gaat branden. Op de ingang ga je enkel voelen of er spanning is of niet, en daarmee lees je een toestand uit. Als er stroom naar een schakelaar wordt gevoerd, en de andere kant van de schakelaar naar een in-pin loopt, kan je op die pin voelen of de schakelaar open is of toe, als je in software die pin als input aangegeven hebt.
Je kan in je software dan reageren op die toestand.
Deze twee voorbeelden zijn digitale in en uitgangen. Je voelt een toestand aan of uit, je geeft een toestand spanning of geen spanning; beiden zijn zwart/wit, aan/af, ook 1 of 0 of binair genoemd.
—-

Rant
En wie denkt dat Google de patroonheilige van het internet is, dream on in your cloud :

http://sealedabstract.com/rants/google-our-patron-saint-of-the-closed-web/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.