Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

De waarde van een Linux * Programmeerlijnen tellen * Muizengeheugen * Biertje gezond

i-nieuws 6 na 6 ** October 23rd, 2008 by wim.webgang **

23/10/2008


De waarde van een Linux
De Linux Foundation heeft eens uitgerekend hoeveel het zou kosten om een Linux versie als Fedora 9 van nul te programmeren. Ze kwamen op een kostprijs van 10,8 miljard dollar. Daarbij rekenden ze met de huidige prijzen van softwareontwikkeling en met programmeermiddelen en -hulpmiddelen van nu.
Dat bedrag gaat dus enkel over de ontwikkeling van de software, en heeft niets te maken met de bedrijfswaarde, die zaken inhoud als goodwill door klantenbestand of de waarde van de merknamen van de distributie.

Dan blijft de vraag of de andere Linux distributies ook zo’n bedragen halen. En hoe moet je dan de overlappende ontwikkelingen waarderen?
Trouwens, hoeveel van wat in een volledige Linux distributie zit zou ontwikkeld zijn door betaalde programmeurs?

Programmeerlijnen tellen
Met de nodige hulpmiddelen werd het aantal regels tekst in een aantal computerprogramma’s gemeten of geteld. Voor de huidige Fedora 9 zouden dat meer dan 204 miljoen regels zijn.

Een telling van de Linux kern geeft meer dan 10 miljoen lijnen. Maar in die lijnen zitten ook blanco lijnen en kommentaren. Als die eruit gefilterd worden hou je toch nog 6.399.191 lijnen pure code over.
Van die code is 96.4% ontwikkeld in de programmeertaal C en 3.3% in de lagere programmeertaal assembler.

Ook hier zou het weer interessant zijn verder te onderzoeken; bv hoeveel van de coderegels van een volledige Linux distributie is geschreven in scripttalen: shell scripts, python, perl …

 

Muizengeheugen

Wetenschappers zouden een manier gevonden hebben om in de hersenen van muizen de herinneringen zo nauwkeurig te detecteren, dat ze die kunnen wissen. Ze hebben een enzyme kunnen identificeren die “geheugenmolecule” genoemd wordt. Ze deden testen waarbij ze zowel trauma’s uitwisten, als de herkenning van voorwerpen. Bovendien bleek de muis zich nadien nog wel andere dingen te kunnen herinneren. Het geheugen van mensen is wel ingewikkelder dan dat van muizen voor wie in die richting zou denken.

Het is dus geen format C:

Biertje gezond

Onderzoekers van de Rice Universiteit in Houston werkt aan een bier dat stoffen bevat die kanker en hartziekten tegengaan.
Eerder was al bekend dat bepaalde stoffen in rode wijn positieve effecten hadden op de gezondheid. De Fransen hebben immers minder hard en vaatziekten ondanks hun redelijk rijkelijke keuken met verzadigde vetten. De stof resveratrol in wijn is afkomstig van de druiven, en de hoeveelheid in een fles rode wijn verschilt sterk door allerlei invloeden.
Studenten van voornoemde universiteit werken nu aan computermodellen om een genetisch gewijzigd gist te maken dat in het gistingsproces van bier hetzelfde produkt zou kunnen doen ontstaan.

Binnenkort spreekt men ipv over Joe the Plumber over Joe SixPack

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.