Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Harde schijf met SMR * Coronabesparingen * Lichtgevend * Shoelace buitengesjot

i-nieuws 6 na 6 ** April 30th, 2020 by wim.webgang **

Harde schijf met SMR

Fabrikanten pakken graag uit met nieuwe technologie, liefst met een drieletterwoord afkorting zoals IoT (internet of things) SRT, USB, GTX, RPA, enz..
Maar in dit geval zijn de fabrikanten van harde schijven niet zo gul in het vrijgeven van een nieuwe technologie die ze gebruiken, “SMR”.
SMR is een technologie waarbij de sporen van de harde schijf waarop de data geschreven wordt, zo dicht bij elkaar geperst zijn dat er meer informatie op de schijf past dan bij CMR, de normale methode, en er dus een hoger aantal gigabyte kan vermeld worden als capaciteit van de drive. Of eerder TeraBytes, waar de huidige schijven voor consumenten halen nu Terabytes.
Maar het systeem heeft het nadeel dat het trager is in gebruik, zeker als nogal willekeurige gegevens moeten bewaard, geopend en herbewaard wordten, zoals bij documenten van een computergebruiker. Voor doorlopende opname van film of geluid zou het dus minder een nadeel zijn.
Nu is onlangs ontdekt dat de fabrikanten deze nadelige technologie niet vermelden bij de verkoop van hun harde schijven of de inbouw ervan in consumentenapparaten als NAS drive, harde schijven die je via het netwerk kan gebruiken.

Technisch begaafde gebruikers van harde schijven, mogelijk ook een beetje Linux gebruikers of programmeurs, merkten op dat ze een opmerkelijk slechte lees-schrijf prestatie of zelfs fouten kreeg bij het gebruik van bepaalde harde schijven in hun NAS. Door de aanwezigheid van bepaalde mogelijkheden in de driver kon afgeleid worden dat ze SMR technologie gebruikten intern, maar buitenop was dat nergens aan te zien. Via het internet werden gegevens bijeengebracht, en al snel merkte men op dat een bepaalde lettercombinatie in het model van een harde schijf van Western Digital bv, erop duidde dat er SRM in zat.
In technische discussie-fora ging de bal aan het rollen en was de conclusie dat verschillende fabrikanten ongemerkt hun Terabytes-getallen oppepten door het gebruik van SRM in de schijf, ten koste van de bruikbaarheid in de gemiddeld NAS.
Eerst werd ontekkennend gereageerd, maar nu beginnen de ene fabrikant na de andere met gegeens naar buiten te komen. Ze publiceren nu openlijk een lijst in welke harde schijven ze SMR gebruiken; althans dat deden Toshiba en Western Digital. Seagate doet voorlopig nog of zijn neus bloed.

https://arstechnica.com/gadgets/2020/04/caveat-emptor-smr-disks-are-being-submarined-into-unexpected-channels/

https://toshiba.semicon-storage.com/ap-en/company/news/news-topics/2020/04/storage-20200428-1.html

Coronabesparingen

Ook andere bedrijven dan Google moeten besparen door de ingestorte inkomsten of gebruikersaktiviteit. Uber zou 20 procent van zijn personeel afdanken, rivaal Lyft 17 procent of bijna 1000 man. Bij Lyft worden ook lonen verlaagd en/of premies afgeschaft.
En wie contact-tracing apps ontwikkelt is er misschien ook aan voor de moeite.
Als ze niet op een dictatoriale manier ingevoerd en uitgevoerd kunnen worden, blijkt er nogal veel ruis te zitten op de gegevens en de resultaten, met bv veel valse meldingen van contact met besmette personen.
Bovendien is het vertrouwen van de bevolking onvoldoende, zowel in de technologie als in de privacy-gevolgen. Zelfs in de VS is de helft van een ondervraagde groep ronduit tegen.

Afstandsonderwijs een booming sektor dan? Misschien hier en daar wel, maar in de VS zijn er al scholen die het te veel gedoe vinden en het schooljaar maar vroeger beëindigen.

Hier in Antwerpen bv worden leerlingen van de lagere school holderdebolder overgeschakeld van het kindvriendelijke Bingle naar het Smartschool platform dat ook in het secondair gebruikt wordt. Maar ook daar waren wat struikelblokken, zoals het crashen van het platform onder de plotse toename van het gebruik. Nochtans lijken ze geen extra volk nodig te hebben bij Smartschool, want als je op hun website op het jobaanbod klikt, krijg je een “job not found” euh sorry Page not found melding:

http://www.smartschool.be/?page_id=4577 (op dond 30 april 2020):

Error 404 – Pagina niet gevonden
Je bevindt je hier:
Home
/ 404 Niet Gevonden

Niets Gevonden
Sorry, de post waarnaar je opzoek bent is niet beschikbaar. Misschien wil je gebruik maken van de zoekfunctie?

Lichtgevend

Altijd leuk om een beetje Frankenstein te spelen, lijken de wetenschappers gedacht te hebben toen ze genen van planten gingen manipuleren om ze te doen gloeien. Het verschijnsel van gloeien is terug te vinden in vuurvliegjes en meer dan 10 soorten paddestoelen, en ook bacteriën kunnen gloeien veroorzaken.
Wie al begint te droomen van kerstbomen waar je geen lampjes meer moet inhangen: het gloeien is niet zo indrukwekkend, en vooral zichtbaar in het donker. Bovendien is het een duur procedé om een plant te doen gloeien, en duurt het soms maar een paar dagen, en soms is het giftig voor de plant.
Het gebruik van de genen van paddestoelen zou nu veelbelovende resultaten geven. Vraag blijft wat het nut er van is. Misschien het zo manipuleren dat een plant licht geeft als hij gewond of ziek is, zodat er sneller tegen ziektes kan opgetreden worden?
Of voor thuis: als de plant water nodig heeft?

Shoelace buitengesjot

Google heeft het Shoelace experiment op de deathrow gezet. Het zal definitief sluiten op 12 mei. Niet dat wij er ooit al van gehoord hadden, want het liep enkel in New York, en dan nog enkel op de iPhone of iPad. Het diende om mensen met dezelfde interesses bijeen te brengen om samen dingen te doen als concerten zien, een fotoclub starten enz. In coronatijden viel het gebruik zowat stil, of misschien is het ook maar een excuus om iets af te voeren wat zowiezo geen kans had naast de bestaande sociale netwerken. Of is het een besparing als gevolg van de terugvallende reklame-inkomsten door de corona-crisis, net als andere projecten binnen Google die opgedoekt, uitgesteld, of bevrozen worden.
Gebruikers die nog gegevens willen bijhouden uit het platform, kunnen een aanvraag doen om een copy te krijgen. Nadien wordt alle data vernietigd volgens Google.

compiled by BCP v.0.4.7

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.