Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Beeldig * Crypto winst * Afluisteren * Chipmakers en hun vrienden * Programmeertalen

i-nieuws 6 na 6 ** September 14th, 2023 by wim.webgang **

Beeldig

Wat als je een echt oude pc wil aansluiten op een hdmi monitor? Dan heb je een probleem. Dan moet je met overgangskabeltjes gaan werken, of een hdmi kaart kopen voor je computer. Dat laatste zou ideaal zijn, maar in die tijd werden natuurlijk geen HDMI grafische kaarten gemaakt, want die standaard is van veel en veel later.
Maar een paar jaar geleden waren er vintage pc-liefhebbers die begonnen aan het ontwerpen van een HDMI kaart voor hun toestellen, de Graphics Gremlin. Die computers werken op 8 bit, dus je moet vanuit een helemaal andere technologie denken en ontwerpen. Ontwikkeling is te volgen op Tubetime.us of @tubetime@mastodon.social.
Ondertussen zijn er getuigenissen van opmerkelijke creaties met hun ontwerp. Gebruikers krijgen computers uit de jaren 80 van de vorige eeuw aangesloten op huidige schermen. Er is op github (github.com/yeokm1) code te vinden voor een IBM 5155. Dat was een “draagbare pc”. Geen laptop dus, maar een stevige kast zowat het gewicht van een naaimachine, het uitzicht van een rechtopstaande server, en waarvan het deksel bestaat uit een volledig IBM toetsenbord. Hij heeft een klein monochrome monitor ingebouwd, die scherp gele letters op het scherm zet, alsook lijntjes als het moet.
De draagbare computer draait op 4.77 Mhz, en heeft een 8087 coprocessor naast de 8088 hoofdprocessor. Hij draait op DOS 6.22.

Crypto winst

Er is een beroepscategorie die tegenwoordig geld aan het verdienen is aan de cryptomunten. Niet door er in te investeren of door ze zelf te minen, maar door de vele geschillen en de grote belangen bij het instorten van stukken van het crypto systeem. Boekhouders, consultants, analisten en andere beroepen in de rand van de cryptowereld worden ingeschakeld bij de vele rechtszaken die lopen. Vijf grote cryptobedrijven gingen het voorbije jaar failliet en dat liet veel conflicten na.
Er is in de rand al meer dan zevenhonderd miljoen dollar uitgegeven aan specialisten die juridisch knopen moetn ontwarren bij de faillissementen.

Afluisteren

Het is vroeger al opgevallen dat bedrijven die veilige telefoons of veilige communicatie beloven de interesse opwekken van spionagediensten. In het spectaculairste geval is een geheime dienst geïnfiltreerd in zo’n bedrijf, of beter nog, hebben ze hem zelf mee opgericht. Het is dan de kwestie om een apparaat of een dienst te maken met een “backdoor”, waardoor je zelf toch aan de zogenaamd beveiligde gegevens kan, en anderzijds ervoor te zorgen dat er genoeg vertrouwen is van gebruikers.
Als snel krijg je dan een allagaartje van politieke aktivisten, journalisten, maar ook witteboord en andere criminelen.
Je moet dan als geheime dienst heel erg opletten wanneer je gebruikt maakt van de mogelijkheid om de gegevens in te zien. Als duidelijk wordt dat de gegevens niet veilig zijn droogt te bron op.
Eén van de voorbeelden is het versleutelde telefoonbedrijf “Anom”, dat door het FBI was opgezet. Het systeem had een ingebouwd “backup” systeem, dat alle gegevens kopieerde. Maar het FBI stootte dan op een legale beperking: ze konden de gegevens niet gebruiken omdat ze juridisch niet veroorloofd waren. Daarom werd een “derde partij” betrokken; een ander land, dat de servers had waarop het afluisteren zelf gebeurde. Om de paar dagen kreeg het FBI de verzamelde gegevens toegestuurd van de “derde partij”. In rechtszaken kon dan verwezen worden voor de afkomst van de gegevens naar een “derde partij”, een ander land dat anoniem wenste te blijven. Het was wel bekend dat het een Europees land was, lid van Europese Unie.
Als je daarin kijkt naar de kleinere landen, die minder grote eigen geheime diensten hebben, en minder middelen, zou zelfs België in aanmerkingn komen. Of Luxemburg, Estland, Letland, Litouwen.
Volgens 404media zou het deze laatste zijn.

Chipmakers en hun vrienden

Apple heeft een moeilijke tijd gehad toen het overstapte van de PowerPC processor naar de intel processor. Die gaf meer warmte af, en dat was een uitdaging voor de strakke ontworpen computers van het bedrijf. Bovendien wilden ze misschien niet te veel geassocieerd worden met dezelfde processor als in de concurrerende Windows pc’s. En intel kreeg wel heel veel macht, als ze zowel de processor voor de pc als voor de mac leverden. Apple nam een grote stap, en kocht een chipfabrikant, en begon zijn eigen chips te ontwikkelen. Het was de keuze van een lange-termijn strategie en die is succesvol uitgedraaid met ondermeer hun huidige M reeks processoren.
Google heeft ook ooit een grote stap gezet en zijn eigen besturingssysteem Android gebouwd op Linux. Ook dat was een succes, en het draaide typisch ook op niet-intel hardware. Het operating systeem werkt nauw samen met de hardware, dus het is niet onlogisch dat de bedrijven dat dan ook doen. Google heeft bv een nauwe band met NVidia, oorspronkelijk vooral bekend als maker van grafische kaarten voor pc’s. De grote baas van Google liet zich ontvallen dat hij ervan overtuigd is over tien jaar nog steeds met Nvidia te zullen werken.
Apple heeft trouwens nog een andere hardware partner: Qualcomm. Die zijn vooral bekend van de modemchips voor gsm’s en processoren voor smartphones. Het feit dat Apple de banden met Qualcomm aanhaalt met een contract voor drie jaar (wat bekend gemaakt werd door Qualcomm), bewijst dat het niet zo gemakkelijk is om alle gespecialiseerde chips zelf te maken.

Programmeertalen

Om de zoveel maanden maakt wel iemand een top-zoveel van programmeertalen.
Nu was het aan IEEE Spectrum om zijn jaarlijks lijstje te maken.
Voor hen waren de twee top-talen Python en SQL.
Het succus van python is een samenloop van sterke libraries en het sterker worden van de kleine, goedkope processoren die ook steeds meer python kunnen draaien. Python is al lang populair op Linux. Het is voor veel creatieve beginners de taal waar ze hun eerste regels code in schrijven.

Maar het is duidelijk dat je met hobby-python programmeeren alleen er niet komt. De taal op nummer 1 is SQL, en dat is een taal die je meestal gebruikt in combinatie met een andere programmeertaal. De sql taal dient dan om de databank aan te spreken, en het resultaat, het antwoord van de databank, wordt dan verder verwerkt in een andere taal. Als python. Of Gambas. Natuurlijk is Java ook nog altijd een belangrijke taal, net als R, Fortran en Cobol. Die houden het vol door hun specialistische inzet.
Ah ja, en natuurlijk C en C++ niet vergeten.

compiled by BCP v.0.6.3

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.