Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

RadioLAB: De roze camera (op Raspberry Pi)

RadioLab ** December 7th, 2023 by wim.webgang **

We sluiten de Raspberry Pi aan op een beeldscherm, muis en toetsenbord, en Marthe logt in vanop haar laptop .. klaar voor een StockPi Project radioLAB

StockPi
Toestand van het project: op dit moment tellen de drie onderdelen samen 8.956 regels code, StockPiApp is aan versie 0.3.5, StockPiCLI v. 0.0.9, StockPiLib v. 0.2.2 (meer onderaan).
Functionaliteit:

- logo, help, About, Changes enz. zo goed als klaar (mits evolutie).
- installatie en instellingen: zo goed als klaar, nog wat bugs misschien.
- datacontext: om te schakelen tussen verschillende bronnen van data (databank/server): ok.
- ingeven “part”, maken van foto, tonen van parts: basisfunctionaliteit klaar.
We hebben al een paar onderdelen ingegeven.

De camera
Bij het aansturen van de camera in onze StockpiApp moeten we de library-keuze maken tussen de nieuwere “libcamera” en de oudere “raspistill” (oudere raspberry pi’s, oudere systemen en software).
Dus moeten we in de configuratie deze keuze voorzien (theoretisch zou het programma kunnen zoeken naar de library en op basis daarvan automatisch de instelling doen).
Marthe:
libcamera-vid --help
libcamera-vid --list-cameras

Streamer
Tijdens het programmeren lonkte de de camera van de laptop. Waarom niet proberen de camera van de laptop te gebruiken? Dat bleek vrij eenvoudig door het gebruik van de “streamer” library. Die spreekt de camera van laptops aan (geen idee hoe universeel dat is, maar ik kon het op een paar verschillende toestellen gebruiken). Dus het configuratiescherm werd aangepast met extra “streamer”, en biedt nu drie keuzes.
ps: Je moet zelf checken of de software geïnstalleerd is.

De “roze” camera
De oorspronkelijke camera op onze eerste proefopstelling was een Raspberry Pi Camera V 2.1. Voorlopig is het nog niet duidelijk of het aan de kabel ligt (lijkt wat beschadigd) of aan de camera, maar deze geeft een heel rozig beeld.
Het lijkt of één van de kleurkanalen ontbreekt, want rood en blauw komen er wel door. Het heeft wel iets, maar het ziet er wel naar uit dat hij vervangen moet worden voor wat wij willen doen. Er is een vervangkabel die we nog moeten proberen. (De aansluiting aan de camera heeft een kabel van 30 cm met de blanco kant naar de lens; op de pi de blanco kant naar de netwerkaart.)
Cordula denkt dat het groene kanaal ontbreekt (upd: het lag idd aan de kabel, met een andere kabel werkt de camera terug perfect. Upd 2: nee toch niet, wordt terug roze ook met nieuwe kabel. Toch de camera dan, maar niet altijd?).

(On)scherp
Met de eerste “roze” camera merkten we ook dat die een vaste brandpuntafstand heeft; de camera is “vérziend”; je moet dus het voorwerp op een grote afstand leggen om het beeld scherp te krijgen.
Bij 20 cm heb je bv geen scherp beeld. Als je een vaste staander hebt met de camera ingebouwd, zoals ons eerste prototype, moet je daar rekening mee houden. Op de foto zie je zowel de roze schijn als een correctie van de brandpuntafstand met een extra lens. Met de nieuwe 5MP camera bleek 30 cm de goede afstand te zijn (met genoeg licht).
Foto: Pi camera beeld, gecorrigeerd door lens

Andere (problemen)
De camera is een klein vierkant plaatje met een lens erop, en wat componenten. Die is met een platte kabel verbonden naar het moederbord, de Raspberry Pi.
De kabel is heel dun, een lint, en lijkt nogal kwetsbaar, de uiteinden hebben fijne contactlijntjes. Die moet je in een klemmetje op het moederbord steken. En omdat deze Pi al in een behuizing zit, kunnen we daar niet goed meer aan omdat het tegen de rand van de behuizing zit, je moet dat klemmetje voorzichtig lostrekken om de camera aan te sluiten. Gelukkig heeft Cordula de perfecte stevige pincet bij, anders was het niet gelukt.

We proberen een paar andere goedkope camera’s in de plaats, met gemengd resultaat: de 5MP: ok, de 8 MP: doet het niet (later die kabel eens vervangen).
Marthe ziet via een commandline commando welke hardware het systeem detecteert (vooraf: geen).
v4l2-ctl --list-devices


bcm2835-codec-decode
/dev/video..
/dev/media0
bcm2835-isp
/dev/video..
/dev/media1
/dev/media2
cannot open device /dev/video0, exiting

Beeldmanipulatie
Cordula Thym was als gast in de studio is ook met film en montage bezig en vertelt over het gebruik van Davinci Resolve, een oorspronkelijk kleurcorrectie-programma dat begon op OSX en Linux, maar dat later ook voor andere systemen beschikbaar werd. Het is software waar een lichtere gratis versie van werd uitgebracht, naast een betalende, meer uitgebreide.

Nota: Deze software is dus “free as in beer”, niet “free as in freedom”. Het is geen open source itt wat soms gezegd wordt, en evenmin GPL. Daarvoor zie programma’s als Cinelerra, KDEnlive, enz (zie “Free (libre) or open-source” op deze wikipedia pagina)

Ps: StockPi project statistiek
StockPiApp : versie 0.3.5 = 5 modulen, 8 klassen, 8 Forms, 269 Functies (avg 19.7 regels) , 5.302 regels code, grootte uitvoerbestand: 203.706 bytes
StockPiCLI : versie 0.0.9 = 6 modulen, 0 klassen, 0 Forms, 55 Functies (avg 23.3 regels), 1.281 regels code, grootte uitvoerbestand: 23.263 bytes
StockPiLib : versie 0.2.2 = 5 modulen, 4 klassen, 0 Forms, 186 Functies (avg 12.8 regels), 2.373 regels code, grootte uitvoerbestand: 79.808 bytes
Totaal:
StockPi Project : 16 modulen, 12 klassen, 8 Forms, 510 Functies (gecomb avg 18.6), totaal 8.956 regels code, alle uitvoeringsbestanden samen bytes 315.733

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.