Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Houten windmolen * NYT tegen OpenAI * Warmste jaar

i-nieuws 6 na 6 ** December 28th, 2023 by wim.webgang **

Houten windmolen

Een Zweeds bedrijf heeft een houten windmolen gebouwd van 150 meter hoog. De turbine en de wieken zijn zoals een klassieke windmolen, staal en polyester, maar de toren zelf is gemaakt van hout, dat zijn sterkte krijgt door verschillende dunne laagjes te lijmen tot sterkere elementen, die dan in elkaar gzet worden en afgewerkt met een witte buitekant. De windmolen ziet er vanbuiten dus niet anders uit, maar wel binnenin; daar zie je het hout. Het hout is lichter dan staal, en laat toe grotere windmolens te bouwen. Bij grote windmolens begint het transport steeds moeilijker te worden, omdat de afmetingen moeilijk te transporteren zijn. De houten windmolens kunnen ter plaatse geassembleerd worden, en hebben daar dus ook een voordeel.
En doordat er veel minder staal nodig is voor deze windmolens, is hun CO2-voetafdruk ook kleiner, en produceren ze “schonere” electriciteit.

NYT tegen OpenAI

De New York Times heeft een zaak aangespannen tegen de bedrijven die gebruik maken van de OpenAI technologie, waaronder Microsoft. De zaak gaat niet alleen over het feit dat de Kunstmatige intelligentie-modellen getraind werden met materiaal van de New York times, zonder daarvoor rechten te betalen. Het gaat ook over het omzeilen van de paywall van de NYT, en het foutief toeschrijven van bepaalde beweringen aan de NYT. Ze willen dat alles wat afgeleid is uit of gemaakt met materiaal van hun publicaties, gewist wordt.
En ze willen vergoed worden voor alle schade die ze al geleden hebben door het misbruik van hun materiaal.

Warmste jaar

Het jaar is nog niet voorbij, maar wetenschappers zijn het er al over eens dat het het warmste jaar was van de laatste honderd jaar. Of meer bepaald, warmste van de laatste 174 jaar.
Zo’n uitzonderlijke cijfers zijn altijd interessant voor de wetenschap. Wat kan er uit afgeleid worden? Wetenschappers kammen door de cijfers van metingen van de temperatuur van oceanen, de luchtvervuiling van schepen of vulkaanuitbarstingen, enz. op zoek naar een duidelijk bewijs dat er iets nieuws te beleven valt, dat de mens impact heeft, ofwel het allemaal gewoon toeval is. Met een beetje geluk vinden ze dat het materiaal eenduidig wijst op een bepaalde richting. De huidige hypothese is helaas dat de klimaatverandering een tandje heeft bijgestoken, en dus versnelt. Als je bv een grafiekje maakt van de temperaturen over heel de wereld, als een groep puntjes per jaar, zie je een soort helling waar duidelijk stijgende lijn in zit. Maar dit jaar vormen de nieuwe gegevens geen vervolg op die stijgende helling. De nieuwe meetpunten liggen recht naar boven, de helling wordt een rechtopstaande lijn. Mogelijk is er een punt bereikt waarbij de effecten elkaar zodanig versterken dat de waarden naar boven schieten.
En hoewel het voor de wetenschappers interessant is, is het dat voor de rest van de mensheid minder. Voorbije zomer waarschuwde de secretaris generaal van de UN, Antonio Guterres al dat de mensheid niet meer in “global warming” zit, maar in “global boiling”.

compiled by BCP v.0.6.3

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.