Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Product keys ongeldig gemaakt * Computerdiefstal * Captcha gekraakt * Google tijdmachine

i-nieuws 6 na 6 ** October 2nd, 2008 by wim.webgang **

02/10/2008


Product keys ongeldig gemaakt

In een aktie tegen de verkoop van “tweedehands software” heeft MS een aantal “product keys” ongeldig gemaakt. De software die bij dat nummer van product key hoort zal daardoor niet meer geïnstalleerd kunnen worden. Ze doen dat omdat de software is overgedragen aan iemand anders en MS geen toestemming gegeven had voor de overdracht van de licenties. Dat is een discussiepunt bij tweedehandshandel, en juridisch nog niet uitgeklaard; er zijn bedrijven die dat perfect mogelijk vinden en er zelfs hun legale handel rond bouwen. Voorbeeld UsedSoft is handelaar in tweedehands software die niet alleen door MS maar ook door Oracle geviseerd wordt.

Moeilijk; de software die bij een computer zit als je hem koopt, mag die niet samen met de computer verkocht worden? En is er geen verschil tussen wat MS zou willen en wat echt het recht is van de koper/verkoper?

Computerdiefstal

In de VS is een opmerkelijke computerdiefstal in het nieuws. De benadeelde is geen burger, maar het leger, meer bepaald een onderzoekslaboratorium van de zeemacht. Er werden computers, printers, toners, harddisks, software en andere aanverwante kantooruitrusting ontvreemd. In totaal zou er voor 120.000 dollar zijn buitgemaakt. De diefstal zou niet in één keer gebeurd zijn, maar gespreid over 10 jaar, tot de dief vorig jaar opgepakt werd. Hij riskeert nu twee jaar gevangenisstraf. Er zou geen geheime militaire informatie op die manier buitengeraakt zijn.

Zijn buit was zo groot dat zijn eigen huis niet meer volstond, en hij zelfs de garage van de buren bijhuurde. Maar waarom had niemand iets door op dat lab? Merkte de systeemadministrator dan niet dat er dingen verdwenen?

 

Captcha gekraakt

Uit recente golven van spam blijkt dat de spambendes erin geslaagd zijn automatisch e-mail accounts aan te maken bij Hotmail. Die dienst beschermt zich daartegen door gebruik te maken van Captcha’s. Dat systeem, waarbij een chaotisch beeld getoond wordt waar letters of cijfers in verstopt zitten, vraagt de gebruiker die in te tikken om te bewijzen dat ze echte menselijke gebruikers zijn. Deze Turing-test lijkt nu doorbroken te zijn. De Websense site kondigde deze zomer al aan dat er Windows Live Mail Captcha’s doorbroken waren en er mail-adressen gemaakt werden door spammers. Voor spammers is het interessant om met die Microsoft e-mail accounts te werken omdat toch niemand alle verkeer van de Microsoft mailservers durft blokkeren; er zitten veel te veel andere, gewone gebruikers op. Ook de Google e-mail dienst had al problemen met het gebruik van hun adressen door spammers, na het kraken van de Captcha.

Google tijdmachine

Google viert zijn tiende verjaardag en heeft daarvoor een oude versie van zijn zoekmachine uit de kast gehaald. (link) Daarin gaan ze terug naar de oudste versie van hun zoekmachine die ze nog konden doen werken, nl januari 2001, en zetten die online. Als je in die Google2001 zoekt krijg je de resultaten die je toen gekregen zou hebben. Het werkt als een soort Google tijdmachine; je kijkt tegen begrippen aan met de bril van meer dan 8 jaar geleden.

Populair zijn al termen als Obama, ..

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.