Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

OpenOffice.org terug puur community * Concentratie harddisks

i-nieuws 6 na 6 ** April 21st, 2011 by wim.webgang **

OpenOffice.org terug puur community

Volgens linuxuser.copyleft.be heeft Novell drastisch gekozen voor LibreOffice, niet alleen voor de nieuwe openSUSE 11.4, maar ook door upgrades op 11.3, de vorige versie.
Oracle heeft ondertussen aangekondigd dat het OpenOffice.org wil laten overgaan in een puur community-gebaseerd open source project. Spijtig genoeg betekent dat ook dat ze geen commerciele versie meer aanbieden, zoals Sun vroeger deed met StarOffice.

Ze verklaren wel het project en het Open Document Format verder te blijven steunen, maar zich qua open source ontwikkeling te concentreren op Linux en MySQL.

Nadat vorig jaar twijfel ontstond over de richting die Oracle wilde uitgaan met OpenOffice.org, en na discussie tussen afgevaardigden van Oracle en andere leden van de OpenOffice.org community, ontstond een afsplitsing van OpenOffice.org. Met de toenmalige stand van zaken werd een parrallel project opgestart onder de naam LibreOffice. Een groeiend aantal ontwikkelaars stapte over naar LibreOffice, en ze konden tegen hoog tempo hun nieuwe versie ontwikkelen. Zo werd bv een import toegevoegd voor SVG beeldbestanden.
Dat betekent niet dat OpenOffice.org lamlag; in januari 2011 kwam versie 3.3 uit en er is ondertussen een OpenOffice.org versie 3.4 in Beta versie verkrijgbaar, die in testfase is tot ergens in mei.
OpenOffice.org is uitgegeven onder de LGPLv3

http://www.openoffice.org/news/

http://blog.documentfoundation.org

Concentratie harddisks

Er is een overnamebeweging bezig in de sector van de productie van harde schijven. Western Digital kocht onlangs Hitachi voor meer dan 4 miljard dollar, wat het aantal fabrikanten reduceerde tot 4. Nu koopt Seagate de hardeschijf productie-eenheid van Samsung over. Ze betalen er meer dan 1,3 miljard dollar voor, gedeeltelijk in cash, de rest in aandelen. Het is dus tegelijk een manier om de samenwerking te bevorderen, want Samsung levert de geheugenmodules voor Solid State Disks. Deze SSD’s komen op als snelle harde schijven, hoewel het eigenlijk geen harde schijven zijn, ze bevatten geen draaiende schijf die dient als opslag, maar werken als het geheugen van USB-sticks.
Enkele jaren geleden kwam Acer bv met de Aspire 1 op de markt die op Linux draaide, en geen harde schijf bevatte maar een SSD van 8 Gb. SSD’s zijn misschien wel sneller, maar voorlopig ook nog duurder per Gb dan harde schijven, en evenmin onfeilbaar!

XP alweer dood verklaard

XP is maar weer eens dood verklaard, en wel door Microsoft zelf. In 2014 wordt de stekker definitief uitgetrokken, en om dat kracht bij te zetten hebben ze een teller gelanceerd die aftelt naar die dag. De teller geeft het aantal dagen weer tot het zover is, maar werkt alleen op Windows7 of Vista. Als je die systemen gebruikt heb je de teller natuurlijk ook niet nodig, maar MS wil het voorbeeld geven en ontwikkelt geen software meer voor Xp. Tot nu toe is het Microsoft niet zo goed gelukt om de gebruikers te overhalen om Xp achter zich te laten. Integendeel werd de levensduur van Xp nog verlengt door het succes van de netbook computers, waar enkel Microsoft’s Xp de concurrentie kon aangaan met Linux, MS’s andere systemen waren te zwaar. Op de desktop forceerde Ms natuurlijk de evolutie naar het nieuwe systeem door het vooraf te installeren, maar ook daar werd op vraag van de industrie nog langer Xp aangeboden. Bestaande gebruikers van Xp konden ook niet overgehaald worden tot een nieuwere versie van Windows doordat de nieuwe Internet Explorer en MediaPlayer enkel nog voor nieuwe systemen uitkwamen. Gebruikers schakelden dan maar over naar de vrije Firefox browser, of de Chrome browser van Google. Xp was het eerste systeem van Microsoft dat een online aktivation nodig had, en het valt te verwachten dat die ook zal ophouden te werken. Gebruikers van een bestaand toestel die over een paar jaar hun systeem opnieuw moeten installeren kunnen dus voor een probleem komen te staan. Hoe gaat bv een computermuseum legaal zijn Windows XP aktiveren op een nieuw verworven oude computer?

Er zijn ook heel wat machines die bestuurd worden door een “Xp” computer. Als die computer crasht is er een probleem voor de besturing van de bijhorende machine.
Ook met het einde van de dos-periode deed zo’n situatie zich voor. Er werd echter een alternatieve dos-versie ontwikkeld, freedos, die nog altijd bestaat en gebruikt kan worden als dos systeem op een pc, al dan niet virtueel.
http://www.freedos.org/
Programmeurs die een toepassing gemaakt hebben die in principe tientallen jaren kan blijven draaien, geraken mogelijk ook in de problemen. Door geen toegang meer te hebben tot het systeem waarop ze het programma geschreven hebben, kunnen ze het niet meer installeren. Die zullen misschien gaan kijken naar Linux; dat kan flexibel aangepast worden, draait op de meeste verschillende hardware, en je behoudt de rechten om het te gebruiken, ook tien of twintig jaar later.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.