Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Marktaandeel <> Gebruikersaandeel

Uitzending do 18:00 ** February 26th, 2009 by wim.webgang **

Open Source en Open Standaarden in NL
In WebWereld deze week:
‘Ambtenaren manipuleerden aanbesteding GOUD’
Het Ministerie van Financiën heeft de aanbesteding van Rijksdesktops bewust opgeknipt zodat alleen de Microsoft-oplossing nog een kans had.

Oppervlakkig gezien heeft Microsoft slechts weinig concurrentie te vrezen: een paar Apple winkels of de kleine Apple stand in mediawinkels laat de machtsverhoudingen duidelijk zien. Maar als je wat dieper kijkt dan het “I’m a pc, I’m a mac” gebeuren, wordt het gelobby achter de schermen niet zo verwonderlijk. In de meeste grafieken over besturingssystemen wordt immers gewerkt met procenten van “marktaandeel”, waarbij dan bv gesproken wordt over 88 procent Microsoft, 10 procent OS-X en 1 procent Linux. Misschien kan 1 procent Linux nog wel veel lijken, want het systeem is in zo goed als geen enkele media-winkel te vinden.

Maar tegelijk is dat gebrek ook een verklaring, want hoewel het zowat overal geweerd wordt, zijn er toch gebruikers. Het marktaandeel is het cijfer van de verkoop van de computers met Windows, OS-X of Linux erop. Maar voor Linux komt dat niet overeen met het aantal werkelijke gebruikers. De meeste gebruikers “kopen” hun Linux namelijk niet. De eigenschap van free software is namelijk dat die gemakkelijk anders te bekomen is: gratis bij een tijdschrift, download van het internet, en de legale kopie van een vriend gekregen – want ook dat mag, en is een normale en sociale verspreidingsvorm van software.

Aan de kracht van dat sociale systeem moet je niet twijfelen; kijk maar naar Microsoft’s eigen cijfers. Ze zien zichzelf als nummer 1, en hun grootste concurrent is .. Windows. Maar dan in dat circuit van “illegale copies”. Waar naast pure namaak waarschijnlijk ook dat sociale doorgeefcircuit inzit.

Met andere woorden: Linux gebruik laat zich niet vatten in verkoopscijfers, en Microsoft zelf schat het gebruik van Linux groter in dat het gebruik van Apple’s OS-X, bleek uit een slide met “interne gegevens” die Steve Ballmer gebruikte tijdens een lezing.

operating-system-market-share

Ballmer_Linux_Bigger_Competitor_than_Apple

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.