Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Fix Ubuntu * Ceylon 1.0

i-nieuws 6 na 6 ** November 14th, 2013 by wim.webgang **

Fix Ubuntu

Er is een discussie ontstaan over de “Fix Ubuntu” website, waarvan de maker een aanmaning kreeg van Ubuntu om de naam en het logo niet meer te gebruiken wegens beschermd merk.

De maker van die website, lid van de EFF (Electronic Frontier Foundation) beschouwde het als censuur. De website is namelijk een kritiek op hoe de nieuwe Ubuntu Linux distributie met de privacy van zijn gebruikers omgaat. De man haalde het logo van de site, maar weigert de site zelf op te doeken. De naam van de site en van de URL “fixubuntu.com” bevatten de naam Ubuntu, maar op een geoorloofde manier, pleit hij.

Canonical, het bedrijf achter Ubuntu stuurde een juridische aanmaning, een zogenaamde “cease and desist letter”. Maar volgens de baas van Canonical, Mark Shuttleworth, was dat een vergissing van een onervaren medewerker, en hij verontschuldigde zich. Ubuntu gaat vrij om met het gebruik van zijn naam en heeft zeker niet de bedoeling gehad te censureren. De brief werd wat voortvardend verstuurd door een medewerker van de juridische dienst, die misbruik van het Ubuntu label opspoort. Volgens Shuttleworth heeft de houder van een merk de plicht om dat op te volgen, om zijn merk veilig te stellen.

Eff heeft nu een uitgebreide reaktie gepubliceerd. Daarin klagen ze aan dat bedrijven er een standaard van maken om het gebruik van hun naam op internet lichtzinnig te vervolgen. Burgers hebben het recht op vrije meningsuiting, en dat kan moeilijk zonder de naam te gebruiken. Als illustratie om te beschrijven waarover het gaat, mag ook het logo gebruikt worden als illustratie.

Bovendien is het helemaal niet zo dat bedrijven hun merkrecht kunnen verliezen als ze niet de hele tijd op het gebruik ervan jagen. Integendeel, in de werkelijkheid is het zeer uitzonderlijk dat een merkrecht verloren gaat, bv doordat het jarenlang niet meer aktief is.

De grond van de zaak verandert door die discussie niet: de website is een aanklacht tegen nieuwe standaardinstellingen in Ubuntu. Daarbij is er een zoekfunctie voorzien op de desktop van de gebruiker, die toelaat te zoeken – schijnbaar in de computer zelf. Maar bij gebruik krijgt de gebruiker niet alleen resultaten van een zoek op zijn computer, maar ook een aantal suggesties van producten van Amazon.

Die resultaten zijn afgestemd op de inhoud van je zoek, en dus moet de zoekterm doorgestuurd zijn naar een server op het internet, die van Ubuntu of die van Amazon bv.

Maar met het vrijgeven van alles wat een gebruiker intikt als zoek op zijn eigen computer, wordt de privacy geschonden, vindt de EFF. Zo’n optie mag absoluut niet standaard aanstaan.

De baas van Canonical verdedigde zich op dat gebied eerder al. Hij zegt dat de zoektermen versleuteld zullen worden doorgestuurd. Dat kan dan wel de privacy dienen van een werknemer die op het netwerk van zijn werk een zoek doet. De netwerkbeheerder kan dan zijn zoek niet “sniffen”. Maar er blijft natuurlijk een pak privacy verloren gaan doordat de data bij een commercieel bedrijf terechtkomt.

En Ubuntu krijgt natuurlijk een procentje op de verkopen die langs deze weg ontstaan.

https://fixubuntu.com/

https://www.eff.org/deeplinks/2013/11/trademark-law-does-not-require-companies-tirelessly-censor-internet

http://www.markshuttleworth.com/archives/1182

Ceylon 1.0

De eerste officiƫle versie van ceylon, een nieuwe programmeertaal, is uitgekomen. In de aankondiging wordt gezegd dat het een moderne, modulaire, statisch getypeerde programmeertaal is voor Java en Javascript virtuele machines. Er zijn specificatie, een compiler, en een IDE (programmeer omgeving).

Het is een open source platform, en volledig op het internet (ondermeer op GitHub) terug te vinden:
- de volledige broncode voor Ceylon.
- een SDK
- een community site ceylon-lang.org
- een bug tracker om de fouten te melden en op te volgen.

Het initiatief komt van Red Hat, maar er zijn heel wat vrijwilligers die meewerken.

http://ceylon-lang.org/blog/2013/11/12/ceylon-1/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.