Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Datalek kost geld * Live raket * Word programmeur

i-nieuws 6 na 6 ** June 27th, 2017 by wim.webgang **

Datalek kost geld
Een ziekteverzekeringsbedrijf in de VS heeft toegestemd in een minnelijke schikking waarbij ze meer dan honderd miljoen dollar betalen. Het geld dient om slachtoffers van de ingraak in de databank van de verzekering te vergoeden. De gegevens van bijna 80 miljoen verzekerden werden gekopieerd uit de database van het bedrijf. Daarin stonden het sociale zekerheidsnummer, geboortegegevens, adres, e-mail en gegevens over het inkomen van die mensen.
Hoewel de schikking over een reuzebedrag gaat, vertegenwoordigt het toch maar amper meer dan 1 euro per persoon.
Het bedrijf moet ook zijn werkwijze aanpassen. Het moet een aantal gegevens versleuteld opslaan, en de archieven beter afschermen.
De inbraak in hun computersysteem gebeurde in 2015. Het bedrijf ontkent dat er van de gelekte informatie misbruik werd vastgesteld. Over wie achter de inbraak zat en hoe die juist in zijn werk ging blijft het bedrijf ook stil. Op Fortune werd geopperd dat een phishing e-mail werd gebruikt, waarbij een gebruiker malware binnenhaalde door op een link te klikken. Een buitenlandse mogendheid zou achter de inbraak zitten.

Live raket
Op zondag werd een raket van SpaceX gelanceerd om 10 communicatiesattelieten in de ruimte te brengen. Het gebeuren is live te volgen op de website van SpaceX.
Wie zondag niet kon kijken krijgt waarschijnlijk nog wel eens de kans, want er volgen nog 6 dergelijke lanceringen in het Iridium programma.
SpaceX is een prive-bedrijf dat erin geslaagd is om een succesvol model op te zetten. Voor hun vluchten gebruikten ze trouwens tweedehandsonderdelen. Een deel van de stuwraket wordt niet zomaar als afval in zee gedropt, maar gaat proberen te landen op een onbemand schip dat vanop afstand bestuurd kan worden.
Daarop is een landingsplatform aangebracht waarop de raket mooi rechtop landt. Dat heeft twee voordelen: de raket kan zijn brandstof bijna volledig gebruiken voor de lancering; er is geen brandstof nodig om terug te vliegen naar de basis, enkel een beetje om te landen op het platform. En als er iets fout gaat valt het ding met een onschuldige plons in zee, en niet op de kop van de vluchtleiding. Als het wel lukt kan de raket hergebruikt worden, wat tot nu toe al 7 keer op 9 lukte.
SpaceX heeft twee van die onbemande landingsschepen, en ze kregen de namen: Just Read the Instructions en “Of Course I Still Love You”. “Of Course I Still Love You” is een mooie naam voor een platform dat een raket laat hergebruiken.
Het andere platform, “Just Read The Instructions” is een vervanging voor een platform dat verloren ging bij een mislukte landing in 2016. Alhoewel de landing op zich wel lukte, klapte een van de poten niet goed uit, waardoor de raket kantelde, omviel en ontplofte.
“Just read the instructions”, inderdaad, en daarmee werd ook duidelijk waarom het landingsvaartuig onbemand is.

https://www.space.com/37303-spacex-iridium-satellite-launch-watch-live.html

Word programmeur
Vorige week werd Tim Cook ontvangen op het witte huis, op een meeting met verschillende groten van technologiebedrijven.

https://www.youtube.com/watch?v=dKUU9VavTjE

Een van de dingen waarop hij aangedrongen heeft, is meer programmeerles op school. Cook vindt dat op alle openbare scholen programmeren op het programma zou moeten staan.
Technologiebedrijven die elkaar op allerlei manieren bestrijden, zijn het daar blijkbaar allemaal mee eens. Ze hebben een fonds opgericht om het programmeren te stimuleren.

Niet alleen vragen ze om de leerprogramma’s aan te passen, maar ze richtten de website code.org op, met een onderdeel waarop kinderen zelf rechtstreeks aan de slag kunnen.
Er loopt een programma met de naam “Hour of code”, waar jongeren een inleiding in programmeren kunnen volgen. Er bestaat ook een NL-talige versie van trouwens: https://hourofcode.com/nl

Onder de sponsors van meer dan een miljoen zitten bedrijven als Microsoft, Google, Facebook en Amazon. Maar ook al dan niet bekende individuele sponsors komen vlot met een miljoen of meer over de brug: nobele onbekenden als Ali en Hadi Partovi, die een investeringsfonds hebben, Diane Tang (blijkbaar een soort visualisatiespecialist en netwerk bolleboos bij Google Research), John Doerr (ooit aktief bij intel maar daarna vooral aktief als investeerder), Drew Houston (stichter van Dropbox), Sean Parker (die als 16 jarige hacker zijn computer in beslag genomen zag worden door het FBI, en die nadien Napster oprichtte en nog later mee Facebook uitbouwde) en de bekendere Jef Bezos (oprichter van Amazon) en Mark Zuckerberg van Facebook. Het is blijkbaar een erezaak om in dat lijstje te staan, en Bill Gates is de slimste geweest door op twee manieren te sponsoren: uit eigen naam, en vanuit de Bill en Melinda Gates stichting. Hij staat dus twee keer in het lijstje van de gouden sponsors.
Toch is zijn opvolger bij Microsoft, Steve Balmer, erin geslaagd er nog boven te staan; uit het gezinsbudget gaf hij meer dan 3 miljoen, waardoor hij helemaal bovenaan staat bij de Platina sponsors.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.