Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Wa? * Medisch geheim van LabCorp * Nieuw leven voor QNX * Ruimtestof

i-nieuws 6 na 6 ** January 30th, 2020 by wim.webgang **

Wa?

In december vorig jaar gaf Chris Gheysens van de Amerikaanse tankstation-en shops keten Wawa toe dat een aantal van hun servers besmet waren met malware, en dat gegevens van klanten gestolen werden. Ceo van het bedrijf sprak er over in een open brief, en ook op de website werd een waarschuwing en een link geplaatst naar meer informatie.
De malware zou al van maart van dat jaar aanwezig geweest kunnen zijn. De computercriminelen hadden toegang tot creditcard gegevens van klanten, met kaartnummer, vervaldatum enz. Het bedrijf ontdekte het op 10 december en wist tegen 12 december zijn systemen terug schoon te maken. Het nam externe bedrijven onder de arm om hun beveiliging op te drijven en om hun klanten te voorzien van hulp bij identiteitsdiefstal door de inbraak.
Ondertussen werd duidelijk dat de gegevens van de creditcards verkocht worden op internet. Ook dat werd door het bedrijf zelf meegedeeld, voorbije dinsdag.
Een verkoper op een ondergrondse website zou 30 miljoen kaartgegevens hebben, en een deel ervan nu aangeboden hebben, zo’n honderdduizend, mogelijk om de verkoopwaarde van creditcardgegevens niet te veel te doen zakken door er veel tegelijk op de markt te brengen.
Een troost voor de klanten van het tankstation: In 2013 werden bij Target 40 miljoen kaartgegevens, en daarvan zou maximaal drie miljoen van op de markt gekomen zijn.
De VS werkt nog grotendeels met kaarten zonder ingebouwde chip. Ze zijn nu pas bezig met het omschakelen op infrastruktuur om kaarten met een chip uit te lezen. Er wordt verwacht dat de fraude daardoor zou dalen, met 80 procent zelfs.

Medisch geheim van LabCorp

De website van LabCorp vertoonde een kleine onvolkomenheid waardoor de veiligheid van de gegevens in het gedrang kwam. Het getroffen computersysteem bevatte de hele klantenadministratie van het bedrijf. Een link waar patientengegevens konden afgehaald worden was niet afgeschermd, en kwam zelfs in de Google zoekresultaten terecht. Er was geen wachtwoord voor nodig. Door eenvoudig een nummertje in de URL aan te passen kon telkens een volgend patientendossier opgevraagd worden.
LabCorp heeft wel pech, want vorige zomer werden ze al getroffen door een inbraak bij een bedrijf dat hun betalingen verwerkt, en meer dan zeven miljoen patienten hun creditcardgegevens ontsnapten en kwamen in verkeerde handen terecht.

Ruimtestof

Als we de verkoper van voorspellingen van de baan van voorwerpen die rond de aarde cirkelen mogen geloven, zijn we onderweg om een planeet met ringen te worden. Geen ringen zoals Saturnus, die vooral uit gas bestaan. Die van de aarde zullen uit afval bestaan. Dat afval ontstaat als voorwerpen in een baan rond de aarde op elkaar botsen. Er hangen nogal wat buiten gebruik geraakte sattellieten rond de aarde. Bv de GGSE vier, een testjobject van de Amerikaanse luchtmacht, die in 1967 werd gelanceerd om ontwerpprincipes van de ruimtevaart te testen. De opgedane kennis werd later gebruikt voor de lancering van andere sattellieten, maar de GGSE 4 cirkelt nog altijd rond de aarde. En hij dreigde gisteren woensdag dicht in de buurt te komen van een andere sattelliet, de IRAS, die in 1983 gelanceerd werd als ruimtetelescoop. Het was de eerste infrarood ruimtetelescoop en hij heeft nog geen jaar gewerkt. Zo’n 27 jaar later zou hij tegen bijna 15 km per seconde afstevenen op de GGSE 4 van 1967. Geen van beiden kan nog bijgestuurd worden, en met wat geluk hebben ze elkaar op zo’n 20 meter gemist. In die gigantische ruimte is dat iets als op een haar na gebotst natuurlijk, want de hele baan is zo’n 42.000 km en dan is 20 meter niets. En als ze gebotst hadden had dat een wolk van puin opgeleverd. Die zou werken als een mijnenveld voor latere sattellieten.
Als dat regelmatig gebeurt krijgen we wolken van schroot rond de aarde en wordt het steeds moeilijker om sattellieten veilig te lanceren of in hun baan te houden. Een uitdaging voor bedrijven als SpaceX, dat de volgende jaren Starlink wil uitrollen, en daarvoor een heel netwerk van satellieten wil lanceren om internettoegang per satelliet te leveren. Vandaag lanceerden ze er 60; ze wegen meer dan 200 kg per stuk.

Als die oude sattellieten gebotst waren, hadden ze in Pitsburg gratis vuurwerk kunnen zien, want de IRAS heeft de grootte van een goede container.
Volgens voorspellingen was er 1 kans op 20 tot 1 kans op 10 dat ze zouden botsen. Het opvallendste van het hele verhaal is de bron van de informatie. Het is niet de Amerikaanse overheid die de burgers erover informeert, want de satellieten in kwestie waren buiten dienst en werden niet meer opgevolgd. Het is een prive bedrijf, LeoLabs, gespecialiseerd in het volgen van ruimteafval en de berekening van mogelijke botsingen, dat met de voorspelling kwam.

Nieuw leven voor QNX

QNX is geen nieuwe Linux distributie, maar wel het systeem dat door Blackberry gebruikt wordt in zijn apparaten.

Zoals de naam doet vermoeden is er wel verwantschap, want het systeem heeft unix-eigenschappen. Het werd ontwikkeld door Quantum Software systems, dat het verkocht aan Harman, dat het inbouwde in allerlei automotive toepassingen. Daarna daarna werd het verkocht aan Blackberry eveneens een Candees bedrijf dat toen nog werkte onder de naam RIM.
QNS is een microkernel systeem, met een kleine kern die past op eenvoudige apparaten waar het systeem moet ingebouwd worden. De kern wordt dan uitgebreid met de taken die nodig zijn voor het apparaat in kwestie. Blackberry gebruikte het op zijn mobiele apparaten en tablet.
En nu zou QNX ingebouwd gaan worden in de nieuwe electrische bestelwagens van UPS. Dat zou tienduizend voertuigen besteld hebben bij Arrival. Arrival is een Brits bedrijf dat electrische bedrijfsvoertuigen maakt.

compiled by BCP v.0.4.6

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.