Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Ruzie over bitcoins * Argentijnse ID * Gelaatsherkenning herkend * Weg van GitHub * Tabs of geen tabs? * Veilige Toevoer

Uitzending do 18:00, i-nieuws 6 na 6 ** November 4th, 2021 by wim.webgang **

Ruzie over bitcoins

De burgerlijke rechtszaak over de begintijd van de bitcoins. Ira Kleiman , broer van David Kleiman, spande de zaak aan tegen Craig Wright, een computerwetenschapper die samen met David Kleiman de bitcoin zou ontwikkeld hebben in een bedrijfje W en K Info Defense Research. David Kleiman is overleden en de broer claimt nu diens deel van de bitcoins die de twee kameraden genereerden in de beginperiode.
Meer nog, het was eigenlijk David Kleiman die het genereren van de bitcoins helemaal op zijn eentje uitgevoerd heeft. Wright zou ze na zijn dood onrechtmatig in handen gekregen hebben. Een jury zou moeten beslissen over de zaak. De bitcoins waarover het gaat zouden nu meer dan zestig miljard waard zijn.

Argentijnse ID

De databank van de Argentijnse identiteitskaarten is gekraakt. De computerinbreker wist zich toegang te verschaffen tot de RENAPER databank in netwerk van Binnenlandse zaken, en kon alle gegevens die gebruikt worden voor de identiteitskaarten kopiëren. Die databank, RENAPER, bevat waarschijnlijk de gegevens van de hele bevolking van Argentinië, zo’n 45 miljoen mensen.
En de inbreker stak die gegevens niet in zijn diepvriezer, integendeel, ze werden online aangeboden voor grof geld. Vooral de gegevens van bekende Bekende Argentijnen lijken gegeerd; er zijn al gegevens online verschenen van meer dan veertig beroemdheden, waaronder bekende profvoetballers.
Op 13 oktober gaf de minister van binnenlandse zaken van Argentinië toe dat zijn beveiligingsteam had vastgesteld dat er via een VPN account vanuit het ministerie van gezondheid was toegang gemaakt tot het RENAPER systeem. Maar de minister had ook goed nieuws: er was geen data gelekt of aangetast. Ondertussen deelde de computerinbreker verder gegevens uit de databank, zelfs met journalisten.

Beveiligingslekken bij de Argentijnse overheid lijken een tweejaarlijks newsevent te worden. Ook in 2019 en in 2017 lekten er al persoonlijke gegevens van vooraanstaande personen.

Gelaatsherkenning herkend

In Australië heeft de overheid vastgesteld dat ClearView AI de privacywetten overtreden heeft met zijn gelaatsherkenning. Het bedrijf verzamelde biometrische gegevens over de bevolking, en voedde ze aan hun identiteitsherkenningssysteem dat met Kunstmatige Intelligentie werkt. De wet dateert van 1988, dus ze is niet onlangs opgesteld om te anticiperen op de privacy-invasie van internetbedrijven.
Ze verdedigt al lang fundamentele rechten die hier overtreden werden, zoals het verbod op verzamelen van gegevens zonder medeweten of op oneerlijke manieren, verdoezelen van het doel van de datavergaring, enz.

En Australië staat niet alleen; in februari 2021 publiceerde de Canadese toezichtshouder een rapport waarin de illegale verzameling van gegevens door ClearView AI een geval is van “mass surveillance”, bespioneren van de Canadese inwoners.

Weg van GitHub

De baas van GitHub, Nat Friedman, gaat weg bij het bedrijf. Dat kondigde hij zelf aan in een tweet, waarbij hij zegt terug te willen naar de geest van een pas opstartend bedrijf. Eigenlijk zegt hij dus niet concreet wat hij wil gaan doen, en blijft het erg onduidelijk waarom hij juist weggaat.
Microsoft kocht github in 2018, en maakte Nat Friedman er baas. Friedman was twee jaar daarvoor bij Microsoft terechtgekomen toen zijn bedrijf Xamarin (*) , werd opgekocht door Microsoft.
Hij wordt vervangen door Thomas Dohmke, die al een leidende functie had bij GitHub.
GitHub is tot nu toe een redelijk onafhankelijk bedrijf gebleven hoewel het in handen was van Microsoft, mogelijk is daar verandering op komst.

GitHub is niet te verwarren (of juist wel) met GitLab, een ander bedrijf dat een boncodebeheersysteem heeft dat populair is bij opensource en free softwareprogrammeurs. GitLab zou dertig miljoen gebruikers hebben, GitHub meer dan zeventig miljoen.
GitLab ging onlangs naar de beurs en haalde meer dan 16 miljard dollar op.

*) waarmee hij aan een open source alternatief voor Microsofts .NET werkte… https://en.wikipedia.org/wiki/Nat_Friedman

Tabs of geen tabs?

Er was publieke onrust onder de Apple gebruikers over de tabs in de Sofari browser van Apple in OS-X. Vanaf versie 15 zouden de tabs zo goed als verdwijnen, en werd een heel nieuw uitzicht van Safari ingevoerd, dat veel gebruikers ontwrichtte. De achtergrond van de webpagina loopt door in de tabs, die dus zo’n beetje verdwijnen. De hele zone is niet meer duidelijk afgelijnd van de inhoud van de pagina. En de tabs worden gecombineerd met de url-bar om plaats te winnen op het scherm, waardoor die url ook onleesbaar wordt. De kritiek ging vooral over twee aspecten:
- Tabs doen verdwijnen op deze manier zegt vooral iets over de persoon die dat besliste, met name dat die geen tabs gebruikte. Maar dus ook niet weet hoe hard ze gemist worden.
- Het systeem van tabs werd binnen OS-X op veel plaatsen gebruikt, en het was dus een vertrouwde manier van werken, die nu op één plaats wordt weggehaald. Dat maakt het systeem minder samenhangend (juist één van de belangrijkste kenmerken van Mac software), en zou kunnen aangeven dat ze op andere plaatsen ook gaan verdwijnen en dat gebruikers zich ongemakkelijk gaan voelen.
Apple kwam blijkbaar tot de conclusie dat die kritiek terecht was, want in hun volgende systeemversie, “Monterey”, zouden de veranderingen teruggeschroefd worden.


(OS-X “Monterey” zou volgende week officiëel uitkomen. In de afleveringen van de originele Zorro was Monterey een regelmatig voorkomend stadje).
Trouwens ook de Mozilla foundation deed een onnozele verandering aan de Tabs in Firefox, die wat afgronder (mac-achtiger?) gemaakt zijn, en daardoor net meer plaats innemen, maar ze zijn wel duidelijk van elkaar te onderscheiden.

Veilige Toevoer

De Linux Foundation werkt aan een veilige toevoerketen voor het Linux ecosysteem.
Ze voegen aan hun opleidingen “Supply Chain Security” toe, kondigden ze aan.
Aanleiding is de steeds toenemende druk van aanvallen op die keten.
Door samenwerking met gespecialiseerde bedrijven krijgt het LFX platform aktieve scanning naar binnengesmokkelde malware. LFX Security en de LFX tools moeten heel wat open source / free softwar projecten helpen met hun beveiliging.
Ze scannen bv op meer dan tienduizend bekende beveiligingsproblemen in de software, alsook voor per vergissing achtergelaten wachtwoorden enz.
En bovendien op rascisme en scheldwoorden!

compiled by BCP v.0.6.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.