Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Bitcoin milieuramp * Mini Arduino * Wie krijgt de roe? * Lang wachtwoord

i-nieuws 6 na 6 ** November 25th, 2021 by wim.webgang **

Bitcoin milieuramp

Het wordt steeds meer duidelijk dat de huidige cryptocurrency systemen een milieuramp aan het veroorzaken zijn. Een munt slaan kost altijd ongeveer evenveel energie, maar digitale munten als bitcoin kosten telkens méér energie om ze te maken, omdat de berekening om een nieuwe bitcoin te maken elke keer moeilijker wordt. De eerste bitcoins werden berekend op een pc’tje thuis, nadien werden pc’s speciaal samengesteld, en nu zijn er ware bitcoin fabrieken die zich vestigen (of verhuizen naar) plaatsen waar de energie het goedkoopst is. De directeur van de Zweedse milieu-administratie merkte op dat de energie die cryptocurrency kost ervoor gaat zorgen dat Zweden zijn belofte van de klimaatovereenkomst van Parijs niet zal kunnen nakomen. Ze schatten in Zweden in dat het energieverbruik daarvan nu al even hoog is als dat van 200.000 gezinnen. Een combinatie van topmensen van leefmilieu en de financiële sektor in Zweden roepen Europa nu op om deze energieverslindende praktijk te verbieden. Bedrijven die investeren of handelen in de cryptomunten moeten verboden worden hun aktiviteit te omschrijven als “duurzaam”.

Mini Arduino

Arduino heeft een nieuwe Uno op de markt gebracht. Onder de titel “Introducing the Arduino UNO Mini Limited Edition: Pre-orders now open” kondigen ze het nieuwe bord aan.

Het originele Uno bord is al meer dan tien jaar oud, en is al meer dan 10 miljoen keer verkocht. En dat leek de aanleiding voor dit feestartikel.

Het is een bord dat ongeveer overeenkomt met de Arduino Rev3, maar veel kleiner – er passen vier mini’s in een Rev3 bord.
Het andere grote verschil is de usb-c aansluiting in plaats van de grote originele usb aansluiting. Door de andere maat zullen de klassieke plugins of “hats” niet passen; de aansluitingen op het nieuwe bord zijn soldeerpunten met gaatjes.

Het bord is uitgevoerd in zwart en goud, want het is een limited edition, waarvan er misschien meer in een verzameling terechtkomen dan in bouwprojecten. Het kost 40 euro.

De eigenschappen zijn:
Microcontroller: ATmega328P
Voltage: 5V
Invoer Voltage: 6-20V
Digitale I/O Pins: 14
PWM I/O Pins: 6
Analog Input Pins: 6
Flash Memory: 32KB
SRAM: 2 KB
EEPROM: 1 KB
Clock Speed: 16MHz
Dimensions: 34.2mm x 26.7mm x 8mm


Maar het zal nog wel even duren alvorens je het bord in handen krijgt, want nu worden zogenaamde “pre-orders” opgenomen, voorafbestellingen. Dat is mogelijk ook een interessante manier om het voorgefinancierd te krijgen, en we hebben nog de tekorten aan grondstoffen die mogelijk roet in het eten gooien.
En het oude bord gaat in korting van 20 naar 17 euro op hun site, dus misschien de moment om daar een voorraad van in te slaan.

Wie krijgt de roe?

De Italiaanse Sint was niet te spreken over het gedrag van internet en IT-reuzen Amazon en Apple. In 2018 hadden de bedrijven een overeenkomst gesloten om produkten van Apple en Beats maar te laten verkopen door bepaalde verkopers op Amazon, zogezegd als garantie voor de kwaliteit.
Zij vonden in hun schoentje alvast een boete voor het vervalsen van de competitie op hun online platformen.
Voor Amazon was het bijna zeventig miljoen euro, voor Apple meer dan honderddertig miljoen euro. Ze kregen bovendien het bevel om onmiddellijk te stoppen met hun concurrentievervalsende praktijken.
De bedrijven lijken niet tot inkeer te zijn gekomen, ze gaan in beroep.

Ondertussen werkt het Europees parlement al bijna een jaar aan meer bescherming van de internetgebruikers tegen monopoliepraktijken van grote technologiebedrijven, vooral de zogenaamde “poortwachters van de digitale markten”.
Ze werken bv aan een wet die moet vermijden dat gebruikers vastzitten aan een bepaald bedrijf voor het communiceren met hun vrienden; de berichtendiensten moeten beter onderling uitwisselbaar zijn. En ze willen de advertentiepraktijken naar minderjarigen toe beperken.
Zolang de bedrijven er genoeg winst mee kunnen maken, zijn ze niet geneigd om zich aan regels te houden, bleek al in het verleden. Daarom worden de boetes zwaar genoeg gemaakt, en uitgedrukt in procenten van de omzet.

Wie zich wil verdiepen in de mechanismen achter de giftige effecten van sociale media, kan binnenkort exclusieve documenten van binnenuit raadplegen: Gizmodo heeft aangekondigd een deel van de documenten van de “Facebook Papers” te zullen publiceren.

https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/europe-fit-digital-age/digital-markets-act-ensuring-fair-and-open-digital-markets_nl

Lang wachtwoord

Een onderzoek over pogingen tot inbraak in computersystemen die aan het internet hangen, maakt duidelijk dat er ongelooflijk veel aanvallen zijn, dat ze schijnbaar van enkele grote landen komen, en dat de lengte van de uitgeprobeerde wachtwoorden voor een groot deel in het segment rond 6 tekens zit.
Wetenschappers en informatici zetten een “sensor network” van servers op het internet met het doel om te onderzoeken hoe die benaderd worden met inbraakpogingen. Dikwijls gebruiken ze daarvoor een clouddienst en zetten er virtuele servers op. Deze virtuele servers zijn de “honeypots”: zien er langs de kant van het internet als servers uit, maar ze dienen om informatie over aanvallen te verzamelen.
De aanvallen gebeuren veel vanuit niet te achterhalen systemen, maar het valt wel op dat als het systeem herkenbaar is, het voor de helft over Linux systemen gaat, en voor de helft over Windows. Aanvallen gebeuren op allerlei protocols, maar ssh is een populair doel.
De meest gebruikte poging om in te breken gebeurt met de loginnaam “root” en het wachtwoord “123456″. Een paar andere veel veel voorkomende pogingen gebruiken de login admin, admin1, administrator, testuser, anonymous, support, guest, manager, supervisor, enz.
Bij de uitgeprobeerde wachtwoorden vinden we behalve 123456 ook 1234, 12345678, 1111 enz “password”, “test”, “system”, “guest”, “admin” (van admin, admin combinatie?) en dan de standaard wachtwoorden van bepaalde systemen: “raspberry” “raspberrypi”, “bodhilinux, “uClinux”, “libreelec” en “toor” (idd root omgekeerd).
Heel lange wachtwoorden (meer dan 10 tekens) en complexe combinaties, bv met speciale tekens of spaties, worden het minst uitgeprobeerd.

Eens een computersysteem aan het internet gehangen wordt, duurt het niet lang voor de eerste inbraakpoging plaatsvindt. In verschillende opstellingen duurde het van 50 seconden, over 5 minuten tot maximaal een goed uur eer een aanval geregistreerd kon worden. Eens de aanvallen beginnen kom je gemakkelijk aan meer dan 600 aanvallen per uur, dus gemiddeld bijna een aanval om de 5 seconden. Wereldwijd blijkt Europa geografisch het meestgekozen doelwit te zijn, meer dan Azie of de VS.

MDPI.com bevat een rapport in de vorm van een pdf: sensors-21-02433.pdf
Het is een creative commons werk met de (vrij vertaalde) titel “Een vergelijkende analyse van honingpotten op verschillende cloud platformen”

compiled by BCP v.0.6.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.