Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Helden bouwen hun computer zelf

Uitzending do 18:00 ** January 3rd, 2022 by wim.webgang **

Helden bouwen hun computer zelf

We could be heroes … just for one day

In de tijd dat laptops nog vreemde dure beesten waren, en computers bestonden uit een bak, een scherm en een toetsenbord, waren er heel wat computerliefhebbers die hun pc zelf bouwden. Later waren het vooral gebruikers die speciale hardware willen, die hun pc zelf samenstelden Zoals cryptomunt-miners. Of gamers, die er ook nog een speciale kast rond willen. Ze zoeken informatie op en wisselen kennis en ervaring uit op fora. Ze gaan zelf op zoek naar alle onderdelen van een pc en kiezen – naast de behuizing – de processor, de voeding, geheugenmodules, harde schijf (rare naam voor SSD), grafische kaart, en andere extra onderdelen, en natuurlijk een moederbord, waarop alles geïnstalleerd of aangesloten wordt.

Dat moederbord is cruciaal. Het bepaalt hoeveel en wat je kan inpluggen, maximum geheugen, aantal drives, aantal en type slots voor processor en uitbreidingskaarten, snelheden enz. Het is ook duur, en als produkt krijgt het daarom wat meer aandacht. De marketingjonges gaan speciale namen bedenken voor de modellen van moederborden, als “prime”, “master”, “gaming plus”, “Ultra”, “Tomahawk”, “Elite”, of om de computerbouwer ultiem te eren: “Hero”.
Na de aankoop, en het soms lange wachten op de beschikbaarheid van alle onderdelen, komt dat het ultieme moment waarop de computeronderdelen samengevoegd worden, alle kabeltjes juist aangesloten worden, en uiteindelijk de nieuwe computer wordt opgestart. Best spannend, en dikwijls documenteren de bouwers ook alle stappen. En zeker als het fout gaat, gaan ze het internet op met het resultaat. Een voorbeeld daarvan half december 2021: een beschrijving met foto van een “Hero” moederbord, dat na het voleindigen van het zelfbouwproject, vlotjes zijn werk deed, maar de volgende dag doodleuk een brandgeur verspreidde en het opgaf.
Het risico van de zelfbouwers? Soms geven ze toe dat ze niet helemaal zeker zijn of ze alles juist gedaan hebben…
Op een forum:
- De donkergekleurde verbrande kleur zit dicht bij een schroef. Heb ik daar iets mis mee gedaan?
- Heb je de schroeven te hard aangedraaid? vraagt iemand
- Zijn de afstandshouders juist gemonteerd? Raakt er niet iets het moederbord aan de achterkant?” vraagt iemand anders
- Ik heb het bord eens laten draaien toen nog niet alles aangesloten was; mocht dat wel? Gaat het daarvan kapot?
- Heb ik iets fout gedaan met de instellingen in het BIOS? Deze combinatie mag je toch overklokken? Maar tot welke sneldheid?
- Mijn computer start de tweede dag niet meer op en geeft op het cijfer-schermpje het getal 53.
-Heeft blijkbaar iets met het geheugen te maken: Code 53: memory initialization error.
-Maar het type klopt en dat zit toch juist?
- Misshien een beschadiging aan het moerderbord. Ben je niet uitgeschoten met de schroevendraaier, en daarbij iets geraakt of gekrast?
Er worden foto’s gepost.
- Iemand iets gelijkaardig voorgehad?

Er lijken toch wel meer gelijkaardige gevallen te zijn. Op de foto’s zie je min of meer hetzelfde fenomeen: het moederbord is ongeveer op dezelfde plaats wat verbrand lijkt het, soms één of twee componenten een beetje tot heel erg verbrand tot gesmolten. De kopers hebben hun garantie natuurlijk, maar als er meer gelijkaardige gevallen opduiken begint het te lijken op een productiefout, of minderwaardige kwaliteit. De fabrikant van het moederbord reageert nog niet behalve een vraag om een serienummer of zo.

Maar een in hardware gespecialiseerde blogger, die zelf niet zo’n moederbord heeft, begint de foto’s eens te bekijken. De verbrande componenten zijn MOSFETS, een soort transistor. Hij merkt op dat hoewel de moederborden er allemaal hetzelfde uitzien, er een component is die op sommige foto’s omgekeerd op het moederbord is gesoldeerd. Die component is niet verbrand of gesmolten, hij zit een beetje verderop, maar het verschil viel hem op. Het is een vierkant dingetje met twee aansluitingen, en heeft aan één zijde een streepje. Soms staat dat naar rechts, en dan is de tekst op de component leesbaar, en soms staat dat streepje naar links, en dan staat de tekst op zijn kop. Onderzoek op basis van de letters op die component wijst uit dat het een condensator is. Een condensator is een electrisch onderdeel dat een plus en een min kant heeft, en op 1 bepaalde manier moet vastgesoldeerd worden. In tegenstelling tot bv een weerstand, die gerust omgedraaid mag worden. Maar een condensator omdraaien verandert de werking, verandert het effect in de electrische schakeling waar hij een functie heeft. Het is als een draaideurtje aan een ingang of uitgang dat omgekeerd geplaatst wordt. De blogger vergelijkt de foto’s van de defecte, verbrande moederborden, en ziet dat daar het streepje altijd naar links staat. Bij de vergelijkingsfoto’s van sommige andere gebruikers zonder problemen staat het steeds naar rechts. En die éne foto van een nieuw moederbord waar het streepje naar links staat, wel, die gebruiker kan maar best opletten, want het lijkt er op dat er een productiefout is en hij een slecht bord heeft…
Even later komt de fabrikant van het moederbord met een bevestigende verklaring: “we hebben de voorlopige conclusie getrokken dat een mogelijk omgedraaide condensator in een van de produktielijnen de oorzaak is…”

https://youtu.be/2VkO4wiEAY4

Op 29 december kwam een publieke verklaring van de fabrikant: …Announcement Regarding… Hero Issue ….

Muziek
(naast achtergrond Bowie en Stranglers tijdens bovenstaande tekst)

18:08 M0RPH3XX – ALOMAJA(Radio Edit)
18:13 Julien Cuypers – Jupiter CUTmidOUT
18:23 Cyber Wuruhi – Imaginary Lagoon
18:38 Julien Cuypers – Parralel Universe
18:48 reaman – Out of the mist
18:52 M0RPH3XX – TECHNOPHOBIC(Radio Edit)
18:56 Siddhartha Corsus – Lost My Mind (Good Riddance)
19:00 Julien Cuypers – Would You Fuck Me

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.