Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

koolstofmunt * Glasvezelvakbond * Gelaatsherkenning

i-nieuws 6 na 6 ** January 6th, 2022 by wim.webgang **

koolstofmunt

Cryptocurrency of blockchainmunten maken gebruikt zoveel energie dat het electriciteitsnet in sommige landen verstoord wordt. Kosovo, een land met nog geen twee miljoen inwoners, heeft nu een verbod ingesteld op cryptocurrencyproduktie. Het land verkeert in de ernstigste energiecrisis sinds tien jaar, en is voor iets minder dan de helft van zijn energie afhankelijk van dure import. Ze willen de plaatsen opsporen waar cryptomunten worden gemaakt, en die sluiten, verklaarde de minister van Economie. Het land betaalt hoge prijzen voor de import van energie, en zit zelf met verouderde steenkoolcentrales voor electriciteitsopwekking. Net als bij ons steeg ook daar de prijs van gas.

In november 2021 riep Zweden al op om in de Europese gemeenschap het energievretende “mining” of berekenen van nieuwe crypto-munten te verbieden. In Zweden zou de energie die gebruikt wordt voor crypotomunten alleen ervoor zorgen dat de klimaatdoelstellingen van Parijs niet gehaald worden. Het zou in Zweden de energie verbruiken van tweehonderd gezinnen. In New Mexico werd een crypto-munten-energieverbruik vastgesteld dat overeenkwam met bijna 20.000 gezinnen. Ook in China werd cryto mining beschouwd als extreem schadelijk voor het halen van de koostofdoelstellingen, en werden er maatregelen genomen.

Glasvezelvakbond

In de VS hebben de werknemers van een afdeling van Alphabet een vakbondsdelegatie opgericht. Alphabet is opgericht als moederbedrijf van Google, dat te veel nevenprojecten had, en een nieuwe koepel nodig had. Eén van die projecten was Google Fiber, dat zich tien jaar geleden al bezighield met het maken van internetverbindingen met glasvezel. Een glasvezelverbinding voor internet levert een spectaculaire snelheidsverbetering op ten opzichte van dsl en kabelnetwerken zoals wij die kennen van Telenet en Proximus.
De opgerichte afdeling heet Alphabet Workers Union, en ze zullen de arbeidsvoorwaarden van de werknemers gaan onderhandelen, bv voor de uitzonderlijke omstandigheden tijdens de covid pandemie.
Dat werpt wel een andere licht (of schaduw?) op het ambitieuze glasvezelprogramma van Google. Op 1 april 2010, bij het begin van dat programma, deed nog de grap de ronde dat het stadje Topeka in Kansas van naam zou willen veranderen in Google, Kansas. Het was duidelijk dat ze probeerden in de aandacht te komen van de planners van Google die moesten beslissen waar hun glasvezelproject van start zou gaan. Google antwoordde met een knipoog (nog steeds op 1 april) dat het zich zou omdopen tot Topeka.

Topeka dat maar eens!

Gelaatsherkenning

Het is niet duidelijk of de gelaatsherkenning door AI software gebeurde of door mensen, maar het officiële verhaal is dat politiemensen een maffiabaas herkenden op beelden van Google maps, of eerder street view. Daar stonden twee mannen op straat te praten voor een groentewinkel, en één van die twee leek op de veroordeelde en gezochte maffiabaas. De Italiaanse man werd al twintig jaar gezocht, en werd gespot in Spanje, in de buurt van Madrid. Hij had voor de veiligheid al die tijd geen contact gehad met zijn familie, en was verwonderd dat hij opgepakt werd. Hij had een voledig nieuw leven uitgebouwd, met een andere naam, hij had een winkeltje en een restaurant.

En daar komen we bij een interessant aspect; de foto’s van personen op Google zijn altijd wat onscherp gemaakt, dus het lijkt weinig waarschijnlijk daar toevallig iemand op te herkennen, los van de vraag waarom ze op dat stukje straat keken. Maar het restaurant had een facebook account, en daarmee waren foto’s gepost waarop hij achter het fornuis staat.

compiled by BCP v.0.6.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.