Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Evolutie van besturingssystemen * Botnet * Onderzoek tegen Google stopgezet

i-nieuws 6 na 6 ** October 28th, 2010 by wim.webgang **

Evolutie van besturingssystemen

Deviceguru.com heeft een artikel gepubliceerd over de evolutie van de gsm besturingssystemen. Ze gebruiken daarvoor ondermeer cijfers van Gartner. Het besturingssysteem Symbian, van gsm-bouwer Nokia, had tot 2009 ongeveer de helft van de markt, en er wordt verwacht dat ze tegen 2014 zullen terugzakken tot 30 %.
Het besturingssysteem van de iPhone van Apple, “iOS”, zou in aantal apparaten wel stijgen, maar in percentage blijft het toch schommelen rond zijn huidig percentage van bijna 15 %.
Windows Phone zakt van boven 8 % tot minder dan de helft daarvan. RIM zakt ook zachtjes in procenten, hoewel de aantallen sterk stijgen. Natuurlijk zijn er niet alleen verliezers; de grootste stijger hier is Android die van 3,9 procent in 2009 naar 29,6 procent in 2014 zou gaan. En nog een andere onopvallende winnaar is “Andere besturingssystemen”, dat van 6 % naar bijna 10 procent gaat.

Welke tendens zit hier nu in? De “oude” systemen dalen, zoals Windows, Symbian en RIM. De minieme stijging tot spectaculaire verveelvoudiging van procenten zit allemaal in Unix-gebaseerde besturingssystemen…
(link)

Botnet

De Amerikaanse politie en FBI rolden begin van de maand een netwerk van cyberkriminelen op die via hun malware computers besmetten en probeerden wachtwoorden te vinden om honderden miljoenen dollars te versluizen naar hun eigen rekeningen, wat slechts gedeeltelijk lukte. Ze organiseerden zich rond de beruchte Zeus malware, ook wel Zbot genoemd, die ze bv via een campagne op LinkdIn wisten te verspreiden, ondermeer in nagemaakte “Contact requests”.
Gebruikers wiens computer besmet wordt, merken meestal niets, maar de spionage functie van het programma richt zich op hun online bankverrichtingen. Die Zeus software met slechte bedoelingen is zo goed en populair onder cybercriminelen dat ze onder licentie gebruikt wordt door verschillende groepen. Voor een goede 2000 euro kan je de software kopen, of met de nieuwe methodes zelfs huren voor 60 dollar per dag. En een enkele aktie van een botnet, bv een DDos aanval, kan je apart boeken voor nog minder geld. De makers van de software daarvoor beschermen hun software met anti-kopieermaatregelen, net als in de gewone software-industrie.
Bij het opgerolde netwerk is sprake van samenwerking met andere landen, waaronder Nederland, waar een belangrijke kern van het netwerk zou zijn geraakt.

Onderzoek tegen Google stopgezet

De FTC (Federal Trade Commission) heeft zijn “streetmaps” onderzoek tegen Google beĆ«indigd. Bij het afrijden van alle straten werden beelden opgenomen van het zichtbare spectrum (fotografie, film), maar ook van het onzichtbare “wifi” spectrum. In die opgeslagen digitale informatie van allerlei draadloze thuisnetwerken zaten gegevens als wachtwoorden, e-mails, opgevraagde webpagina’s enz. Het bedrijf wist niet dat al deze gegevens opgeslagen werden, dat was ook niet nodig voor hun doel. Het zou een fout in de software zijn geweest. Nadien heeft Google een aantal beloftes gedaan, als het vernietigen en nooit gebruiken van de verzamelde informatie, en het opstellen van procedures om soortgelijke voorvallen te voorkomen.

iDos

Een dos-emulator die op een iphone draait, dat was een spectaculaire aankondiging op een technologie-website voorbije week. Niet alleen dat die dos-emulator bestond, maar bovendien gewoon beschikbaar was in de i-store voor een klein bedrag. Een aantal gebruikers kochten die emulator aan en begonnen te experimenteren met hun oude dos-kennis. Het lukte een gebruiker op die dos een oude windows versie te installeren, versie 3.0. Dat was een Windows die geen internet kende, dus het enige wat je erop kan doen is spelletjes spelen. Dat is dan ook wat er gebeurde; een youtube filmpje toont oude dos-spelletjes die draaien op de emulator. Apple gunt de gebruikers dit nostalgisch pleziertje niet, en haalde de dos-emulator uit de app-store.

Botnet te huur

Het Iraans Cyberleger zou betrokken zijn in een aanval op Europese websites. Ze verhuurden mogelijk een botnet voor de aanval. Vroeger waren ze al betrokken bij een aanval op twitter en de chinese zoekwebsite Baidu. Hun diensten zijn erg klantvriendelijk. Wie een aanval wie uitvoeren kan een regio opgeven en het aantal computers dat je wil bereiken. Dan vul je de URL in van plaats waar de eigen malware staat. De groep heeft zelfs een “controlpanel”, een webpagina waar de verrichtingen administratief gevolgd kunnen worden, met statistieken over het aantal besmette computers. Seculert heeft schermafbeeldingen op internet gezet waarin het controlepaneel 14000 besmette pc’s per uur toont. Om de pc’s te kunnen besmetten worden gaten uitgeprobeerd in de java runtime, Adobe programma’s, Internet Explorer en MS Windows. In de broncode van die pagina kan je de naam van de groep verborgen in de htmlcode zien staan. De bende is erg aktief de laatste jaren; hun netwerk werd gebruikt voor het verspreiden van Zeus, dat inbreekt in bankrekeningen.
In vroegere aanvallen op bv Twitter knoeiden ze met het DNS, waardoor gebruikers die het juiste website-adres intikten, toch op valse servers terechtkwamen.

Blog.seculert.com
Voortgaand op die besmettings-cijfers per uur en de tijd dat deze computerkraakmethode aktief is, kunnen ze 20 miljoen computers besmet hebben, maar dat is eigenlijk speculatie, geen meting.
Interessant blijft wie dat Iraance Cyber leger is, of wie erachter zit. De afkorting van deze groep lijkt wel een verwijzing of parodie op CIA. Hun akties lijken te maken te hebben met Iran, maar misschien niet zoals het eruitziet. Zo werd de nucleaire installatie van Iran aangevallen met een cyberaanval. Is deze groep een vergelding zoals de naam doet uitschijnen, of is de naam juist een afleidingsmaneuver en moet je naar de andere kant kijken?

Tech-joke of the week:
Schatting van Duitse tanks tijdens WOII door observeren van serienummers.

Na het nieuws:

Nederland rolt botnet op:
OM Nederland

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.