HTop * 1967 * Ziekenhuis afgeperst * Kotlin
i-nieuws 6 na 6 ** February 18th, 2016 by wim.webgang **htop 2.0
Htop 2.0 is verschenen voor verschillende unix-achtige systemen als Linux, OSX en BSD. htop geeft een kernachtig overzicht van de processen (programma’s) die draaien op de computer. Hoewel je de tool op de commandline start, neemt het het hele scherm in en het gebruikt kleuren. Bovenaan het scherm krijg je een overzicht van de processorbelasting (per processor), het gebruik van geheugen en swap.
De vorige versie op openSuse 13.1 was htop 1.0.2
1967
Een artikel op de site van the guardian toont een serie foto’s van computerapparatuur en bedieners ervan eind jaren zestig in Bell Labs.
De afgebeelde personen, zijn allemaal vrouwen, van computeroperators tot supervisors.
Er zijn vrouwen bij die in ploegen werken aan een miljoenen kostende machine die zo optimaal mogelijk gebruikt moet worden. Een andere vrouw heeft een eigen buro, en het kusntwerk dat aan de muur hangt blijkt eveneens van haar eigen hand te zijn.
Mogelijk maakte de krant een selectie uit een ruimer aanbod, maar het is duidelijk dat vrouwen over heel de lijn aanwezig zijn. Op de foto’s staan in de achtergrond nog meer vrouwen, en bij uit de commentaren bij de foto’s kan men afleiden dat minstens twee van de drie supervisors vrouw waren.
Op de foto’s zie je verschillende etnische achtergronden van de werkneemsters, en behalve zelfgemaakte kunstwerken zie je bv foto’s van Italie aan de muur.
Bell Labs is e?e?n van de legendarische plekken voor de ontwikkeling van (computer)technologie, denk maar aan de ontwikkeling van Unix, waar ook Linux op gebaseerd is.
Bij het zien van die foto’s kan men zich afvragen waar het is fout gegaan; wanneer zijn computers jongensspeelgoed geworden?
http://www.theguardian.com/technology/gallery/2016/feb/13/future-women-the-bell-lab-computer-operators-of-the-1960s-in-pictures-women-in-computing
Ziekenhuis afgeperst
Begin februari braken computerinbrekers in in een hospitaal in Los
Angeles, of ze wisten op een andere manier het computersysteem te besmetten met een
afpersingsvirus. Op de getroffen computers worden alle data versleuteld, en dus onbereikbaar voor de gebruikers.
De criminelen eisen een afkoopsom van 9000 bitcoins om de sleutel te geven om de data terug bruikbaar te maken. Dat zou,naargelang de koers van de bitcoin, overeen kunnen komen met een paar miljoen euro.
Het ziekenhuis verwittigde de politie, en deed er verder alles aan om het probleem stil te houden; de werknemers kregen spreekverbod.
Maar de werking van het ziekenhuis zelf kwam sterk in het gedrang. Computers die nog niet getroffen waren, mochten niet meer worden ingeschakeld, om het probleem niet nog te verergeren. Alle commmunicatie moest gebeuren met fax, en er werd terug papier en pen ingevoerd om nota te nemen en dossiers aan te leggen. Voor onderzoeken die afhankelijk zijn van computers, worden patie?nten doorverwezen naar andere ziekenuizen.
Een gespecialiseerde firma werkt aan de opkuis van de informaticasystemen. De baas van het ziekenhuis zegt dat ze geen zicht hebben of de gegevens ook gekopieerd werden door de computercriminelen. De website van het ziekenhuis is niet getroffen, maar zwijgt ook in alle talen over het voorval.
Kotlin
Jetbrains bracht een nieuw alternatief op de markt voor programmeren voor de JVM. Het is een programmeertaal met de naam Kotlin, en is free en open source software.
De taal maakt het mogelijk om met erg geconcentreerde lijnen code veel te bereiken, en maakt het gemakkelijk om typische, veel voorkomende fouten te vermijden, zoals met null pointers.
De taal kan gebruikt worden om serverside programma’s te schrijven, android apps, of front-end code die in de browser draait.
Er zijn vier manieren om Kotlin uit te proberen:
- met een aparte compiler vanop de commandolijn.
- met de community edition van programmeeromgeving “Intellij IDEA”
- met een plugin in Eclipse, een veel gebruikte programmeeromgeving.
- via de browser; online op een website. (try.kotlinlang.org)
Meer info: https://kotlinlang.org/community.html
Link naar de online “Hello world” versie:
http://try.kotlinlang.org/#/Examples/Hello,%20world!/Simplest%20version/Simplest%20version.kt
Kotlin; beschrijving door een gebruiker:
https://medium.com/@octskyward/why-kotlin-is-my-next-programming-language-c25c001e26e3#.prozakz40