Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Linux in een htopje

Uitzending do 18:00 ** February 19th, 2016 by wim.webgang **

htop
Geen kledingstuk, maar wel een handig commandolijn hulpmiddel voor de systeembeheerder of nieuwsgierige gebruiker. Het is een kleurrijke variant op het alom aanwezige “top” op unix-achtige systemen. Het toont een lijst van de draaiende programma’s, hun geheugengebruik, en hoeveel procent van de rekenkracht van de processor ze in beslag nemen. Probeer zelf:

Open op Linux, OS-X of BSD een terminal venster, en tik

top

Check via je packet manager of je htop geïnstalleerd hebt staan, installeer indien nodig, en tik in de terminal:

htop

of

htop --help

(geeft versienummer en uitleg)

Ook voor desktopgebruikers
Handig om een programma dat druk bezig is maar niet meer op je muisklikken reageert, te onderzoeken, het nummer (PID) van het proces te vinden, ondermeer door de functietoetsen van F1 tot F10 en de “tree” functie, en het process te “killen” (het programma te sluiten vanuit het systeem).

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.