Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Uit de kluiten gewassen Arduino/SBC projecten

Uitzending do 18:00 ** July 12th, 2018 by wim.webgang **

Boek Maxi Projecten RasPi Etc

Een boek bovenop de reklame voor een Radio Centraal party


Maxi-power-projekte mit Arduino und Raspberry Pi
Een Arduino, SBC (*) of ander eenvoudig computerbord leent zich voor eenvoudige projecten, en de meeste voorbeelden gebruiken het dan inderdaad ook voor een eenvoudige toepassing met een beperkt aantal aan te sturen leds of actoren, een beperkte aanvoer van data via een voeler. Maar het bordje op zich kan ook gebruikt worden in de wat meer uit de kluiten gewassen projecten, en daar moet dit boek een hulp bij zijn.

*) Arduino of andere microcontrollers/single board computers (sbc) tot en met Raspberry Pi.

Titel?
Op de voorzijde van dit Duitstalig boek van Franzis is het even zoeken naar de titel tussen de vele tekstflarden en slogans (als “model onafhankelijke projecten bruikbaar voor alle microcontrollers” enz).
De zijkant, ondersteboven, geeft uitsluitsel:

Franzis | “Maxi-power-projekte mit Arduino und Raspberry Pi” | Hanus

Franzis is vanzelfsprekend de uitgeverij. Hanus staat voor de auteur Bo Hanus. Over de auteur en zijn co-auteur (en vrouw) Hannelore Hanus-Walther komen we verder niets te weten. Op internet kan je wel wat boeken van zijn naam terugvinden die te maken hebben met electriciteit en electronica inclusief zonnepanelen, allerlei gewone en alternatieve energieprojecten in huis.

Concept
Als een computerbord zwaarder belast wordt dan wat het uit zichzelf aankan, komt niet alleen de overlevingskans van het bordje in het gedrang, maar mogelijk ook de veiligheid van de hele opstelling. Het is belangrijk om te begrijpen wat er nodig is bij het uitbreiden van een principe-opstelling met een paar LED’s naar een installatie met misschien honderden LED’s. Hetzelfde geldt voor motoren en andere onderdelen; er is extra werk en kennis nodig om het ontwerp in goede banen te leiden.
Dit boek legt telkens de concepten uit en geeft de bijhorenden theorie, met electrische schema’s, en de nodige uitleg om dat om te zetten naar de praktijk. Het komt er dikwijls op neer dat bepaalde extra electronica of schakelingen noodzakelijk zijn in de wat zwaardere gebruiksgevallen om de SBC te vrijwaren van overbelasting.

Om een blik op de inhoud te geven, kan deze opsomming van termen een idee geven:
Weerstand, transistor, diode, relais, wisselstroom en gelijkstroom electromotor, buffers en driver-IC’s, LED’s in serie en in parallel, videosignalenschakelaar, voedingen en stroomvoorzieningen, ledstrip-besturing, zend-en ontvangstsystemen, electromagneten, electroventielen, aandrijvingen en overbrenging van beweging, electronische schakelingen op pcb’s zelf maken.

Na het diagonaal doorlezen van het boek krijg je enorm veel zin om aan een project te beginnen dat je links liet liggen omdat het er te groot/serieus/gevaarlijk uitzag voor zelfbouw op basis van Arduino/Raspberry Pi.
Nb: Ik heb voorlopig nog geen praktijkervaring met de uitvoering…

Een blik in het boek krijg je via een pdf die een 35 blz uit het boek ter inzage geeft:

https://www.franzis.de/media/pdf/81/40/5e/60509-0_LP_Maxi-Power-Projekte_mit_Arduino_Raspberry_Pi.pdf

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.