Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Wachtwoord vergeten * Google boete * Linux fabriek * Brex-IT * eBay krimpt * Klant of hacker

i-nieuws 6 na 6 ** July 19th, 2018 by wim.webgang **

Wachtwoord vergeten

Een man in de VS zit een half jaar in de cel omdat hij zijn wachtwoord vergeten is. Hij heeft de omstandigheden wel tegen; hij werd tegengehouden door de politie omdat ze vonden dat hij zich niet aan de voorrangsregels hield. Ze vroegen om zijn auto te mogen doorzoeken, wat hij weigerde. Ze hielden hem tegen tot ze een drugshond ter plaatse hadden, die ze oppervlakkig lieten snuffelen. De reaktie van de drugshond gaf hen dan genoeg aanleiding om de auto effectief te doorzoeken zonder toestemming. Daar vonden ze een kleine hoeveelheid marihuana. Hij werd opgepakt, en de agenten namen ook de twee smartphones mee die ze in zijn auto vonden. Een voor de rechter werd hem gevraagd de code te geven om in het toestel te geraken. Hij verklaarde dat de toestellen nieuw waren, en hij de code vergeten was.

Daarop liet de rechtbank hem opsluiten. Hij kan tot een half jaar vastgehouden worden, tenzij hij de codes herinnert.

De advokaat van de man is het er niet mee eens; zolang de rechtbank geen goede reden kan opgeven om de smartphones te doorzoeken.
Tampa ligt helemaal in het zuiden van de Verenigde staten, aan de oostkust oostkust in de schiereilandstaat Florida, aan de golf van Mexico, net boven Cuba. De verdachte heeft een latijns klinkende achternaam en heeft een baardje.

Google boete

Europa had woensdag een punt op de agenda staan om het moederbedrijf van Google een boete op te leggen van meer dan 5 miljard vanwege monopoliepraktijken op smartphones.

En hoewel het bedrag hoog lijkt, is het voor het bedrijf niet meer dan een stevige speldeprik, die het aandeel een half percentje deden zakken.

Het Android besturingssysteem van Google draait op meer dan vier vijfden van de smartphones. Dat is op zich geen probleem, maar Google gebruikt zijn daardoor verworven macht om zijn zoek- en advertentiediensten op te dringen. Eén derde van alle advertenties op het mobiele platform zit bij hen.

Verder legt Europa maatregelen op om het ecosysteem open te breken. smartphone fabrikanten die Android gebruiken moeten gemakkelijker zelf kunnen kiezen welke apps ze meegeven met hun toestel. Met andere woorden: programma’s als Chrome en hun zoekfuncties zouden ze niet meer mogen opleggen.

Google reageerde al: hierdoor zal het zakenmodel van Google met Android aangetast worden, en zou het kunnen dat Android betalend wordt. Google leeft nu voor de helft van de advertentieinkomsten van mobiele toestellen.

Vorig jaar kreeg Google een boete voor misbruik van hun macht op hun zoeksite om hun eigen shopping deals te promoten.

Beetje dezeflde situatie als Microsoft op de desktop. Daar hebben ze de aandacht weten af te leiden naar Internet Explorer, en is het fundament niet aangeraakt, nl de koppelverkoop van Windows systemen met hardware, en doordrukken van hun Office. Voor Office zijn er ondertussen alternatieven, hoewel die ingehaald worden door de nieuwe monopolies in de clouddiensten. Maar de koppeling van het besturingssysteem met pc’s is nooit opgelost geraakt. Alhoewel er soms in de marge iets geprobeerd wordt (System76?)

Linux fabriek

Het was voor klanten nooit gemakkelijk om een Linux computer te kopen, maar ook voor de leveranciers was het moeilijk. Computerverkopers zaten vast aan het aanbod van de computerfabrikanten, die door monopolie-afspraken met Microsoft er alle belang bij hadden om enkel computers met Windows te maken.

System76 probeerde toch, en kon dat enkel met een omweg realiseren. Ze bestelden computers bij bestaande merkfabrikanten, past evenuteel hardware aan, installeren er Linux op, bv Ubuntu, en plakken er dan hun eigen merklabel op. Dat is niet de meest efficiënte manier en evenmin de meest rendabele.

Daarom begonnen ze plannen te maken om zelf computers te ontwerpen en te bouwen, zodat ze de hele keten in handen hebben. Op hun blog hebben ze nu de eerste beelden gepost van hun productiehal in Denver in Colorado. Ze gebruiken in hun nieuwe fabriek 3D printers en lasercutters. Wanneer ze opent is nog niet bekend.

Brex-IT

In de grootste luchthaven van Groot-Brittanië zijn verschillende vluchten afgelast door computerproblemen. Niet de computersystemen van de vliegtuigen, maar die van British Airlines lieten het afweten. Er kunnen ondermeer geen boarding passes afgeleverd worden. De reizigers klaagden over gebrek aan informatie en aan vervangende procedures, indien dat al zou kunnen zonder computers. De luchthaven werd vroeger ook al eens getroffen door een stroompanne in de buurt van Heathrow. Toen zaten tienduizenden reizigers een heel weekend vast.
Nu zit alleen BA met problemen, en werken de computers van Virgin Atlantic bv wel.
Het is niet helemaal duidelijk of het iets te maken heeft met het brandalarm in de controletoren eerder op woensdag.

eBay krimpt

Er zouden bij eBay driehonderd banen verlorgen gaan deze maand. Eind vorige maand werden de getroffen werknemers al op de hoogte gebracht.
eBay verloor op een jaar tijd meer dan tien procent omzet, en grijpt nu in. Het is misschien verwonderlijk dat bij een stijgend aantal online verkopen, een pionier als eBay juist inkrimpt. Maar eigenlijk gaat het maar over een paar procent van de meer dan tienduizend werknemers van eBay.
eBay was ook een tijd bekend van zijn betaalsysteem PayPal, maar dat werd in 2015 afgestoten.

Klant of hacker

De voordeuren van de online winkels hebben het harder te verduren dan de winkel in de straat. Aan de online platformen zijn negentig procent van de loginpogingen door hackers in plaats van door klanten gestart.
Daarbij wordt soms gebruik gemaakt van gestolen identiteitsgegevens en wachtwoorden. Helaas blijkt daar dan drie procent van successvol te zijn.
Het kost de e-commerce bedrijven en de banken handenvol geld, maar er lijkt weinig aan te doen te zijn.
Soms wordt met de gestolen gegevens een bankrekening overgenomen, en leeggeplunderd.

De logingegevens zijn meestal elders buitgemaakt, bij het lekken van een databank op het internet, of door inbraak van hackers in een gegevensverzameling zoals bij Equifax of Yahoo. Ieder jaar zijn er zo’n 50 meldingen van verlies van gebruikersgegevens door één of ander bedrijf dat online aktief is. Nu onlangs lekten de gegevens die een RoboCall bedrijf had om kiezers in de VS te bellen om verkiezingspropaganda te maken.
Een beveiligingsonderzoeker ontdekte hun databank online, op een niet beveiligde clouddienst.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.