Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Gamer of zakenman * Grote ster * VLC blokkage

i-nieuws 6 na 6 ** July 26th, 2018 by wim.webgang **

Gamer of zakenman

De overheid van Nieuw-Zeeland heeft een computerspelletje laten maken om de mensen te leren hoe ze een zaak moeten voeren. Het is de bedoeling dat de gebruikers allerlei vaardigheden leren die nodig zijn bij het hebben van een eigen zaak.
De werkelijke kost wordt niet vrijgegeven, maar het spel zou de Nieuw-Zeelandse overheid zo’n honderdvijftigduizend dollar gekost hebben. Een team van acht werkte er meer dan een jaar aan. De minister van sociale zaken hoopt dat de vele KMO’s ermee geholpen zijn. Ook kunnen starters in het spel kennismaken met de zaken die ze zullen tegenkomen in hun echte zaak, zoals personeel aanwerven en houden, samenwerken met allerlei partners, enz.
Het ziet er uit als een videogame, een beetje als de SIMS. Joy Business Academy, een bedrijf dat zakelijke cursussen in de vorm van software maakt, werd ingeschakeld om het spel te ontwikkelen. Xero New Zealandm een bedrijf dqt boekhouding, sociaal secretariaat en andere software maakt, werkte ook mee.

Grote ster

Big Star Labs is een bedrijf dat allerlei browser plugins maakt voor firefox, Chrome en software voor iOS en Android. AdGuard merkte dat bedrijf op omdat het een onderzoek deed naar het gedrag van browser plugins ivm het verzamelen van gebruikers gegevens.

Officieel is het doel van de browser plugin of app iets helemaal anders; bv kan het een popup blocker zijn, die opdringerige reklame onderdrukt.
Maar dikwijls doen die apps nog iets anders, als het verzamelen van toch redelijk privacy gevoelige gegevens, als de URL’s van bezochte websites.

Apps die bv de browser history doorsturen naar het moederbedrijf, bleken voor verschillende platformen hetzelfde gedrag te vertonen, en terug te voeren zijn op één opvallende fabrikant: Big Star Labs.

Nog gekker is bv de installatie van een Mobile Device Management profiel bij een iOS app. Dat profiel geeft de app de volledige controle over het apparaat. De app wordt niet langs de officiële app store van Apple verspreid, dus Apple kan zelf niet ingrijpen.

Ook de Android apps van het bedrijf doen iets gelijkaardigs; ze vragen toegang tot de Accessibility service.

De onderzoekers hebben niet aangetoond dat het bedrijf aktief misbruik maakt, maar wel dat ze de mogelijkheid hebben.

Bovendien is de informatie over hun privacy politiek onduidelijk en onvindbaar.

—-

VLC blokkage

De ontwikkelaars van de open source media player “VLC” hebben aangekondigd dat ze de software niet meer laten installeren op sommige apparaten van Huawei. Dat merk heeft op een aantal toestellen een politiek om apps die in de achtergrond draaien, te sluiten, waardoor de VLC player natuurlijk stopt met spelen. Eigenlijk is het een manier om op het verbruik van de batterij te sparen, en de instelling kan ook afgezet worden. Maar dat is niet vanzelfsprekend voor gebruikers die er zich niet van bewust zijn wat de oorzaak is van het slecht werken van VLC. Daardoor kwamen er op online fora onterechte negatieve commentaren over VLC. De ontwikkelaars beschouwen de Huawei P8, P10 en P20 nu als niet compatibel, en die toestellen kunnen via Google Play de app niet meer installeren.
Wie hem toch wil installeren kan hem nog op een andere manier afhalen, bv van de VLC website.

https://www.theverge.com/2018/7/25/17614014/vlc-blacklisting-recent-huawei-devices-negative-app-reviews

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.