Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Ministerie van gekke stapjes * Ga niet stemmen * Samsung daagt uit * E-commerce instorting * Red Hat laat KDE vallen * Wachtwoord recyclage

i-nieuws 6 na 6 ** November 8th, 2018 by wim.webgang **

Ministerie van gekke stapjes

Ooit een sketch van John Cleese, maar in China bloedige ernst. De slimme camera’s herkennen niet enkel gezichten, maar ook de manier van stappen. Iedere mens heeft blijkbaar een uniek genoege manier van voort bewegen om die voor computers herkenbaar te maken.
Het voordeel is dat het gezicht dus niet herkenbaar moet zijn, zelfs niet in zicht moet zijn. Het stap-patroon kan herkend worden van de achterkant, tot een afstand van 50 meter.

Ga niet stemmen

Twitter heeft vastgesteld dat er een groot aantal bots zijn die allerlei desinformatie verspreiden met als doel de kiezers te ontmoedigen om te gaan stemmen bij de midterm elections.
Ze hebben dat niet zelf vastgesteld, maar zijn er attent op gemaakt door het campagneteam van de democraten. Er zijn afspraken gemaakt met de grote partijen, hoe ze onregelmatigheden kunnen melden aan twitter, en daar hebben ze een traject uitgestippeld om in te grijpen.
Twitter heeft 10.000 accounts verwijderd in september en oktober. De accounts zagen eruit alsof ze van democraten waren, zodat die kiezers beter bereikt konden worden.
En het hoeven niet perse de Russen te zijn geweest die achter die valse twitter accounts zaten. Het netwerk zou opgezet geweest zijn vanuit de VS, maar twitter gaf geen details. De democraten werken samen met bothunters, bedrijven die computers inzetten om valse accounts op te sporen en aan te geven.
Tienduizend accounts lijkt misschien veel, maar bij de presidentsverkiezingen in 2016 waren er miljoenen accounts die betrapt werden op het automatisch verspreiden van desinformatie.

Samsung daagt uit

Samsung, belangrijke leverancier van onderdelen voor de computer en smartphone markt, gaat steeds verder in het uitdagen van de grote merken als Apple, die tegelijk klant zijn. Het conflict groeit nu Samsung meer en meer apparaten op de markt brengt die mikken op de betere klant; de klant die geld wil uitgeven voor technologie.

Ze proberen ook te vernieuwen; ze plannen bv een smartphone die opengevouwen kan worden tot tablet. Een prototype werd al getoond, het uiteindelijke model zou volgend jaar uitkomen.
Een wat nieuwere markt is waarschijnlijk die van de slimme butlers. Samsung gaat een eigen voice-assistant op de markt brengen die gebruik maakt van Kunstmatige Intelligentie (KI).

Met een home assistent neemt een gebruiker een echte spion in huis, met micro en soms camera. De opgenomen data gaat naar de internetbedrijven als Apple, Amazon en Google, kan daar mogelijk opgevraagd worden, en kan eventueel ook in verkeerde handen vallen.

De markt van de slimme assistenten is volop in ontwikkeling, en de doelen van de bedrijven die aktief zijn, verschillen genoeg om voor de gebruikers interessante keuzemogelijkheden te doen ontstaan.


Helaas is het model dikwijls het verzamelen van gegevens van de gebruikers, om die te gebruiken voor marketingaktiviteiten of platweg te verkopen.

Samsung lijkt zich voorlopig te onderscheiden door een breed platform aan te bieden aan ontwikkelaars. Het is een normale strategie om een voet tussen de deur te krijgen in deze markt met grote merkspelers. Samsung kan andere belangen hebben dan een reklamebedrijf als Google en een dienstenbedrijf als Apple, dus het blijft interessant om te volgen wat ze werkelijk van plan zijn.

E-commerce instorting

Een magazijn van Amazon is ingestort. Daarbij vielen twee doden. Een van de muren van het magazijn begaf het bij een zware storm. De storm bracht ook aan andere gebouwen in de buurt schade toe.
Amazon heeft ondertussen ook het gevecht om de kerstklanten (of winterklanten) geopend. Het gaat tijdelijk aanbieden om gratis te leveren, ook als je niet aan het voorheen opgezette minimumbedrag komt. Normaal moet je minstens voor 25 dollar bestellen om gratis levering te krijgen. Hun klanten kunnen daardoor overgehaal worden om sneller te bestellen. Klanten van andere e-commerce verkopers kunnen gelokt worden met de gratis leveringen. En de eigen klanten die het geproefd hebben, kunnen na kerstmis misschien verleid worden om een Prime clients abonnement te nemen, waar die gratis levering altijd bij geldt.

Red Hat laat KDE vallen

KDE Plasma workspace zou niet meer voorkomen als keuze bij de desktops in de toekomstige Fedora en Red Hat Linux distributies.
De distributie heeft als standaard desktop al heel lang Gnome, en ze hebben ook interesse voor Wayland. Het KDE project is ook niet afhankelijk van Red Hat of Fedora.

Bestaande Red Hat en Fedora KDE gebruikers zitten nog tot 2024 goed, maar daarna zullen ze misschien naar een andere distributie moeten uitkijken. Keuze genoeg; op distrowatch vind je besprekingen van ongeveer driehoderd Linux distributies.
Een van de grotere distributies die bekend is voor zijn KDE desktop is openSUSE.

KDE en Fedora nu:

https://spins.fedoraproject.org/nl/kde/

De lijst van paketten die niet meer ondersteund worden:

https://access.redhat.com/documentation/en-us/red_hat_enterprise_linux/7/html-single/7.6_release_notes/#chap-Red_Hat_Enterprise_Linux-7.6_Release_Notes-Deprecated_Functionality

Wachtwoord recyclage

In de VS wordt voor het electronisch stemmen gebruik gemaakt van ondermeer het Open Elect Voting system, en het bijhorend beheersysteem Open Elect Central Suite.

En wat de naam doet vermoeden: het systeem heeft iets te maken met open source.
De software draait op een extra beveiligd Linux platform. Het programma is geschreven in Java en is open source, en de broncode is door het publiek te controleren. Het voldoet aan Amerikaanse Voluntary Voting System specificaties.

Het bedrijf dat het systeem op de markt brengt, Unisyn, verdient zijn geld met diensten en de randapparatuur die nodig is, als scanners, tablets, telmachines enz.

Een expert die de beveiliging van verkiezingssystemen onderzoekt ontdekte op een dag een klasseur met de handleiding van het computersysteem voor verkiezingscomputers. Daarin vond hij een eigenaardige raadgeving om wachtwoorde te hergebruiken. Bovendien heeft hij het vermoeden dat er te eenvoudige wachtwoorden gebruikt worden als standaardwachtwoord bij installatie.

Zelfs met een veilig systeem dat niet aan internet hangt kan dat geen goed idee zijn.

Voluntary Voting System Guidelines 2.0:

https://www.eac.gov/assets/1/6/TGDC_Recommended_VVSG2.0_P_Gs.pdf

https://unisynvoting.com/

compiled by BCP v.0.3.6

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.