Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Indiegogo of geld terug * Bedreigd * DRM in de min * Spookvirus * Mac Mini * Made in China: de prijs van een PC

i-nieuws 6 na 6 ** November 15th, 2018 by wim.webgang **

Bedreigd

Een digitaal archief van muziek die op een legale manier kan gedownload worden, en gebruikt in ander werk, is in zijn voortbestaan bedreigd.

Free Music Archive heeft problemen met zijn financiering. Half november is het definitief gedaan met de website, en er wordt gezocht naar een manier om toch minstens ergens een statisch archief te houden. De site bestond zo’n tiental jaar, en werd initieel gesponsord door de staat New York.
Het was de bedoeling materiaal beschikbaar te maken voor webcasters, podcasters, studenten, videokunstenaars en andere artiesten.
Het is – of eerder was – een aktief platform waar kunstenaars hun audiowerk op konden publiceren met de intentie het te laten gebruiken door anderen.
Daarvoor werden creative commons licenties gebruikt om die rechten te geven.

Zolang het nog duurt: http://freemusicarchive.org/about

Mac Mini

Na jaren van afwezigheid in het gamma is er plots terug een mac mini opgedoken, een klein wit vierkant bakje.

De toestellen van Apple hebben niet de naam goedkoop te zijn, dus gebruikers overwegen hun aankoop graag. Een gebruiker kan niet zo gemakkelijk te weten komen hoe lang zijn toestel zal meegaan, en welke updates er mogelijk al gepland zijn. Toch is dat soms zichtbaar aan de binnenkant, maar weinig consumenten gaan hun nieuwgekocht apparaat uit elkaar halen, en ze weten het misschien ook liever op voorhand. Gespecialiseerde websites lokken dan ook graag volk met hun ontmantelingsprojecten, waarbij ze een apparaat stap voor stap uit elkaar halen. Hun motivatie is ondermeer om te weten te komen hoe het apparaat gerepareerd kan worden. Maar ze leggen ook de hardware bloot, en daar is soms zichtbaar dat er bv een extra usb-poort zou kunnen aangesloten worden, dat in de toekomst een bepaalde upgrade zal gebeuren op het moederbord omdat er plaats of aansluitingen voor voorzien. Ook wordt zichtbaar of het geheugen kan uitgebreid worden (hier wel), een upgrade van de processer kan (hier niet) enz.

De mac mini was een eigenaardig beest in de Apple stal, en was in zijn vroegere versie de ideale hardware om op een goedkope manier een mac met intel processor te kopen om Linux op te installeren. De mini werd zonder scherm geleverd, en had een standaard beeldscherm aansluiting waarop je een bestaande monitor, bv van je pc op kon aansluiten. Een nogal a-typische positionering van een merk dat altijd alles doet om zich te onderscheiden. Dat als het kan zelfs de usb verlengkabeltjes net een beetje anders maakt dan de standaard. Of de koptelefoonuitgang vervangt door een ander systeem zodat je ook andere dure hardware moet bijkopen. Op de nieuwe mini zit trouwens wel een koptelefoonuitgang, maar of Linux installeren nog zo gemakkelijk zal zijn valt af te wachten. Apple is immers bezig met de T2 chip in te voeren in zijn toestellen, en die schakelt “secure boot” in. Dat controleert alle stappen van het opstartproces van de computer en creeĆ«rt volgens Apple een “secure enclave”. Door een speciaal certificaat kan bv wel Windows gestart worden, maar voor Linux is er zo geen.
Maar dan kan je toch gewoon secure boot uitschakelen zou je denken? De meningen zijn daarover nog verdeeld, volgens bepaalde documentatie zou het je volledige controle geven als gebruiker, volgens anderen zou het niet helpen omdat je bepaalde apparatuur niet kan gebruiken (harde schijf?).

Spookvirus

Eigenlijk is het geen spook-virus, maar een spook-randomware of crypto-worm, de bekende WannaCry. Wanacry was een malware die Windows computers aanviel hoe lang geleden? Iets meer dan een jaar. Het legde computers lam door de inhoud te versleutelen en een losgeld in Bitcoins te vragen. De hele malware werd toegeschreven aan Noord-Korea.
Er werd snel gereageerd en de schade bleef beperkt; maar een paar honderdduizend computers werden besmet, en zagen hun harde schijf versleuteld; met een deadline om een paar honderd bitcoin te betalen.
De servers die achter de schermen moesten helpen met de werking van de afperssoftware, werden achterhaald, en de domeinnaam overgenomen door security specialisten. Maar ondanks die overname bleef de malware verder woekeren; de servers voor de verwerking waren stilgelegd, maar het verspreidingsmechanisme bleef werken. En zo komt het dat er nog steeds nieuwe computers – niet geupdate windows computers – besmet geraken. De achterliggende afpersingswebsites zijn niet meer aktief en de ingeprogrammeerde betaaldatum is al lang verstreken.
Na de oorspronkelijke uitbraak werden overheden en bedrijven als van Boeing en Honda platgelegd.

DRM in de min

Aaah, eindelijk nog eens een DRM verhaal ….

DRM, de technologie die succesvol betalende gebruikers pest met beperkingen op het gebruik van de gekochte software, spelen, muziek en andere media, heeft weer gescoord.
Denuvo heeft het DRM systeem uitgepuurd en was er in geslaagd om de piraterij te .. euh .. vertragen. In de jaren rond 2015 waren ze er trots op dat ze erin slaagden om piraten wekenlang tegen te houden om een nieuwe uitgave te kraken. Helaas voor hen ging het daarna bergaf en duurde het in 2017 minder dan een dag eer een nieuw spel gekraakt was. Dat is natuurlijk problematisch voor de uitgever van het spel, want de eerste dagen moeten een piek van verkoop opleveren door de exclusiviteit van het nieuwe spel.
En deze maand liep het helemaal de spuigaten uit toen Hitman 2 in enkele uren gekraakt werd. Erger kan niet – of toch? Het spel “The kicker” verschijnt officieel vandaag, donderdag 15 november. Gisteren was het al gekraakt.

Hoe kan dat dan, dat een game gekraakt wordt VOOR het uitgekomen is? Speluitgevers bieden klanten de mogelijkheid om exclusief in te tekenen op pre-orders, voorafbestellingen van een nieuw produkt. Leuk voor de uitgever: geld komt vroeger binnen, zicht op effect van de marketing tot dan toe, extra “buzz”, enz. Maar sommige van die vroege intekenaars hebben dubieuzere motieven dan als eerste op hun blog , twitter account of andere sociale media uitpakken met een nieuw spel …

Indiegogo of geld terug

De Indiegogo crowdfunding site is met een pilootproject begonnen om een garantie in te bouwen bij sommige crowdfunding projecten. Ze noemen het zelf “Marketplace Guaranteed Shipping Policy”. Daarin wordt beloofd dat het product effectief geleverd wordt, en zoniet krijgt de deelnemer zijn geld ook terug.
De manier waarop ze dat kunnen garanderen is nog niet erg duidelijk, en lijkt meer bij het project dat het geld ophaalt zelf te liggen. In het geval van bestaande grote bedrijven kunnen die inderdaad financieel borg staan. Ze zouden dan een soort keurmerk krijgen voor op de Indiegogo pagina’s.
Wie een product via de Indiegogo Marketplace gekocht heeft, en dat niet op tijd geleverd heeft gekregen, moet bewijzen dat hij bij de leverancier navraag heeft gedaan. Als die niet antwoord binnen twee dagen, kan een aanvraag ingediend worden bij een garantee at Indiegogo e-mail adres. De terugbetaling zou op twee weken moeten afgehandeld zijn. Vanaf 2019 wordt het systeem uitgetest.

Made in China: de prijs van een PC

Pc’s zijn onwerkelijk goedkoop, en de productie van zowat alle componenten ervan die in China gebeurt, heeft er zeker veel mee te maken. De fabrikanten in het westen concurreerden elkaar China in, en nu Trump importheffingen oplegt voor goederen uit China, beginnen de prijzen de stijgen in de pc-markt in de VS, soms met 10 procent.

compiled by BCP v.0.3.6

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.