Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Langdurige ondersteuning * Privacy overtreding * Slaap hacken * Dicht bij het werk

i-nieuws 6 na 6 ** November 22nd, 2018 by wim.webgang **

Langdurige ondersteuning

De baas van Canonical, en dus tevens belangrijkste financier van het Ubuntu project, heeft laten verstaan de dat huidige uitgave van het Ubuntu Linux systeem, 18.004, wel eens een levensduur van 10 jaar zou kunnen krijgen. Een normale LTS versie (Long Term Support) duurt 5 jaar bij Ubuntu.
De reden daarvoor is niet enkel het gebruik van Ubuntu Linux in de telecommunicatie en financiƫle sektoren, maar ook vanwege het IOT verhaal. De apparaten, gebruikt voor IOT toepassingen, worden soms ook verondersteld langer in gebruik te blijven dan de gemiddelde duur tussen twee Linux distributies.

Privacy overtreding

Volgens de Nederlandse overheid heeft Microsoft de privacy wegeving van de EU overtreden, door op grote schaal gegevens van gebruikers van hun Office365 software op te slaan buiten de EU, en mogelijk te gebruiken voor niet-privacy vriendelijke gegevensoverdracht.

De Microsoft Office Pro Plus haalde allerelei gegevens uit het gebruik van de Office programma’s; zoals titels van e-mail, stukken tekst waar vertaling of de spellingscontrole was toegepast, enz. Dit is een overtreding van de Europese GDPR wetgeving, en dat kan Microsoft mogelijk boetes van miljoenen euro’s opleveren.

De Nederlandse overheid moest wel zelf op onderzoek uit, want Microsoft geeft geen uitleg over welke gegevens ze verzamelen over gebruikers en hun data. Ook biedt Microsoft nergens een optie aan om alle mogelijke data-verzameling af te zetten; er is zelfs geen opt-out!

Microsoft had er wel voor gezorgd dat de documenten van de gebruikers netjes op servers in Europa worden opgeslagen. Maar de randinformatie over het gebruik, die duidelijk ook flarden informatie van die gebruikers bevat, worden wel doorgstuurd naar het hoofdkantoor.

De Nederlandse overheid reageert nog zacht op de resultaten van haar onderzoek. Ze willen dat Microsoft de datastromen aanpast, en ze houden de overtreding van de GDPR enkel achter de hand als stok achter de deur.

Slaap hacken

En weer een DRM verhaal: In een toestel dat de slaap van lijders aan slaapapneu monitort, zit data over het slaappatroon die alleen kan uitgelezen worden door dokters met speciale apparatuur. Een hacker uit Autralie heeft met een duizendtal uur programmeren een programma gemaakt dat de data kan uitlezen voor de gebruiker. Hij heeft het uitgebracht als open source onder de naam SleepyHead, het bestaat voor Windows, OS-X, en Linux, en de broncode is af te halen voor wie er zelf mee aan de slag wil.

Dicht bij het werk

New York heeft de nieuwe vestiging van een hoofdkwartier voor Amazon binnengehaald. Niet iedereen in de buurt waar die komt is er even blij mee. Een aantal kleine zelfstandigen en andere buurtbewoners hebben al geprotesteerd. Ze zouden liever scholen hebben voor de kinderen dan een hoofdzetel van Amazon met een helicopterplatform om de grote bazen snel ter plaatse te krijgen.

Andere steden die zo’n troeven niet hebben, moeten het creatief aanpakken, zoals Tulsa in Oklahoma, ergens midden in de VS, ver weg van het hippe California.

Een miljonair financierde al een park in het sociaal verdeelde Tulsa, met de bedoeling mensen bijeen te brengen:

https://www.nytimes.com/2018/08/10/arts/design/tulsa-park-gathering-place.html

Daar proberen ze nu thuiswerkers aan te trekken. Ze geven allerei premies aan thuiswerkers om zich daar te vestigen, en daar – van op afstand – te werken. De voorwaarde is zo minstens een jaar fulltime te werken.
Het project begint met enkele tientallen werkplekken met de bedoeling de streek nieuw leven in te blazen. De nieuwe bewoners zullen belasting beginnen betalen, andere diensten doen ontstaan, enz.

GitLab werknemers kunnen er naartoe.. (bij GitLab werkt iedereen op afstand, vanaf toen ze minder dan 10 werknemers hadden als start-up, tot nu, waar ze meer dan driehonderd werknemers hebben. Ze hebben allerlei hulpmiddelen om toch te communiceren, ook informeel, zoals videochat en virtuele kofiepauzes)

compiled by BCP v.0.3.6

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.